Kako rezultate volitev komentirajo kandidati, ki so se v tekmi za celjskega župana povzpeli na stopničke

20. 11. 2018 21:19

Po preštetih 99,98 % glasov je odločena tudi volilna tekma v Celju. Občani Mestne občine Celje, ki so na rezultate včerajšnjih volitev čakali najdlje izmed vseh slovenskih občin, so odločili, da nov štiriletni mandat podelijo Bojanu Šrotu, ki občino vodi že 20 let.

Volivci so mu namenili 56,42 % glasov, kar je kljub sedmim kandidatom za župana potrdilo, da bo v Celju potreben samo en krog volitev.

Šrotov najbljižji zasledovalec je bil Sandi Sendelbah, ki je zbral 18,16 % glasov, kar je trikrat več, kot so mu pred volitvami napovedovale nekatere javnomnenjske raziskave.

Tretje mesto je zasedel dolgoletni politični sopotnik aktualnega župana mag. Marko Zidanšek. S 6,28 % glasov je za las (zgolj 2 glasova) prehitel kandidata SDS Matjaža Železnika. Glede na to, da so nepreštete še tri glasovnice, bi teoretično tu še lahko prišlo do preobrata.

Podrobnejše rezultate najdete TUKAJ.

Mestni svet bo sestavljalo 11 svetnikov Celjske županove liste, 5 svetnikov SDS, 4 svetniki SD, 3 svetniki SLS, po dva svetnika bodo imeli Levica, DeSUS, Celjska neodvisna lista in SMC, po enega pa Stranka za delovna mesta in NSi.

In kako so rezultate volitev pokomentirali celjski kandidati, ki so se uvrstili na stopničke celjske županske tekme? Preberite spodaj.

Zmagovalec celjskih županskih volitev Bojan Šrot je uvodoma izrazil izjemno zadovoljstvo nad zmago v prvem krogu, ki jo je dosegel kljub temu, da je imel šest protikandidatov. Za uspeh se je iskreno zahvalil vsem Celjankam in Celjanom, ki so mu izrazili podporo. Poudaril pa je, da jemlje izkazano zaupanje tudi kot zavezo za prihodnost.

Glede razpleta svetniških volitev je dejal, da je Celjska županova lista dobila zgodovinsko število svetniških mest, 11. “Odkar je v Sloveniji uvedena demokracija še nobena stranka v mestnem svetu ni imela toliko svetniških mest”.

Dodal je, da glede na poznavanje in izkušnje preteklih let ne vidi nobenih težav pri bodočih odločitvah mestnega sveta, in to kljub temu da se ne bo sklepalo formalne koalicijske pogodbe. “Do ustanovne seje mestnega sveta se bom pogovoril z vsemi predsedniki strank, ki so v mestnem svetu, jih povprašal kako vidijo svoje mesto, kako razmišljajo o prioritetah ter načinu delovanja. Verjamem, da bo ta mestni svet eden izmed najboljših sestavov do sedaj v primerjavi z zadnjimi dvajsetimi leti.”

Po tem bodo pa že sledili prvi delovni koraki novega sklica. “Najprej sprejetje proračuna za naslednje leto, potem pa bo fokus na vzpostavitvi lokalnega potniškega prometa in gradnji prizidka OŠ Hudinja. Hkrati pa bomo naprej intenzivno delali na ostalih projektih, ki so sofinancirani z evropskimi sredstvi, gradnji stanovanj, podjetniškem inkubatorju – Generator, kolesarski stezi, pločniki, itd.” Tudi prostorski načrt v zvezi katerega je bilo v predvolilnem času s strani protikandidatov, kot je se je izrazil Šrot, izrečenega veliko napačnega populizma, je v večji meri pripravljen. “Vendar je potrebno najprej rešiti bistvo problema celjskega razvoja. To so predvsem dodatna zemljišča za obrtno-industrijske cone, kjer se usklajujemo z Ministrstvom za kmetijstvo.” Kot pravi Šrot, tudi zaradi tega razloga še ne mislijo sprejeti tega dokumenta, saj bi bilo nesmiselno porabiti več kot 1,5 milijona evrov občinskega denarja in obenem ne rešiti ničesar. “Z občinskim/javnim denarjem moramo reševati javne probleme in to so, kot sem že dejal, nove dodatne cone za razvoj obrti in podjetništva.”

