Kako obiskovalci Pravljične dežele občutijo praznike?

28. 12. 2012 09:55

Božič je sicer že mimo, še vedno pa se nahajamo v prazničnem času in v pričakovanju novega leta. Letos pa je božični duh zasenčila huda gospodarska kriza, ki je pustila svoj pečat v marsikaterem gospodinjstvu. Tako si nekateri posamezniki ne morejo privoščiti takšnega božiča, kot bi si ga želeli, saj morajo namesto tega zategniti pasove. Na Celje.info smo se tako odločili, da se odpravimo med obiskovalce Pravljične dežele ter jih povprašamo o tem, kako pravzaprav preživljajo letošnje praznike, kakšni so trendi pri njihovem obdarovanju ter kam se bodo odpravili za novo leto.

Novo leto bo večina pričakala doma

Praznovanje novega leta 2013 ne bo finančno omejila samo Mestna občina Celje, temveč številne družine, ki bodo v novo leto stopile kar iz zavetja toplega doma. Večina vprašanih se ta to opcijo odloča zaradi pomanjkanja finančnih sredstev, poleg tega pa se jim zdi tudi mnogo udobneje in topleje. Za praznovanje novega leta iz varnega doma se odločajo v glavnem družine in starejši občani, medtem ko se bodo mlajši odpravili na praznovanje na prostem, na zasebne zabave, le redko pa bodo novo leto dočakali v tujini, se pa nekaj mladih Celjanov odpravlja v Bratislavo in Beograd.Vprašani so se za to opcijo odločili, ker so naveličani rutine in želijo novo leto preživeti ne neki tuji in vznemirljivi lokaciji. Tudi zabave zasebnega tipa so letos manj priljubljena izbira, saj se le redki odločajo za organizacijo tovrstnega dogodka.

Uničeno praznično vzdušje zaradi gospodarske krize

Obiskovalci Pravljične dežele niso prav nič entuziastični glede letošnjih praznikov, saj med njimi prevladujeta žalost in razočaranje kot posledica gospodarske krize. Vprašani so izrazili razburjenje ob dejstvu, da so nekaterim v minulem letu znižali plače, spet drugi pa sploh niso bili deležni sicer vsakoletne božičnice. Ob pomanjkanju finančnih sredstev se morajo tako odpovedati marsikateri zabavi ali smučarskemu izletu, kljub temu pa se še vedno najde kakšen evro za kozarec vina in preživljanje prostega časa s prijatelji.

Mnogi so razočarani tudi v osebnem življenju, saj je ravno zaradi slabega gospodarskega položaja v številnih družinah v minulem letu prišlo do hudega zategovanja pasu in posledično skrhanih medosebnih odnosov. Pri obiskovalcih mlajše generacije pa gospodarska kriza ni tako izrazita, saj so nad prazniki relativno navdušeni z argumentom, da “imajo počitnice”. Kljub temu pa zaradi splošnih razmer ne občutijo tistega pravega prazničnega vzdušja.

Nezadovoljstvo nad Pravljično deželo

Gospodarska kriza pa ni udarila po denarnici le obiskovalcev Pravljične dežele, marveč tudi organizatorje. Številni Celjani so namreč izrazilo visoko stopnjo nezadovoljstva nad letošnjo Pravljično deželo, saj se jim zdi program v primerjavi z lanskim letom dolgočasen, prav tako pa so nekateri razočarani nad določenimi nastopajočimi.

Dva prebivalca mestnega jedra sta nam zaupala tudi, da Celjane moti pravljična kočija, saj naj bi ustvarjala le nepotrebno gnečo, poleg tega pa naj bi bili problematični tudi izločki konjev. Nekateri obiskovalci so prav tako izrazili tudi nestrinjanje z lokacijo Pravljične dežele ter predlagali, da bi bila bistveno primernejša lokacija zanjo celjski mestni park ali pa parkirišče na levem bregu Savinje, kamor bi obiskovalci lahko v Pravljično deželo vstopali mimo obzidja starega mestnega jedra skozi grajska vrata.

Vsakoletni obiskovalci Pravljične dežele so opozorili še na dejstvo, da je pravljični del mesta vsako leto manjši, kar prispeva k dodatni gneči. Marsikateri obiskovalec Pravljične dežele je nezadovoljen tudi s ponudbo na stojnicah ter s cenami unikatnih izdelkov. Kljub temu pa Pravljično deželo obišče visoka frekvenca družin, katerih starši so zadovoljni z animacijo otrok, saj lahko zaplešejo z vilami, se udeležijo poslikave obrazov, prav tako pa so deležni tudi obiska vseh dobrih mož, kar naj ni najmlajše zelo razveselilo.

Letos tudi skromnejša darila

Za skromnejša darila se niso odločila le številna celjska podjetja, marveč tudi veliko število družin. Družinski člani se med seboj sicer še vedno obdarujejo, saj se jim obdarovanje zdi pomemben del božiča, so se pa letos zaradi slabega gospodarskega položaja številne družine odločile za skromnejša darila. Tako bodo med darili za otroke letos bolj prevladovale različne čokolade, cenejše igrače in topla oblačila, manj pa sicer zelo aktualni mobilni telefoni, računalniške igrice ali drugi tehnološki izdelki. Prav tako pa se letos kar nekaj gospodinjstev ni odločilo za okrasitev svojih domov (razen božične jelke), saj naj bi šlo za prevelik strošek.

Gospodarska kriza je tako pustila pečat tudi na letošnjem praznovanju božiča in novega leta, saj se številni odločajo za skromnejša darila in za cenejše praznovanje praznikov. Opazimo lahko tudi razlike med generacijami, saj so starejši obiskovalci Pravljične dežele bolj izpostavljeni gospodarski krizi, zaradi katere tudi ne morejo med prazniki uživati tako, kot bi radi. Mladi sprememb v gospodarstvu še ne občutijo tako izrazito, zaradi česar so tudi bolj prepuščeni prazničnemu vzdušju, kljub temu pa jim zaradi pomanjkanja finančnih sredstev nekaj manjka. Ne samo, da so letošnje leto ljudje izjemno nezadovoljni s prazniki, saj tudi v Pravljični deželi ne najdejo pristnega prazničnega vzdušja. Vprašanje je le, ali gre pri tem za posledico splošnega nezadovoljstva državljanov nad trenutno gospodarsko situacijo, ali pa so letos razmere res toliko slabše kot prejšnja leta.

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 1,082 seconds.