Evropski teden mobilnosti 2011: Potujmo drugače in s tem ustvarjajmo prostor za ljudi (foto)


Dekan Fakultete za Logistiko dr. Martin Lipičnik in Bojan Šrot na seminarju “Logistika v mestnem jedru Celja”.

Danes je zadnji dan tedna mobilnosti, ki se je začel prejšnji četrtek. Mestna občina Celje je ena izmed tridesetih občin, ki aktivno sodelujejo v vsakoletni akciji, ki po slovenskih mestih poteka že kar 10 let. Letošnje dogajanje se je uradno pričelo v ponedeljek, 19. septembra, s seminarjem in delavnico »Logistika v mestnem jedru Celja«, ki je bila organizirana v sklopu EU projekta SUGAR.

Seminarja sta se udeležila tudi celjski župan Bojan Šrot ter dekan Fakultete za logistiko, ki izvaja projekt SUGAR, dr. Martin Lipičnik. Z uvodnima nagovorom sta postavila osnovna izhodišča, o katerih so udeleženci delavnice kasneje tudi razpravljali. Gost delavnice je bil Matteo Ordinanovich z Instituta za transport in logistiko v Padovi, ki je spregovoril o dobrih praksah v okviru projekta SUGAR na različnih mednarodnih delavnicah in seminarjih.

Matteo Ordinanovich predstavnik Instituta za transport in logistiko v Padovi

Vodja Oddelka za okolje in prostor ter komunalo Roman Kramer je podal precej optimistično vizijo logističnega upravljanja v Celju, ki se glasi, da bo Celje do leta 2010 razvilo učinkovit sistem mestne logistike in trajno zasnovan transportni sistem , ki bosta omogočala: varno, učinkoviti in uspešno mobilnost blaga in ljudi. O projektu SUGAR so spregovorili še Svetovalka župana za evropske zadeve Saša Heath-Drugovič in vodja Sektorja za izgradnjo in vzdrževanje komunalne infrastrukture ter promet in varstvo okolja Natalija Črepinšek z Mestne občine Celje ter asistent Uroš Kramar s Fakultete za logistiko. Predstavljenih pa je bilo tudi nekaj dobrih praks s področja trajnostne mobilnosti, ki so jih predstavili sodelavci Oddelka za okolje in prostor ter komunalo ter študenti Fakultete za logistiko.

Poročanje ugotovitev ene izmed skupin na delavnici, ki je sledila seminarju.

V sklopu tedna mobilnosti je v torek, 20. septembra, potekala tudi vrsta aktivnosti z imenom Dan prometne varnosti: “Alternativna mobilnost- Potujmo drugače”. Mestna občina Celje je tako poleg spremenjenega prometnega režima v Prešernovi ulici (med 5.30 in 13.00 uro), pripravila še spretnostni kolesarki poligon, simulator za vožnjo z motorjem, predstavitev transportnih sredstev na alternativni pogon in med drugim tudi prikaz reševanja ponesrečencev v morebitni prometni nesreči. Deset izžrebancev radia Fantasy se je na spretnostnem poligonu potegovalo za 4 treninge varne vožnje, ki jih je za Mestno občino Celje podelilo združenje šoferjev in avtomehanikov Celje.

Glavna koordinatorka Evropskega tedna mobilnosti 2011 Mestne občine Celje z Oddelka za okolje in prostor ter komunalo Suzana Tajnik poziva vse barlke in bralce, da se čim večkrat na pot namesto z avtomobilom odpravijo s kolesom oziroma peš ter s tem naredijo nekaj za zdrav način življenja ter pripomorejo k čistejšemu okolju.

Za konec pa še preprosto dejstvo, ki naj bo v vaših mislih, tudi kadar ni Tedna mobionosti: “En kilometer s kolesom prepeljan, privarčuje nekaj gramov CO2 na dan.”

T/f: Špela Ožir