Kaj muči Celjane: od dostopa do pokopališča do pločnika v Škofji vasi in varnosti na Cesti v Laško


Na spletnem portalu Servis 48 lahko občanke in občani Celja podajajo pobude ali pritožbe, na katere nato Mestna občina Celje poda odgovor ter se skuša odzvati z reševanjem problema oziroma predloga.

Preverili smo nekaj aktualnih zadev, ki “mučijo” prebivalce Celja. Tokrat so prednjačile težave oziroma predlogi v zvezi z dostopom do Mestnega pokopališča, pločnika v Škofji vasi, varnejšega prehoda za pešče in stacionarnega radarja na Cesti v Laško. 

Servis 48 je javno dostopna storitev oziroma portal Mestne občine Celje, s katero želijo spodbuditi občanke in občane, da sodelujejo pri ustvarjanju boljše in lepše podobe našega knežjega mesta.

To so nekateri predlogi oziroma problematike, ki so jih v zadnjem času zaznali Celjani in Celjanke:

Do Mestnega pokopališča Celje s Celebusom?

Za starejše, ki želijo obiskati Mestno pokopališče Celje, eno izmed večjih težav povzroča dostop preko strmega klanca tako na vzhodni kot tudi na zahodni strani.

Pogosto se tako poslužujejo prevoza s taksijem, zato je občanka Metka na Servisu 48 predlagala: “Predlagam določen termin v dnevu, ko bi mestni avtobus (op. p. Celebus) pripeljal na pokopališče, počakal eno uro in se vrnil na glavno postajo. Zelo veliko bi nas bilo hvaležnih.”

Celebus (Foto: Andraž Purg)

Pri občini poudarjajo, da že vse od vzpostavitve sistema Celebus ves čas spremljajo statistiko in predloge občanov po izboljšavi ter širitvi sistema.

Z izvajalcem prevozov Nomago d.o.o. vodijo pogovore o širitvi linij tudi bližje do pokopališča in zgornjega parkirišča, vendar jim obstoječa flota vozil ne omogoča pokrivanje večjega območja.

Trenutno namreč prevoze izvajajo z desetimi srednje velikimi avtobusi, ki omogočajo pokrivanje obstoječih linij, preučujejo pa tudi možnost prevozov s kombijem, vendar končne odločitve še ni.

V Škofji vasi želja po pločniku

Prebivalci Škofje vasi se sprašujejo kdaj bodo deležni pločnika na precej prometni cesti, ki povezuje Celje in Vojnik. Gre za državno cesto, katere aktivnosti v zvezi z gradnjo vodijo na Direkciji RS za infrastrukturo.

Cesta, ki povezuje Celje in Vojnik. (Foto: Google Maps)

“Naše strokovne službe vseskozi sodelujejo z državo in poudarjajo pomembnost gradnje pločnika. Trenutno pa se urejajo zemljišča,” so zapisali pri Mestni občini Celje.

Varnejši prehod čez cesto

O stičišču cest Partizanska cesta in Cesta v Laško smo že pisali, ko so občani izrazili željo po krožišču.

Kaj muči Celjane: od želj po krožiščih do zapore pri Cankarjevi ulici in razgleda na Tolstem vrhu

Ob čakanju na morebitno postavitev krožišča pa si Celjani želijo tudi ureditev varnejšega prehoda za pešče, saj se jim trenutna situacija zdi nevarna tako podnevi kot ponoči.

“Tisti, ki zavijajo iz smeri Laškega levo proti parku sploh ne zavirajo. Še več, če v križišču ni nikogar, ki bi iz Partizanske ceste zavijal levo proti železniški postaji, tudi sekajo ovinek in še bolj ogrožajo pešce. Prav tako z neprilagojeno hitrostjo pripeljejo tisti iz smeri mestnega parka,” je razložil uporabnik Servisa 48.

Stičišče cest Cesta v Laško in Partizanska cesta. (Foto: Google Maps)

Na občini se zavedajo problematike omenjenega prehoda za pešce. Za izboljšanje prometne varnosti so že naročili postavitev vodilnih robnikov z markerji, ki bodo vozilom preprečevala križanje voznih pasov. Ukrep bo izveden v kratkem.

Radar pri OŠ Frana Kranjca?

Starši otrok, ki obiskujejo OŠ Frana Kranjca, si želijo v neposredni bližini šole postavitev stacionarnega radarja. Gre za zelo prometno cesto, ki povezuje Celje in Laško.

Cesta v Laško pri OŠ Frana Kranjca. (Foto: Google Maps)

“Na tej cesti se vozniki zelo redko držijo omejitve. Še posebej ob prižigu luči iz rumene v rdečo vozniki ogromnokrat močno pospešijo. Prisotnost policije na bližnji avtobusni postaji zelo pomaga umiriti promet. Še bolje pa bi bilo, če bi bil tukaj postavljen stacinarni radar,” je zapisal občan Žiga Kotošek.

Stacionarni radarji sicer že nekaj let stojijo na cestah v bližini OŠ Frana Roša, IV. OŠ ter Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko.

Odgovor občine je še v pripravi.