Odprto Celje na lokalne volitve zgolj z županskim kandidatom. Njihove liste so bile zavrnjene


V Celju je del volilne tekme že odločen. Lista Odprto Celje, ki je ciljala na dober volilni rezultat, je bila namreč zaradi napačne rabe imena predlagatelja liste zavrnjena.

Odprto Celje sedaj v igri ostaja zgolj še z županskim kandidatom.

VSI URADNO POTRJENI KANDIDATI IN LISTE OBČIN SAVINJSKE REGIJE (klik)

Potem, ko se je na letošnjih lokalnih volitvah v Celju obetal zanimiv spopad med aktualnim županom Bojanom Šrotom s Celjsko županovo listo ter nekdanjim prvim občinskim finančnikom Sandijem Sendelbahom z listo Odprto Celje, je vsaj del tega dvoboja že dobil svoj epilog.

Občinska volilna komisija je namreč danes tudi uradno zavrnila listo Odprto Celje za vse tri celjske volilne enote, potrdila pa je le njihovega županskega kandidata Sandija Sendelbaha.

Razlog za zavrnitev list je napačna navedba imena predlagatelja liste. Kot predlagatelja liste so namreč navedli “Odprto Celje”, kar pa ni v skladu z zakonom o lokalnih volitvah, ki pravi, da se v primeru, ko je predlagatelj kandidature oziroma liste kandidatov skupina volivcev, kot ime predlagatelja navede ime in priimek enega izmed teh volivcev z dodatkom “in skupina volivcev”. V primeru liste Odprto Celje bi morali biti zato kot predlagatelji navedeni “Franc Pusar in skupina volivcev za Odprto Celje”. Slednji so namreč navedeni tudi kot predlagatelji njihovega županskega kandidata.

Ker Lista Odprto Celje, kljub pozivu občinske volilne komisije naj ime spremeni, tega ni storila, so bile njihove liste zavrnjene. Kot je za Večer pojasnil Sendelbah, so pri imenu predlagatelja “Odprto Celje” vztrajali zato, ker so zavoljo prepoznavnosti želeli imeti na listi poleg imena predlagatelja tudi logotip. Ta se namreč v primeru, da bi bil predlagatelj Franc Pusar in skupina volivcev za Odprto Celje, nebi smel uporabiti. Posledica vztrajanja pri imenu predlagatelja “Odprto Celje” pa je bila na koncu zavrnitev list. Sendelbah je ob tem dodal, da so bili zavedeni s strani občinske volilne komisije, ki naj bi jim zgolj ponudila eno od obeh možnosti uporabe imena in naj nebi izrecno zahtevala, da morajo zamenjati ime predlagatelja.

Odločitev občinske volilne komisije je potrdilo tudi celjsko upravno sodišče. Sendelbahu oz. Odprtemu Celju sedaj ostaja zgolj pritožba na ustavno sodišče. V primeru, da bi ustavno sodišče odločilo v prid Odprtemu Celju, bi se volitve v Celju ponovile.

Birokratski zapleti so odnesli tudi nekaj kandidatov Levice in Neodvisne celjske liste.