Na vprašanje ali je že prejel čestitke protikandidatov pa je odgovoril, da od nekaterih že, od vseh pa čestitk niti ne pričakuje, pri čemer je mislil predvsem na njegovega ostrega kritika in nasprotnika Sandija Sendelbaha. “Od človeka, ki je med prvimi desetimi po plačah v Mestni občini Celje in ni v zadnjem letu naredil nič za to občino in te občane, jaz ne pričakujem neke korektnosti, čestitke,… predvsem bi si želel, da bi začel delati, da bi si to svojo plačo zaslužil.” je zaključil župan Mestne občine Celje Bojan Šrot.

Drugouvrščeni kandidat Sandi Sendelbah, kandidat Odprtega Celja, ki je pred volitvami zaradi napake izgubilo vse kandidatne liste, je najprej zahvalo za izraženo zaupanje in podporo namenil vsem volivkam in volivcem.

Glede rezultata pa nam je dejal: “Tak rezultat je, glede na kratek čas našega obstoja in delovanja kot skupine občank in občanov ter stalno pomanjkanje sredstev za našo medijsko prisotnost, pravzaprav zelo dober. Z našim strokovnim delom in iskrenimi nameni smo uspeli prepričati veliko več ljudi kot pa poznane politične stranke, zato upamo, da se bo naše delo odrazilo v dvigu politične kulture ter etičnih vrednot v celjskem političnem prostoru.”

Kljub temu pa z volilnim izidom niso zadovoljni. Sendelbah namreč meni, da je v Celju znova manjšina odločila o večini. Glede tega, kaj to pomeni za Celje v naslednjih letih pa se ni želel ponavljati, ker da so na to opozarjali vseskozi v programu, prioritetah in izjavah.

“Si bomo pa še naprej prizadevali za še večje ozaveščanje in informiranje ljudi, da je treba preprečiti, da se Celje že dlje časa ne razvija v dobrobit vseh občank in občanov, temveč se nahaja v primežu ozkih zasebnih interesov ter spornih interesov finančnih in kapitalskih mrež s ciljem privatizacije javnih dobrin pod vodstvom dolgoletnega celjskega župana” je dejal Sendelbah.

Dodal je, da je zaupanje, predlogi, pogum in nesebično delo njihovih podpornic in podpornikov dodatna motivacija, da kot civilna iniciativa nadaljujejo z udejanjanjem razvojne vizije v korist vseh Celjank in Celjanov ter k temu povabijo tudi somišljenice in somišljenike, ki bodo v novem mandatu odločali o razvoju Celje v novoizvoljenem Mestnem svetu.

“Odslej bomo namreč skrbeli tudi za to, da bodo celjske politične odločitve in ravnanja dobila svojo oceno in ceno ter da bosta Župan in Mestni svet zanje odgovarjala vsem Celjankam in Celjanom” je zaključil Sendelbah.

Tretjeuvrščeni mag. Marko Zidanšek pa je o zaključku volitev povedal: ”Rezultat je glede na javnomnenjske raziskave in okoliščine pričakovan. Imeli bomo tri predstavnike v mestnem svetu in tako bo celjska občina med mestnimi občinami imela največ svetnikov iz vrst SLS.

Ob tej priložnosti bi se zahvalil ekipi, ki je izkazala pogum, da se javno izpostavi in omogočila, da bo SLS tudi v prihodnje sodelovala pri upravljanju mesta. Zahvaljujem se tudi vsem volivkam in volivcem, ki so meni in naši listi zaupali svoj glas.”

B.S.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
142 queries in 2,564 seconds.