Gradnja celjske obvoznice: v županovi listi napovedujejo državljansko nepokorščino, ministrstvo trdi, da je na potezi občina


Na zadnji seji mestnega sveta Mestne občine Celje je bila odprta problematika, ki Celje pesti že skoraj desetletje – izgradnje vzhodne celjske obvoznice.

Mestni svetnik Janko Požežnik (CŽL) in župan Bojan Šrot sta v svojih nagovorih na to temo napovedala protestni shod oz. nekakšno državljansko nepokorščino, če jih država glede te problematike ne bo začela jemati resno.

Na ministrstvu za infrastrukturo pa žogico vračajo celjskim mestnim oblastem, ki da morajo projekt celjske vzhodne obvoznice, kot so si jo zamislili, najprej umestiti v prostor.

Mestni svetnik Janko Požežnik je na zadnji seji Mestnega sveta Mestne občine Celje odprl skoraj deset let staro problematiko mesta – težek tranzitni promet skozi staro mestno jedro. Kot je izpostavil, je Celje edino mesto v Sloveniji, ki ima ves tranzitni promet (sever – jug) speljan skozi staro mestno jedro. Pri tem pa predvsem težek tovorni promet povzroča škodo tako s hrupom, tresljaji, kot tudi z onesnaženjem z delci PM10.

Po podatkih MOC se po cesti, ki povezuje sever in jug mesta, vsak dan pelje okoli 21 tisoč vozil, od tega je težkih tovornih vozil za skoraj dve tretjini.

Požežnik je dejal, da si MO Celje že od leta 2010 prizadeva za to, da bi Republika Slovenija traso vzhodne celjske obvoznice umestila v prostor, vendar neuspešno. V Celjski županovi listi (CŽL) so zato predlagali protestni obhod, na katerega se povabi vse mestne svetnike in občane Celja. S tem pritiskom se bo skušalo doseči to da bo ministrstvo za infrastrukturo izdalo sklep da se načrtovana vzhodna obvoznica prične vmeščati v prostor.

Omenjeni shod/obhod in vse ostale aktivnostmi naj bi začeli po 14. juniju, če do takrat z državo ne bodo našli skupnega jezika. Do tega datuma na občini namreč pričakujejo sestanek s predstavniki ministrstva.

vzhodna-obvoznica-ulica-xiv-divizije-1
Mesto napovedanega shoda/obhoda

Požežnika je nato dopolnil tudi župan MO Celje Bojan Šrot. Dejal je, da je občina pred kratkim na ministrstvo za infrastrukturo naslovila dopis, v katrem prosijo za sestanek z ministrico Alenko Bratušek. Kot je povedal Šrot, je glavni namen sestanka ta, da se glavna cesta Celje – Laško prestavi vzhodno, kot predlaga MO Celje. Občina namreč želi, da vzhodna obvoznica poteka mimo Tehnopolisa do sotočja Voglajne in Savinje ter nato po levem bregu do konca Polul.

Medtem pa naj bi ministrstvo in DRSI, tako Šrot, delala državni lokacijski načrt za vzhodni priključek oz. enega izmed krakov trtetje razvojne osi preko teharskega križišča s tunelsko povezavo pod Zvodenskim hribom z viaduktom preko Zagrajske doline z vkopano traso čez strelišče, z viaduktom in predorom ter na koncu s še enim viaduktom in mostom, ki bi se priključil na isto lokacijo na koncu Polul.

Šrot predlog države ocenjuje za popolnoma nerealnega, in pravi, da država dela lokacijski načrt mimo MO Celje. Dodal je, da se s takšnim načrtom ne bodo nikoli strinjali, saj ima občina cenejšo in okoljsko bistveno primernejšo traso, za katero je bil pred leti celo že narejen idejni projekt. “Želimo, da nas vključijo v reševanje tega problema kot sogovornika, sicer bo morda zgolj kakšen pritisk občine v obliki državljanske nepokorščine oz. civilne pobude naletel na prava ušesa,” je v pričakovanju sestanka s predstavniki ministrstva še povedal Šrot. Sprehajanje svetnikov in občanov čez prehode za pešce naj bi potekal na krožnem križišču pri vodni fontani na Ulici XIV. divizije.

Ministrstvo za infrastrukturo žogico vrača celjskim oblastem

A kot so za spletni Večer obrazložili z ministrstva, je situacija precej drugačna, kot jo opisujejo na MO Celje. Kot pravijo, je bila celjska vzhodna obvoznica sprva del srednjega dela tretje razvojne osi. A ker je projekt tega dela tretje razvojne osi, s katerim se načrtuje posodobitev cestne povezave od Celja do Novega mesta, precej odmaknjen, je bil podan predlog Mestne občine Celje, da se lotijo samostojnega projekta celjske vzhodne obvoznice.

Dodajajo, da je ministrstvo predlog občine upoštevalo ter da je vzhodna obvoznica izločena iz postopkov priprave državnega prostorskega načrta. Načrtovalsko izhodišče za vzhodno obvoznico Celje naj bi bilo sedaj, kot še pravijo na ministrstvu, predlog Mestne občine Celje. A dodajajo da takšna načrtovana prostorska ureditev ne sodi v sklop ureditev državnega pomena, saj da gre za regionalno povezavo, zato je prostorsko umeščanje v pristojnosti občine.

Na ministrstvu vseeno poudarjajo, da bo ta projekt kljub temu financirala država, vendar bodo z realizacijo projekta lahko začeli šele, ko bo občina projekt umestila v prostor, za kar ministrstvo nima pristojnosti.

B.S.