Drugi dan zapored občuten padec števila okuženih. Intenzivno covid terapijo v SB Celje potrebovali tudi najstniki


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 28.473 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 860 okužb, kar je občutno manj kot prejšnji teden, ko je bilo potrjeno okuženih 1.281 oseb. Občuten premik proti rumeni fazi, kar se tiče povprečnega števila okuženih, smo tako naredili že drugi dan zapored. Medtem število hospitaliziranih še vedno narašča. Kakorkoli, če bomo tudi ob sproščanju ukrepov dosledno spoštovali vsaj osnovne ukrepe se lahko morda nadejamo nenadejano bolj sproščenih prvomajskih praznikov.

Epidemiološka slika (7-dnevno povprečje dnevno okuženih oseb) je Slovenijo še drugi dan zapored občutneje pomaknila proti rumeni fazi. V rumeni fazi se med drugim brez omejitev odpirajo šole in fakultete, sproščajo pa se turistične namestitve po smernicah NIJZ-ja. Informacije o ukrepih po fazah po novem vladnem semaforju najdete tukaj.

Včeraj se je skupno število hospitaliziranih ponovno malenkost povečalo, več bolnikov s covidom-19 tudi potrebuje intenzivno terapijo.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 12.699 (včeraj 13.010) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 24.220 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.253 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 860 okužb z deležem pozitivnih izvidov 20,2 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 875 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 871. Slovenija se je tako v zadnjih dveh dneh občutneje pomaknila proti rumeni fazi epidemije glede na vladni semafor. Ta za to fazo zahteva 7-dnevno povprečno število okuženih pod 600 ter pod 500 hospitaliziranih. Od slednjega smo sicer še dokaj daleč.

Trenutno je hospitaliziranih 639 covidnih bolnikov, od tega jih je 154 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.147 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 128 okužb (pred tednom dni 224).

7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 139 (včeraj 153), torej se tusi savinjska regija bliža oranžni fazi.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • cepilni centri bodo maturante prednostno cepili že 23. aprila, cepljene bo prostovoljno; ukrep je predlagala vlada in ne strokovna skupina za covid-19, ki naj bi tej ideji nasprotovala; prijave za cepljenje zbirajo do ponedeljka
  • v SB Celje so intenzivno terapijo potrebovali tudi že najstniki, trenutno je petina hospitaliziranih mlajših od 60 let
  • s ponedeljkom bodo ob upoštevanju epidemioloških ukrepov dovoljeni shodi do 100 ljudi, je naznanil notranji minister Aleš Hojs

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 139 (včeraj 153). Savinjska regija je včeraj prešla v rdečo fazo, danes pa je regija naredila nov korak proti oranžni fazi.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 977 (-96 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 378 in je še vedno druga najvišja v Sloveniji za primorsko-notranjsko regijo (slovensko povprečje 290). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 1.990 okužb (-56 glede na včeraj). 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev pa je 770, kar je druga najvišja pojavnost takoj za primorko-notranjsko regijo (slovensko povprečje 601).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 98 covidnih bolnikov (2 manj kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 18 na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 12 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 13. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 426 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 128 okužb (prejšnji teden 224). Največ jih je bilo v občini Celje 19, sledijo Žalec 17, Velenje 10, Vojnik 10, Slovenske Konjice 8, Braslovče 5, Laško 5, Polzela 5, Rogaška Slatina 5, Šentjur 5, Luče 4, Nazarje 4, Rečica ob Savinji 4, Štore 4, Tabor 4, Vransko 4, Šoštanj 3, Podčetrtek 2, Prebold 2, Dobje 1, Dobrna 1, Kozje 1, Ljubno 1, Mozirje 1, Šmarje pri Jelšah 1, Solčava 1, Zreče 1.

