Dvorec Lanovž je z novo vsebino odprl vrata (foto, video)


Stari dvorec Lanovž, čigar korenine segajo v davno 15. stoletje, je od torka naprej uradno odprt. Njegova pot od posestva Celjskih grofov do prenove v specialistično kliniko je bila dolga, Celje pa je z odprtjem pridobilo tehnološko dovršen diagnostični center, katerega primarna dejavnost je radiologija.

SAMOPLAČNIŠKI MEDICINSKI CENTER

Specialistična klinika Dvorec Lanovž ob Ljubljanski obvoznici se lahko pohvali z moderno opremljenimi ordinacijami, najnovejšimi diagnostičnimi aparati ter kakovostnimi in celovitimi zdravstvenimi storitvami v radiologiji, kardiologiji, ortopediji, ginekologiji, medicini dela, prometa in športa, ortodontiji, zobozdravstvu in laboratoriju. Kmalu se bodo pridružila še področja dermatologije, nevrologije, psihologije in fizioterapije. Med drugim je svoje novo prevzemno mesto odprl tudi diagnostični laboratorij Adria lab, o katerem si lahko več preberete tukaj.

 

lanovz-38
Osrednje stopnišče in zgornje nadstropje

SLOVESNOST OB ODPRTJU

lanovz-53
Sekunde od uradnega odprtja …

Dogodek se je začel z dvorcu primerno klasično glasbo v izvedbi kvarteta Maxima. Med slavnostnimi govorniki so bili prokurist klinike, Urban Majcen, direktor Philips Health Systems za jugovzhodno Evropo, Serban Isopescu, in župan MO Celje, Bojan Šrot. Slednji je izrazil zadovoljstvo ob napredku zgodovinsko pomembne zgradbe in hkrati spomnil prisotne, da je v bližini še dovolj pomembnih objektov kulturne dediščine, ki kar kličejo po investitorjih. Sledil je podpis pogodbe, slavnostni prerez traku pa je obiskovalce povabil v voden ogled notranjih prostorov.

LANOVŽ V ŠTEVILKAH

Prokurist klinike je na novinarski konferenci povedal, da je bilo prenovljene približno 1200 m2 uporabne površine. Tako kot čas zaključka obnovitvenih del so bile tudi predvidene finančne številke drugačne. Pri tem je treba upoštevati, da ima takšen dvorec bistveno večje zahteve tako pri opremi kot tudi vzdrževanju. Zaenkrat je bilo v obnovo vloženih 1,5 milijona evrov, medtem ko sama vrednost opreme presega 2 milijona.

Za daljši čas je zaposlenih 15 zdravnikov, ostalih sodelujočih pa je nekaj čez 50. Trenutno so storitve vseh ordinacij samoplačniške, razen ene, ki vključuje tudi koncesijo. Koristna informacija za obiskovalce je še ta, da je parkirišče pred dvorcem brezplačno.

OHRANJENA ZUNANJA PODOBA, A PRECEJ SPREMENJENA NOTRANJOST

lanovz-42
Tako je dvorec Lanovž (glavni vhod iz smeri bencinske črpalke) videti danes.
lanovz-49
Ohranjena kapelica v slogu baroka

O prenovi, ki začela leta 2015, smo že pisali v članku, ki si ga lahko preberete tukaj. Konservatorka Nataša Podkrižnik iz celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je dejala, da sta za reprezentativnost Lanovža pomembni tudi urejena zunanjost in okolica, ki sta ga nekoč krasili s čudovitimi vrtovi. Fasada in balkon sta rekonstruirana v celoti, ohranili so tudi značilen volumen strehe. Ob parkirišču se počasi ustvarja še drevored.

Večji izziv je bila obnova notranjosti, v kateri so naleteli na baročno kapelico in tudi to v celoti obnovili. Marsikaj je zaradi vandalizma in zoba časa izginilo, a so kljub temu z mojstrsko restavriranimi kamnitimi detajli, osrednjim baročnim stopniščem ter nekaterimi vrati in podboji uspeli ohraniti nekaj pridiha preteklosti.

Več o novinarski konferenci, spremenjeni notranjosti in slavnostnem odprtju dvorca Lanovž, ki je zdaj Celjanom še bolj v ponos, si oglejte v spodnjem video prispevku in fotogaleriji.

tekst in foto: T. Ž.

Video:

Fotografije: