Nekoč v lasti grofov Celjskih, sedaj sodoben medicinski center: otvoritev dvorca Lanovž verjetno še letos

09. 10. 2017 19:03

Stari dvorec Lanovž, nekoč veličastna stavba na Celjskem, je propadal dobrih 20 let. Z novim lastnikom bo po dokončani prenovi služil povsem drugačnim namenom. Gradbena dela so se že zaključila, do otvoritve nas ločijo samo notranja obrtniška dela in urejanje okolice.

Takole je bil dvorec Lanovž videti pred nekaj leti.
Takole je bil dvorec Lanovž videti pred nekaj leti.

Nekoč renesančni in kasneje še baročni dvorec je bil v lasti znamenitih Celjskih grofov, star pa je kar dobrih 6 stoletij. Zadnji stanovalci so se odselili v začetku 90-ih. Od takrat dalje je bil v rokah Mestne občine Celje. Ideje o prenovi so se pojavile že nekaj let nazaj, pred dvema letoma pa je občini uspelo dvorec prodati celjskemu podjetju Cep za 241.000 €.

KULTRNI SPOMENIK IMA NOVO VSEBINO

Lanovž bo od sedaj naprej služil kot medicinski center, v ta namen je dobil tudi prizidek. Za naš spletni časopis je Katja Hempt iz lastniškega podjetja povedala, da zanimanje za najem prostorov z vsakim dnem narašča, kar pa je, kot pravi, “verjetno tudi posledica vsak dan novih vidnih sprememb na zunanjih delih objekta, zato je večji del prostorov že oddanih.

Dvorec počasi pridobiva zelo lepo podobo.
Dvorec počasi pridobiva zelo lepo podobo.

Pri prenovi ni šlo popolnoma brez ovir. Lanovž je namreč zaščiten kot spomenik kulturnozgodovinskega pomena, zato je potrebno izpolnjevati zahteve Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pred nekaj meseci je Samo Petrič iz lastniškega podjetja za RTV Slovenija povedal: “Navsezadnje je tudi v našem interesu ohraniti ta kulturnozgodovinski spomenik, saj je bil pred tem obsojen na propad in je bilo le še vprašanje časa, kdaj bi se sesul sam vase. Načrtujemo, da bodo dela končana do konca poletja, center pa naj bi zaživel še letos.”

Nov prizidek
Nov prizidek.

ZAKLJUČEK PRENOVE?

Katja Hempt nam je povedala še, da je prenova dvorca “dokončana v skladu z načrti, trenutno potekajo obrtniška dela v samem objektu, sočasno pa se ureja tudi okolica.

Zaključek vseh del in otvoritev še zmeraj načrtujejo v letošnjem letu, toda pričetek obratovanja medicinskega centra je povezan še z nekaj drugimi dejavniki, na katere pa podjetje žal nima vpliva. Glede tega smo se pozanimali tudi na gradbišču, kjer nismo dobili konkretnega odgovora, saj se z deli ukvarja več izvajalcev.

T. Ž., vir foto: T. Ž. in Mapio.net

macke-rasstvava-polsi

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,156 seconds.