Izstopi iz celjskega SDS: prvi izstopil Janko Požežnik


rp_Pozeznik-Janko-001-300x212.jpg
Janko Požežnik

Janko Požežnik, predsednik celjskega SDS, državni svetnik ter poveljnik Poklicne gasilske enote Celje, je najprej zapustil mesto predsednika lokalnega odbora SDS Celje, nakar je izstopil še iz stranke. Da se med Požežnikom in vrhovi SDS-a krhajo odnosi je nakazalo že dogajanje na izredni seji Mestnega sveta Mestne občine Celje o čemer smo na Celje.info pisali včeraj.

Eden izmed najvidnejših lokalnih članov SDS-a Janko Požežnik, ki je med drugim tudi aktualni državni svetnik in poveljnik Poklicne gasilske enote Celje, ni več član SDS. Po tem, ko je v petek najprej izstopil iz mesta predsednika lokalnega odbora SDS Celje, je malo zatem izstopil tudi iz stranke SDS.

Da se v odnosih med Požežnikom in vrhom stranke SDS nekaj dogaja je nakazala že izredna seja Mestnega sveta Mestne občine Celje, ki je potekala prejšnji teden. Na njej so člani mestnega sveta izbirali elektorje in lokalnega kandidata za člana Državnega sveta RS.

Za mesto državnega svetnika, katerega trenutno zaseda prav Požežnik, sta se namreč pomerila samo Marko Zidanšek, SLS in žalski župan Janko Kos, SD. Poleg kuhinje okrog končnega izbora Marka Zidanška za kandidata, o čemer smo pisali včeraj, je pozornost pritegnilo tudi dejstvo, da stranka SDS v boj z Zidanškom in Kosom ni poslala Požežnika.

Celjska SDS je namreč prepozno poslala seznam s predlogi za elektorje. V prepoznem pismu, ki naj bi ga stranka SDS poslala kar po navadni pošti, pa imena kandidata za državnega svetnika sploh niso navedli. To je že nakazalo, da verjetno Janez Janša v državnem svetu noče več videti predsednika SDS v Celju Janka Požežnika. Ugibanja so se sedaj izkazala za resnična.

Se pa na drugi strani postavlja tudi vprašanje, ali se nemara Požežnik združuje s celjskim županom Bojanom Šrotom, ki sestavlja listo za lokalne volitve 2018. Šrot je namreč februarja 2016 izstopil iz stranke SLS in naj bi za prihodnje lokalne volitve pripravljal svojo listo kandidatov.

Požežnik teh ugibanj ni želel komentirati, je pa za Delo povedal, »Nisem Janšev vojščak, saj razmišljam s svojo glavo in žal je SDS zadnje čase zapustilo več takšnih ljudi. Celjska SDS je deset let tvorno delovala v mestnem svetu, veliko smo naredili, zdaj pa me vse več stvari moti,«. Kot je dodal pa to, da ni bil ponovno predlagan za kandidata v državnem svetu ni edini vzrok za njegov izstop iz SDS, bolj ga moti, da mu tega niso vnaprej povedali.

Požežnik je še potrdil, da iz celjske SDS ne odhaja samo on, a konkretnih imen ni navedel. Neuradno naj bi jo zapustil še podpredsednik Miloš Rovšnik, tudi Šrotov pooblaščenec za gospodarstvo, pa mestna svetnica Vladka Deželak in morda celo drugi podpredsednik Marjan Ferjanc, sicer direktor Splošne bolnišnice Celje, še pišejo v Delu.