Gimnazija Celje – Center ob stoletnici zgradbe pripravila veliko srečanje generacij (foto, video)

24. 09. 2012 08:30

Zgradba na Kosovelovi ulici 1 v Celju, kjer domuje Gimnazija Celje – Center, ima dolgo zgodovino. Stavba, ki jo je zasnoval arhitekt Richard Kloss, je bila zgrajena leta 1912. Gimnazija Celje – Center je stoletnico obstoja zgradbe, kjer deluje, obeležila s celodnevno prireditvijo, ki je potekala 21. septembra 2012 in je bila namenjena srečanju generacij.

Stavba na Kosovelovi ulici 1, v kateri deluje danes Gimnazija Celje – Center, je že od svoje izgradnje namenjena prosveti. V njej so skozi čas delovale različne šole: mestna deška ljudska šola, mestna dekliška ljudska šola, dvorazredna trgovska šola, obrtna nadaljevalna šola, II. osnovna šola, učiteljišče, pedagoški šolski center, srednja pedagoška šola in druge. Od šolskega leta 1990/1991 se šola imenuje Gimnazija Celje – Center (GCC).

Celodnevna prireditev, ki so jo poimenovali Naših sto, se je začela ob 12. uri s tradicionalnim sajenjem drevesa ob svetovnem dnevu miru in nadaljevala z različnimi delavnicami. Učilnice so zaživele v posebnem vrvežu znanja, saj so se v njih družili učenci II. osnovne šole Celje, ki je do leta 1974 delovala v teh prostorih, in zdajšnji dijaki GCC. Stavbo je zgodaj popoldne obiskal tudi minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, sicer nekdanji dijak te šole.

Ob 19. uri se je začel vrhunec dneva – večerni del prireditve Naših sto, ki je združil zdajšnje in nekdanje dijake, prostori šole pa so zaživeli kot stičišče spominov generacij. Učilnice so spremenile svojo podobo, nekatere izmed njih so postale kavarne, druge pa prizorišča različnih eksperimentov, razstav starih učbenikov, letopisov in drugih dokumentov. Za tiste, ki jih je zanimalo, kako je potekal pouk leta 1912, so izvedli primer šolske ure iz leta 1912. Športni navdušenci so lahko prisostvovali tekmi med nekdanjimi dijaki in profesorji. Veliko obiskovalcev je pustilo svoj pečat v učilnici, kjer so na steno zapisali svoje vtise in misli ter pustili svoj prstni odtis v glini. Ob 21. uri se je praznični vrvež zaključil s koncertom nekdanjih in sedanjih glasbenih skupin GCC ter medgeneracijskega zbora. V stari telovadnici, kjer so vrsto let potekali znameniti šolski plesi, pa je sledilo nadaljevanje zabave. Celodnevno dogajanje so spremljali in dokumentirali člani redakcije spletnega časopisa spletko.gcc.si, ki je ta dan začel delovati.

Na novinarski konferenci pred začetkom prireditve je ravnatelj Gimnazije Celje – Center, Igor Majerle, ki šolo vodi že 20 let in bo konec leta zaključil svojo profesionalno pot, dejal: “Začeli bomo slavnostno, s programom na osrednjem odru. Po dobre pol ure pa se bo dogajanje preselilo v šolo in lahko zatrdim, da tako inovativnega vrveža celjske in slovenske šole še niso videle.” V petek, 21. septembra, je bil vrvež v prostorih GCC res precejšen, množica zadovoljnih obrazov nekdanjih dijakov pa je pričala o tem, da je prireditev resnično uspela in povezala različne generacije.

Oglejte si videoposnetek z opoldanskega dogajanja, pod njim pa bogato fotogalerijo.

[simpleviewer width=100% height=700 id=250]

t: M. P.

f/v: Jerneja Božič, Katarina Tadina in Vita Jeraj (spletko.gcc.si)

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
186 queries in 0,612 seconds.