Gasilci PGE Celje odslej z novim vozilom “potapljač”


pge_celje_potapljac_1Celjski poklicni gasilci so v teh dneh pridobili prepotrebno gasilsko vozilo za reševanje na vodi in iz nje. Poklicna gasilska enota Celje posreduje pri nesrečah na vodi v 14 občinah v celjski regiji. Porast števila teh intervencij jih je po besedah direktorja Poklicne gasilske enote Celje Janka Požežnika prisilila, da so se pričeli dodatno usposabljati in opremljati za tovrstne nesreče. Med drugim tudi, da so se pričele aktivnosti za nakup novega gasilskega vozila za takšne intervencije, katerega do sedaj še ni bilo v njihovih garažah.

V novem vozilu med drugim prostor za opremljanje gasilcev in defibrilator
Nadgradnjo vozila na podvozju Iveco Daily je naredilo avstrijsko podjetje Magirus Lohr. Podjetje Achleintner je poskrbelo, da ima vozilo pogon na vsa štiri kolesa. Vozilo ima prostor za posadko šestih gasilcev. Gasilcem je na voljo prostorna kabina, v kateri se je mogoče opremiti med samo vožnjo na kraj nesreče. S tem ne izgubljajo nepotrebnih minut v garaži.

Opremljeno je z električnim vitlom z vlečno silo 4500 kg, električnim generatorjem, razsvetljevalnim stopom v LED tehnologiji ter z osnovnim ročnim orodjem, ki ga gasilci potrebujemo na tovrstnih tehničnih intervencijah. Osnova je specialna oprema za reševanje na vodi, oprema za potapljanje, naprave za dvig bremen iz vode, na primer vozila, ter reševalna deska za reševanje na ledu.

pge_celje_potapljac_3

Za nudenje prve pomoči je v vozilu oprema za oživljanje z avtomatskim defibrilatorjem ter kovček za nudenje prve pomoči s kisikom. Ker pa reševanje na vodi v določenih situacijah poteka tudi na deročih vodah, so v vozilo dodatno namestili še velik komplet vrvne tehnike za reševanje iz višin in globin. Tako so pokrili še eno področje, na katerem bo to vozilo lahko posredovalo.

Cena popolnoma opremljenega vozila je 240.000€. Sredstva sta zagotovila Mestna občina Celje in  Uprava RS za reševanje. V kratkem naj bi enota pridobila še nov čoln za reševanje na vodi.

pge_celje_potapljac_2

Gasilci PGE Celje upajo, da bo novo vozilo »potapljač« čim manjkrat urgentno zapustilo njihove garaže. Ko pa bo to potrebno, pa vedo, da bo njihovo posredovanje hitrejše, lažje, predvsem pa kvalitetnejše.

 Pripravil: Janko Požežnik, direktor PGE Celje