Incident na protestih v Celju: policija zbrala obvestila in bo izdala odločbo o prekršku


Policija je končala z zbiranjem obvestil v povezavi z incidentom, ki se je pred tremi tedni zgodil na protestih v Celju.

Na podlagi zbranih obvestil ter prijave in izjave oškodovanke bodo policisti zoper kršitelja izdali odločbo o prekršku.

Pred tremi tedni se je na protivladnih petkovih protestih v Celju, ki naj bi se danes po napovedih izvedli še zadnjič pred poletnim premorom, zgodil incident, ki je odmeval v širši javnosti.

Takrat naj bi namreč po trditvah nekaterih protestnikov vodja znane celjske restavracije Oštirka udaril eno od protestnic. Okoli incidenta je v javnosti zaokrožilo več različnih interpretacij dogodka, katerih glavni vsebini pa sta bili dve. Po eni različici je gostilničar po izmenjavi besed protestnico zgolj prijel za piščalko, s katero mu je piskala v obraz, po drugi različici pa naj bi eni protestnici odstranil piščalko, drugo pa po verbalnem obračunu udaril v obraz. Kako sta incident takrat opisali obe vpleteni strani smo pisali tukaj. Tokrat pa smo pridobili informacije policije o preiskavi incidenta.

Policija bo kršitelju izdala odločbo o prekršku

Kot so nam v torek sporočili s Policijske uprave Celje, so policisti Policijske postaje Celje v zvezi s tem dogodkom zbrali obvestila in ugotovili elemente prekrška po Zakonu o varstvu javnega reda in miru, in sicer prekršek po prvem in drugem odstavku 6. člena (nasilno in drzno vedenje).

Dodali so, da bodo na podlagi zbranih obvestil ter prijave in izjave oškodovanke, zaradi navedenih kršitev, zoper 43-letnega kršitelja izdali odločbo o prekršku. Policija, kot so nam povedali, z drugimi informacijami ne razpolaga, prav tako ne s tem, ali je oškodovanka zoper kršitelja sprožila kašen drug spor ali zasebno tožbo.

Vodja Oštirke ni seznanjem z rezultati postopka

Za komentar smo prosili tudi vodjo restavracije Oštirka Mirana Ojsterška. Ta nam je potrdil, da se je v preteklih dneh res moral zglasiti na policijski postaji in podati izjavo, vendar s tem, da bi policija postopek že zaključila, ni seznanjen. Prav tako ni mogel komentirati zaključkov preiskave, saj da še ni prejel nikakršnega obvestila s strani policije. Na vprašanje, ali pričakuje, da se bo primer – na pobudo katerekoli vpletene strani – preselil tudi na sodišče, Ojsteršek ni odgovoril.

Pridobiti smo skušali tudi komentar protestnice oz. prisotnih na takratnih protestih, a odziva z njihove strani nismo dobili.

Ali je torej postopek s koncem policijske preiskave zaključen, ali se bo nemara preselil še na sodišče, tako ostaja neznanka.

Zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1)

Prekrški zoper javni red in mir

6. člen (nasilno in drzno vedenje)

(1) Kdor izziva ali koga spodbuja k pretepu ali se vede na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali koga zasleduje in s takšnim vedenjem pri njem povzroči občutek ponižanosti, ogroženosti, prizadetosti ali strahu, se kaznuje z globo od 60.000 do 120.000 tolarjev.

(2) Kdor koga udari, se kaznuje z globo od 80.000 tolarjev do 150.000 tolarjev.

(3)…

B.S., foto: DejC