Kako resno v Savinjski regiji jemljemo zaščitne ukrepe glede na preostalo Slovenijo

28. 12. 2020 09:13

Ali so razlike v upoštevanju ukrepov za zajezitev koronavirusa v različnih regijah? Se v Savinjski regiji držimo ukrepov bolj ali manj kot drugje? Vse to so z raziskavo skušali odgovoriti na COVID-19 Sledilniku, tukaj pa lahko najdete povzetek za Savinjsko regijo ter primerjavo z drugimi.

V vprašalniku, na katerega so anketiranci odgovarjali še pred božičnim rahljanjem ukrepov, so jih povprašali, koliko so se držali različnih ukrepov v zadnjih sedmih dneh. Rezultati tega sledijo. 

V savinjski regiji je bilo na delovnem mestu 59% zaposlenih, kar je okoli povprečja. Največ zaposlenih, ki ne delajo od doma, je v primorsko-notranjski (70%), najmanj pa v osrednjeslovenski regiji (53%). Pri delu je masko pravilno nosilo 78% prebivalcev, tukaj spadamo med regije z najvišjim odstotkom, največ sta namreč imeli Koroška in Primorsko-notranjska, kar 81%. Najslabše se je pa pri nošenju mask odrezala Posavska regija, s samo 60%.

Varnostno razdaljo vsaj 2 metra je v naši regiji vzdrževala dobra polovica vprašanih, kar je manj od večine drugih regij. Smo pa bolj pridni pri prezračevanju prostorov, saj je to izvajalo skoraj tri četrtine vprašanih v naši regiji. Ta ukrep je po vseh regijah izvajalo podobno število vprašanih.

Na vprašanje, če so v zadnjih sedmih dneh obiskali vsaj eno gospodinjstvo, v katerem ne stanujejo, je pritrdilno odgovorilo 46% prebivalcev Savinjske regije. Pri tem vprašanju izstopa zasavska regija, kar 58 % vprašanih je na vprašanje odgovorilo z da. Zaskrbljujoče je, da je samo ena tretjina prebivalcev savinjske na obisku pravilno nosila masko. Ta delež je še bolj zaskrbljujoč v obalno-kraški regiji, kjer je samo 15 % vprašanih na obiskih nosilo masko. Malo več prebivalcev savinjske (43 %) pa je pri obiskih vzdrževalo vsaj dva metra varnostne razdalje.

Savinska regija je pri deležu ljudi, ki so se v zadnjih sedmih dneh zunaj družili z vsaj eno osebo, med najboljšimi regijami. Ta delež je proti drugim regijam sorazmerno majhen, je pa še vedno kar velik, saj znaša več kot polovico vprašanih. Pri tem jih 28 % ni nosilo maske ali pa vzdrževalo varnostne razdalje.

Kar 98% vprašanih prebivalcev Savinjske regije je ob opravkih skoraj vedno pravilno nosilo masko. Delež upoštevanja tega ukrepa je pri vseh regijah zelo podoben. 79 % Savinjčanov je pri opravkih vzdrževalo varnostno razdaljo, 84 % pa si je razkuževalo roke.

Iz raziskave je razvidno, da so se ukrepov najmanj držali v pomurski regiji, kar bi lahko pomenilo, da so v koncu novembra in začetku decembra imeli največ aktivnih primerov na 100.000 prebivalcev od vseh regij. Najbolj se pa ukrepov držijo v Koroški regiji, kar bi lahko ponazarjalo, da se je št. aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev v primerjavi z Pomursko regijo od začetka decembra kar krepko znižalo.

Prebivalci Savinjske regije smo se obnašali še kar zgledno, saj pri nobenem podvprašanju nismo bili med najslabšimi regijami. Je pa res, da nismo nikjer bili med najboljšimi. V zadnjem času se, kot po večini Slovenije, tudi pri nas stanje počasi izboljšuje. Z bolj odgovornim ravnanjem lahko to še pospešimo. Med prazniki se družimo samo z najbližjimi, v začetku novega leta pa po možnosti ostanimo doma, da potencialne okužbe ne prenašamo na druge.

Viri: COVID-19 Sledilnik, Pixabay

D.K.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 8,580 seconds.