Franci Pliberšek v odprtem pismu vladi: gluhi birokrati umetno otežujejo poslovanje podjetijfranci_plibersekSe še spomnite – prvi mož Mik-a Franci Pliberšek je pred dvema letoma javnost razburil z odprtim pismom vladi in sindikatom. Prah se je polegel, večjih sprememb pa ni, ugotavlja Pliberšek, ki je spet sestavil pismo – in upa, da bo z njim dosegel prave ljudi, ki smo jih volili, da odločajo v naše dobro.

Objavljamo kratek povzetek zapisa Francija Pliberška. Celotno pismo je dostopno na povezavi pod člankom.

Gluhi in slepi birokrati

Kot prvo oviro Pliberšek v svojem pismu navaja gluha ušesa slepih birokratov ter »umetno otežene« pogoje za poslovanje podjetij v primerjavi z razmerami na tujem. Druga težava so »odhajajoči« mladi intelektualci in obrtniki.

Tretja in morda najpomembnejša pa so imena, ki smo jih volili v parlament: »Kakšen je rezultat dela naših politikov preteklih 20 let,« se sprašuje Pliberšek in predlaga zamenjavo ljudi, ki se ves ta čas okoriščajo na račun delavcev in upokojencev. Predlaga tudi, da bi lahko poslanec deloval največ dva mandata.

Potrebujemo tuj denar!

Pliberšek opozarja, da je pritok tujih sredstev nepogrešljiv za nas. Treba je ustvariti ugodno davčno okolje za domače in tuje investitorje.

Predlaga uvedbo od 3% do 5% nižjega davka od dobička, kot ga imajo ostale evropske države, kar naj bi tuja podjetja motiviralo tujce, da ustanavljajo svoja podjetja v Slovenji, investirajo v naše ljudi, ustvarjajo nova delovna mesta in dobiček pri nas.

Pliberškov zapis zaključimo z njegovimi besedami: »Vlada pa ne čuti posledic svojega ravnanja in odločitev, ker so ljudje v njej nedostopni in zaščiteni na svojih nedotakljivih pozicijah«.

Kdo bi mu oporekal?

Vsebina celotnega pisma je dostopna tukaj.

T: ŠKumer, F: arhiv podjetja MIK