Celjska “državnosvetniška” kuhinja


Prejšnji teden so člani sveta, na izredni seji Mestnega sveta Mestne občine Celje, izvolili 10 predstavnikov oz. elektorjev v volilno telo za volitve člana Državnega sveta RS in določili kandidata za člana Državnega sveta RS. V Celju naj bi potekala zanimiva kuhinja okrog izbora predstavnikov.

Volitve v državni svet bodo novembra. Izvoljeni predstavniki bodo dobili petletni mandat.

V tednu pred predsedniškimi volitvami so potekale tudi volitve predstavnikov lokalnih interesov v državnem svetu, ki jih izvolijo lokalne skupnosti. Tudi celjske lokalne oblasti so izbirale svoje predstavnike pri čemer pa naj bi se dogajala zanimiva kuhinja.

O tej kuhinji je pred dnevi v Delovi kolumni pisal tudi Brane Piano. V njej med drugim zapiše, da dogajanje kaže na to, da v celjski politiki šteje le razdeljevanje služb in funkcij, ne pa politična in človeška etika ter, da so Šrotovi in Zidanškovi oprode iz celjske politike zaposleni predvsem z oprezanjem, kam piha veter in kako bi se vsaj še nekaj časa oklepali stolčkov v občinskih podjetjih, zavodih, svetih javnih zavodov in nadzornih svetih.

SDS se je odpovedala aktualnemu državnemu svetniku in predsedniku celjskega SDS Požežniku

Dogajanje okrog izbora za kandidata za člana Državnega sveta RS je postreglo z nekaj zanimivimi situacijami. Na voljo so imeli namreč zgolj dva kandidata, in sicer Marka Zidanška, SLS ter žalskega župana Janka Kosa, SD.

Celjska SDS je prepozno poslala predloge za elektorje, kandidata pa sploh ni bilo v poznem pismu. Poslala ga je z navadno pošto, pa je zato potovalo tri dni. To nam pove, da šef SDS iz Ljubljane v državnem svetu noče več videti predsednika SDS v Celju Janka Požežnika. Zamuda je ustrezala tudi Zidanšku. (Brane Piano)

Za člana Državnega sveta RS je bil na koncu izbran Marko Zidanšek SLS, ki je za nekaj glasov premagal protikandidata Janka Kosa, člana SD in župana Žalca. Zanimivo pri tem glasovanju pa je, da naj bi proti Kosu glasovali prav njegovi strankarski kolegi, torej člani SD. Po prepričanju Piana razlogi tičijo predvsem v tem, da glavni kadrovnik v Celju ni župan Šrot temveč Zidanšek. Torej je večina glasovala za tistega, ki jim lahko čuva službe, to pa je Zidanšek. Ko so v igri stolčki, je strankarska pripadnost pač drugotnega pomena.

Kot še dodaja Piano se je nekaj podobnega dogajalo že ob imenovanju direktorice Zdravstvenega doma Celje, ko je bil mestni svetnik, član SD in direktor občinskega podjetja Nepremičnine Primož Brvar proti kandidatu svoje stranke. O očitkih zoper Brvarja, ki so se nedavno razširili preko anonimke, smo na Celje.info pisali TUKAJ.

Celotno kolumno Braneta Piana pa si lahko preberete na TEJ POVEZAVI.

foto: Mestna občina Celje