Koronavirus: kaj je, kakšni so simptomi, kako ravnati, preventiva,…

01. 02. 2020 08:35

V Sloveniji smo 6. marca 2020 potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Od tedaj se število okuženih hitro povečuje.

Spodaj navajamo glavne informacije in usmeritve NIJZ o tem, kaj je koronavirus, kakšni so simptomi ter kako ravnati ob določenih situacijah.

Nujni preventivni ukrepi, ki so podobni kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal

1. Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
2. Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
3. Zelo pomembno je, da upoštevamo pravila higiene kašlja (torej, kašljamo v robec).
4. Redno si umivamo roke z milom in vodo ter uporabljamo razkužilo za roke.
5. Izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi.

etuzyrkxqaa0yr9

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)
Kaj je koronavirus? 

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Postavljen je sum, da je izvor okužbe (ki še ni identificiran) ena od vrst živali.

Novi koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2. COVID-19 je novo poimenovanje za bolezen, ki jo virus SARS-CoV-2

Kakšni so simptomi in znaki, kako poteka bolezen?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. dosedanji podatki kažejo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjuje se, da je smrtnost 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav. Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.

Kakšna je inkubacijska doba po okužbi z novim koronavirusom?

Točna inkubacijska doba še ni poznana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, pa je ocenjena med 2 in 14 dni. V povprečju naj bi bila inkubacijska doba dolga približno 6 dni.

Kakšna je smrtnost pri okužbi s koronavirusom?

Natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, zaenkrat se ocenjuje na 2 % – 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Statistiko o številu obolelih, ozdravelih, umrlih,… za koronavirusom lahko spremljate na spodnjih dveh naslovih:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Kako se okužbe z novim koronavirusom zdravijo?

V Sloveniji imamo nacionalne smernice klinične obravnave bolnikov z COVID-19, ki narekujejo, da je zdravljenje simptomatsko. To pomeni, da blažimo prisotne simptome in znake bolezni. V primeru najtežjih in življenje ogrožajočih stanj pa imamo v Sloveniji na voljo vse ukrepe, ki so trenutno priporočeni v svetu.

Ali se nov koronavirus prenaša med ljudmi?

Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m).  Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo tudi ob stiku z onesnaženimi površinami, ni pa še jasno, kako pomembna je ta pot prenosa.

Čeprav ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), se svetuje previdnost in zaščita pri posebej tveganih posegih v zdravstvenih ustanovah (npr. ob bronhoskopiji, kjer nastaja kužni aerosol). Bivanje v istem prostoru z bolnikom (če smo na razdalji vsaj 1,5 m) ne predstavlja tveganja.

PREPREČEVANJE OKUŽBE  IZOLACIJA V DOMAČEM OKOLJU  KARANTENA V DOMAČEM OKOLJU  POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI

SKRB ZA DUŠEVNO ZDRAVJE  OTROCI IN MLADOSTNIKI  NOSEČNICE  STAREJŠI

OSEBE Z VEČJIM TVEGANJEM  OSEBE Z OKVARO VIDA  DELOVNE ORGANIZACIJE  

INFORMACIJE ZA POTNIKE    NAVODILA ZA STROKOVNO JAVNOST  GRADIVA

SPROŠČANJE UKREPOV    DNEVNO SPREMLJANJE COVID-19

Zadnje informacije v zvezi z epidemijo COVID-19 so dostopne na portalu gov.si.

Ključne informacije o koronavirusu – tukaj (klik!):
Kaj storiti, če sumumo na okužbo s koronavirusom?
Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite!

Po Sloveniji so vzpostavljene posebne telefonske številke, na katere lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom.

Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči.

 • UKC Ljubljana: telefonski številki za osnovne informacije o koronvirusu sta 01 522 45 40 in 01 522 45 41.
 • UKC Maribor: telefonska številka 031 653 929 je dosegljiva vsak dan od 07.00 do 22.00 ure.
 • Splošna bolnišnica Celje: informacije dobite na 03 423 30 79, številka deluje 24 ur na dan. Sprememba načina naročanja na testiranje na novi koronavirus Vstopni točki SB Celje
 • Splošna bolnišnica Jesenice: Pacienti, ki menijo, da so okuženi, naj pred vstopom v poseben zabojnik pred tamkajšnjim urgentnim centrom pokličejo 051 668 651.
 • Splošna bolnišnica Brežice: kontakt v urgentnem centru ob sumu na okužbo: 07 466 82 46.
 • Zdravstveni dom Nova Gorica: na voljo imajo tri nove telefonske številke za informacije v primeru suma okužbe s koronavirusom, in sicer za odrasle od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 na tel. številki 051 656 580 ali 051 656 558, za otroke pa med 8.00 in 15.00 na tel. številki 051 656 509. Med vikendom pa je na voljo dežurna služba (urgenca v šempetrski bolnišnici), ki je dosegljiva na tel. številki: 05 330 11 17.
 • Zdravstveni dom Izola: Ambulanta nujne medicinske, 05 663 5000.
 • Vsi, ki niste bolni, a bi želeli dodatne informacije glede koronavirusa, lahko pokličete NIJZ na posebno telefonsko številko 031 646 617, vsak dan med 9. in 17. uro.
 • ZD ŠMARJE PRI JELŠAH: 03 818 37 00
 • Zdravstveni dom Velenje: telefonska številka dežurne službe je 03 8995 445
 • Nacionalni inštitut za javno zdravje: Na telefonski številki 031 646 617 je vsak dan med 9. in 17. uro na voljo epidemiolog za dodatne informacije, navodila in pojasnila.
 • Ministrstvo za zunanje zadeve: Na telefonskih številkah 01 478 6772 oz. 01 478 2305 je dosegljiva konzularna kontaktna točka, kjer lahko potniki dobijo informacije glede potovanj v tujino.

koronavirus-informacije

Zemljevid vstopnih točk po Sloveniji:

Viri in dodatne informacije:

foto: pixabay

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,027 seconds.