Imenovanje direktorja SB Celje po novih zapletih in novem pismu spet preloženo


Kot da se saga okrog imenovanja novega direktorja Splošne bolnišnice Celje, ki se vleče že od leta 2018, ne bi v preteklosti že dovolj zapletla, je te dni dobila novo poglavje.

Četrtkova seja je bila namreč predčasno odpovedana, ker naj Guček Zakoškova med člani sveta zavoda ne bi uživala zadostne podpore za ponovno imenovanje na mesto direktorice.

Člani sveta Splošne bolnišnice Celje bi morali že v začetku lanskega decembra ponoviti glasovanje med kandidati za mesto direktorja Splošne bolnišnice Celje, prijavljenimi na razpis iz leta 2018. To jim je namreč v začetku lanskega oktobra naložilo višje ljubljansko sodišče, potem ko je potrdilo, da je bila mag. Margareta Guček Zakošek leta 2018 nezakonito imenovana za direktorico celjske bolnišnice.

Decembra nato do glasovanja ni prišlo, saj na seji ni bila predvidena ponovna predstavitev kandidatov, zaradi česar je bila točka o ponovni izbiri direktorja umaknjena z dnevnega reda in premaknjena na januarsko sejo. Soglasje k ponovni kandidaturi sta sicer dala le Guček Zakoškova in Janez Pavlin. Dr. Branko Gabrovec pa soglasja ni podal, saj je precenil, da mu razmerja v svetu zavoda ne dajejo več možnosti izvolitve. – več o tem smo pisali tukaj.

Pričakovanja, da se bo zgodba vendarle zaključila na prvi januarski seji, pa so se ponovno izkazala za preoptimistična. Tokrat je namreč prišlo do nekoliko nepričakovanega zapleta, saj je bila seja odpovedana, ker naj Guček Zakoškova ne bi imela več zadostne podpore med člani sveta zavoda. Kot poroča portal MMC naj bi namreč vlada, zaradi spoznanja o nezadostni podpori SMC-jevi Guček Zakoškovi, v sredo morala najprej razrešiti predsednico sveta Hedviko Stanič Igličar, namesto nje pa je nato v svet imenovala Lovra Perčiča iz stranke SDS. Ta naj bi na naslednji seji tehtnico nagnil na stran stare/nove direktorice. Je pa pred odpovedano sejo veliko razburjenja povzročilo tudi novo pismo s hudimi očitki Guček Zakoškovi.

Novo pismo z očitki Guček Zakoškovi

Po decembrskem anonimnem pismu naslovljenem na Inšpektorat za delo in Svet zavoda SB Celje, v katerem so avtorji Guček Zakoškovi med drugim očitali, da je pomočnica direktorja celjske bolnišnice postala brez javnega razpisa, da je v obdobju epidemije neupravičeno prejela 7000 € kriznega dodatka ter da dejansko še vedno vodi bolnišnico in izvaja mobing nad zaposlenimi, so člani sveta pred tokratno sejo dobili novo pismo z novimi hudimi očitki. Tokrat se je na njih obrnila odpuščena vodja finančnega sektorja celjske bolnišnice Vesna Lavrič. Ta je pred časom namreč dobila izredno odpoved zaradi “izdaje poslovnih skrivnosti”, sama pa trdi, da je izredno odpoved dobila zaradi nestrinjanja z nekaterimi odločitvami vodstva ter zahtev po transparentnem vodenju bolnišnice.

Lavričeva uvodoma v pismu pritrjuje navedbam decembrske anonimke, dodaja pa še nekaj novi hudih očitkov glede vodenja postopkov in načina dela Guček Zakoškove s katero je sicer v začetku dobro sodelovala, a se je nato uprla nekaterim moralno spornim in nezakonitim zahtevam direktorice. Guček Zakoškova naj bi tako med drugim Lavričevi tudi prepovedala dajati določenih podatkov strokovnemu direktorju Francu Vindišarju, ki jih je ta prej prejemal na mesečni ravni in s katerimi je moral biti kot vodja stroke tudi seznanjem. Prav tako je Lavričeva navedla, da je Guček Zakoškova vedno skrbno pazila, da se njen podpis ne bi znašel na kakšnem obremenjujočem navodilu ali dokumentu, poleg tega pa da ni prenašala kritike ter da je bolnišnico vodila kot svojo zasebno last. Velike nepravilnosti naj bi se dogajale tudi pri nabavah medicinske opreme, pri čemer naj bi Guček Zakoškova izvajala pritisk v korist določenim dobaviteljem.

Zaradi upora in zahtev po transparentnosti ter zakonitosti naj bi Lavričeva naposled bila deležna šikaniranja, vodstvo pa naj bi angažiralo celo detektiva, ki je Lavričevo spremljal in opazoval. Slednje naj bi Lavričeva razbrala iz vabila na razgovor pred izredno odpovedjo, pri čemer je bil eden izmed glavnih razlogov prekinitve delovnega razmerja dejstvo, da je Lavričeva občasno prespala pri svojem partnerju, ki poslovno sodeluje s celjsko bolnišnico. Pravico bo sedaj iskala na sodišču.

SB Celje: gre za poskus diskreditacije Guček Zakoškove

Iz SB Celje so se odzvali na pismo nekdanje finančne direktorice. Kot pravijo Margareta Guček Zakošek očitke ostro zavrača. Prepričani so, da gre za še en poskus diskreditacije pred naslednjo sejo sveta zavoda, na kateri bodo ponovili izbiro direktorja bolnišnice. Guček Zakoškova napoveduje tudi pravno izpodbijanje obtožb saj je pismo škodilo tako ugledu bolnišnice, kot tudi njej osebno. Dodali so tudi, da se Guček Zakoškovi pavšalno, brez konkretnih navedb ali dokazil, očita izvajanje mobinga. Glede slednjega v bolnišnici tudi niso prijeli nobene prijave zoper direktorico. “Je bilo pa kar nekaj prijav podanih zoper Vesno Lavrič, zaradi delovanja Vesne Lavrič pa je celjska bolnišnica v preteklosti obravnavala tudi pobudo sindikata delavcev bolnišnice,” še zapišejo ter zavračajo tudi navedbe o netransparentnem vodenju Splošne bolnišnice Celje. “Zoper Vesno Lavrič je Splošna bolnišnica Celje uvedla postopek izredne odpovedi delovnega razmerja, ker je grobo kršila svoje zakonske in pogodbene obveznosti v zvezi s postopki javnih naročil in delovnopravno zakonodajo. S svojimi dejanji je zlorabila zaupanje delodajalca. Vse posledice njenih ravnanj bodo predvidoma ugotovljene in zbrane v prihodnjem tednu. Takrat bo celjska bolnišnica zoper Vesno Lavrič sprožila tudi vse druge ustrezne postopke,” zaključijo.

B.S.