Inšpektorat zaradi nepravilnosti pri samotestiranju zaprl žalsko Waldorfsko šolo

24. 11. 2021 21:26

Po ponedeljkovem zaprtju ljubljanske Waldorfske šole, naj bi inšpektorat danes zaprl tudi Waldorfsko šolo Savinja v Žalcu. Razlog so nepravilnosti pri izvajanju samotestiranja učencev in nespoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Po poročanju portala 24ur naj bi inšpektorat, po tem ko je v ponedeljek že odredil zaprtje Waldorfske šole v Ljubljani, danes zaprl še Waldorfsko šolo Savinja v Žalcu. Razlogi za zaprtje naj bi bili enaki kot pri ljubljanski enoti Waldorfske šole, in sicer nepravilnosti pri izvajanju samotestiranja otrok. Na ljubljanski enoti te zasebne šole naj bi se sicer dogajale tudi druge nepravilnosti, povezane z izvajanjem ukrepov. Med drugim naj mask ne bi nosili niti učitelji niti učenci. Nekateri starši naj bi se zato odločili otroke izpisati iz te šole.

Žalska enota, ki jo obiskuje 140 otrok, sicer že odpravlja ugotovljene nepravilnosti v zvezi z nespoštovanjem odloka o samotestiranju otrok v šoli. Po poročanju portala 24ur naj bi tako že zbrali večino soglasij staršev, ta soglasja pa mora sedaj pregledati samo še Inšpektorat RS za šolstvo in šport. Če bo odpravo nepravilnosti potrdil tudi inšpektorat, bo šola znova odprta v ponedeljek.

Inšpektorat je prejšnji teden izvedel 43 nadzorov. V petih primerih je ugotovili večja odstopanja oz. nespoštovanje odloka, ko šole niso uredile samotestiranja za otroke, niso pridobile soglasij staršev in za otroke brez soglasja niso ustrezno uredile izobraževanja na daljavo.

Samotestiranje po slovenskih šolah steklo brez večjih težav

Samotestiranje učencev v šolah je sicer po Sloveniji steklo večinoma brez težav. Tudi na celjskih šolah večjih težav ob uvedbi tega ukrepa niso imeli, o čemer smo pisali tukaj.

Po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se je sicer v ponedeljek samotestiralo 127.960 oz. 66 odstotkov vseh slovenskih osnovnošolcev. Pozitivnih je bilo 270 izvidov testov. 31 odstotkov učencev je bilo v karanteni oz. so cepljeni ali so covid-19 že preboleli. Testiranje po zadnjih podatkih zavrača manj kot tri odstotke staršev učencev. To je 0,8 % manj kot prvi dan testiranja, ko je bil ta odstotek še 3,77 %. Tudi sicer se odstotek otrok, ki se zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem šola od doma, iz dneva v dan manjša.

foto: Gregor Audič/Moja občina

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
155 queries in 1,497 seconds.