V SB Celje so doslej zdravili tudi najstnike

Po slabem mesecu stagnacije epidemije se zadnje tri tedne v SB Celje, pa tudi po sdrugih slovenskih bolnišnicah, potrebe po bolnišnični obravnavi pacientov s covid-19 ponovno dnevno povečujejo. V Splošni bolnišnici Celje so v začetku marca 2021 paciente s covid-19 obravnavali na enem navadnem covid bolnišničnem oddelku, za covid paciente s težjo obliko bolezni pa so imeli na voljo tudi 11 intenzivnih bolniških postelj. V zadnjih tednih so morali ponovno aktivirati dva dodatna navadna bolnišnična oddelka in povečati število intenzivnih covid bolniških postelj. Paciente s covidom-19 tako spet zdravijo na treh navadnih covid oddelkih z 88 navadnimi bolniškimi posteljami ter na covid intenzivi, na kateri je tako za rdečo kot sivo cono zagotovljenih 22 bolniških postelj.

Starostna struktura trenutno hospitaliziranih pacientov v celjski bolnišnici se je glede na drugi val epidemije nekoliko spremenila. Zaradi učinkov cepljenja je v bolnišnici dosti manj starostnikov iz DSO-jev. Več kot polovica pacientov tako na navadnih kot na intenzivnem bolnišničnem oddelku je starih od 60 do 80 let. Na navadnih covid oddelkih je največji delež pacientov starih od 70 do 80 let, na intenzivnem oddelku pa od 60 do 70 let. Več kot četrtina pacientov hospitaliziranih na navadnih oddelkih in petina hospitaliziranih na intenzivi je mlajša od 60 let. Intenzivno terapijo pa so v tem času potrebovali tudi zelo mladi pacienti, stari 18, 19 let.

“Zaradi informacij o pojavu tveganih ravnanj posameznikov, ki se želijo okužiti z novim koronavirusom tudi mi v javnost pošiljamo poziv po prenehanju takšnega ravnanja. V bolnišnicah namreč zdravimo tudi številne paciente, ki pred okužbo s korono niso imeli drugih kroničnih bolezni, pa vendar se je pri njih razvila težja oblika obolenja. Zato na vse naslavljamo prošnjo, da tudi vnaprej spoštujejo priporočila in izvajajo preventivne ukrepe (nošnja mask v zaprtih prostorih, medosebna distanca, umivanje in razkuževanje rok) za preprečevanje okužbe s covid-19,” pozivajo v SB Celje

S povečevanjem števila covid bolniških postelj in ponovno vzpostavitvijo covid oddelkov so v celjski bolnišnici morali ponovno reorganizirati ostalo bolnišnično dejavnost. Na covid oddelke ter ostala covid delovišča je namreč trenutno prerazporejenih že nekaj več kot 90 medicinskih sester oz. cca 10 % vseh medicinskih sester, prav tako so na njih angažirani zdravniki z drugih bolnišničnih oddelkov. Čeprav v največji možni meri sledijo navodilom Ministrstva za zdravje in poskušajo ohraniti čim večji obseg ostalih zdravstvenih storitev, pa so na nekaterih dejavnostih kljub temu morali nekoliko zmanjšati programe. Zaradi večanja števila intenzivnih postelj za covid paciente so morali zmanjšati program operacij, saj imajo omejeno število anestezijskih ekip in intenzivnih postelj za pooperativno obravnavo kirurških pacientov.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 860 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.281. Že drugi dan zapored smo glede na prejšnji teden zabeležili znaten padec števila okužb in se po 7-dnevnem povprečnem številu okuženih že bližamo rumeni fazi. Zaenkrat se od rumene faze (po 500 hospitaliziranih) oddaljujemo predvsem pri številu hospitaliziranih. Bolnišnice namreč povečano število okužb občutijo z okoli dvotedenskim zamikom. Če se bomo/smo se torej uspeli v času, ko se je začelo postopno sproščanje ukrepov, držati vsaj osnovnih higienskih ukrepov, lahko morda celo upamo na nekoliko bolj sproščene prvomajske praznike. Kako je teden po zaprtju vplival na epidemiološko sliko se bo pokazalo naslednji teden.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19, vsi so umrli v bolnišnicah (2 na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.147 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 975 okuženih oseb (včeraj 935). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 871 (včeraj 831).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 15. Sprejetih je bilo 70 covidnih bolnikov (6 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 50 bolnikov oz. 5 manj kot dan prej. V intenzivni enoti se zdravijo 4 covidni bolniki več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 639 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 154.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 360.450 državljanov (okoli 17,2 %), z drugim odmerkom pa 136.582 državljanov (6,5 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

B.S.