Kako bodo v celjski bolnišnici obravnavali paciante s koronavirusom in kako morate ravnati vi


Splošna bolnišnica Celje je objavila protokol obravnave pacientov s sumom na koronarovirus COVID-19 v SB Celje.

S protokolom so seznanili tudi vodstva zdravstvenih domov in koncesionarje na širšem celjskem območju.

PROTOKOL OBRAVNAVE PACIENTOV S SUMOM NA KORONAVIRUS COVID-19 V SB CELJE:

V skladu s sklepom Vlade RS so se spremenila navodila za odvzem brisa pri osebah s sumom na COVID-19. Brisi se jemljejo le pacientom, katerih zdravstveno stanje je takšno, da je predvidena hospitalna obravnava.

Na vstopni točki tako ni več osebnega naročanja na odvzem brisa na okužbo z novim koronavirusom!

Posamezniki, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, vročina, oteženo dihanje), morajo najprej poklicati osebnega zdravnika ali drugega zdravnika v področnem zdravstvenem domu (tudi v okviru dežurnih ambulant teh zdravstvenih domov), ta pa na osnovi kliničnih podatkov oceni ali bolnik izpolnjuje kriterij za odvzem brisa. Zdravnik nato sam pokliče v bolnišnico in dogovori vse potrebno.

Za paciente, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v Zdravstvenem domu Celje, velja navodilo, da v času delovanja ZD Celje (delovniki med 7. in 20. uro) prav tako pokličejo izbranega osebnega zdravnika. V času, ko ambulante ZD Celje ne delujejo, to je med delavniki v času med 20. in 7. uro ter v soboto in nedeljo cel dan, pa pokličejo telefonsko št. ☎️ 030 203 892, na kateri bo preveril potrebo po odvzemu brisa zdravnik Službe nujne medicinske pomoči UCC.

*Dodatna POMEMBNA informacija: Potem, ko je SB Celje javnost seznanila s protokolom obravnave pacienta s sumom na okužbo s koronavirusom, s katerim smo seznanili zdravnike v zdravstvenih domovih in koncesionarje, kako ukrepati v primeru suma na okužbo s koronarovirusom. V protokolu je bila objavljena telefonska številka infektologa v urgentni infekcijski ambulanti, ki je namenjena izključno zdravnikom na primarnem nivoju, da nanjo pokličejo v primeru napotitve pacienta v bolnišnico.

Od objave naprej opažajo, da to telefonsko številko za informiranje uporabljajo ne le zdravniki s primarne ravni ampak tudi druge osebe. Za potrebe informiranja prebivalcev, so vzpostavili tudi svetovalno telefonsko številko, ki je na voljo 24 ur dnevno.

Vse prebivalce, ki potrebujejo splošne informacije o koronavirusu ali menijo, da imajo znake okužbe s koronavirusom zato še enkrat pozivajo, da za komunikacijo z bolnišnico uporabljajo izključno svetovalno telefonsko številko 03 423 30 79.

Vse ostale informacije o koronavirusu: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,… pa najdete TUKAJ (klik!)