Kako so se v iztekajočem se mandatu odrezali poslanci s Celjskega?


Ob skorajšnjem koncu mandata aktualne garniture poslancev v državnem zboru, in pred bližajočimi se državnozborskimi volitvami, ki se bodo zgodile 24. aprila, je primeren čas za vpogled v minulo delo izvoljenih predstavnikov ljudstva. 

Kakšni so torej temelji, na podlagi katerih bodo skušali kandidati vnovič prepričati volivce, da so najprimernejši kandidati za njihov glas. Preverili in primerjali smo poslance v volilnih okrajih (VO) občin celjske regije, ki so bili za poslanca izvoljeni leta 2018, in bodo kandidirali tudi na tokratnih državnozborskih volitvah.

Vse kandidate na strankarskih listav volilnih okrajev na Celjskem najdete TUKAJ.

V trenutno aktualnem sklicu je v parlamentu 12 poslancev, ki so bili v državni zbor poslani iz volilnih okrajev občin na Celjskem. Mandat je sicer začela nekoliko drugačna dvanajsterica, saj je nekaj izvoljenih poslancev, zavoljo prevzema ministrskih ali drugih visokih funkcij v Državnem zboru, mesto prepustila drugim (npr. Zdravko Počivalšek, Jelka Godec,…).

Poglejmo torej poslance našega območja, ki so poslanske stolčke greli ob zaključku mandata, in bodo kandidirali tudi na tokratnih volitvah. Takšnih je deset, saj na listah za tokratne volitve ni Željka Ciglerja, ki je bil v volilnem okraju Celje 2 izvoljen na listi Levice, nedolgo nazaj pa je prestopil v SD, a se ni znašel na njihovih listah kandidatov. Tudi Karmen Kozmus Ferjan iz SDS (VO Celje 1), ki je novembra 2021 zamenjala odstopljenega Ljuba Žnidarja, ne bo kandidirala na teh volitvah. Prav tako se za nov poslanski mandat ne bo potegovala SDS-ova poslanka Nada Brinovšek (VO Mozirje).

Pregled poslancev izvoljenih v občinah celjske regije
Stranka volitve 2018/volitve 2022 VO 2018/VO 2022 Število poslanskih vprašanj in pobud Prisotnost na glasovanjih sej DZ v % Število mandatov
Zmago Jelinčič Plemeniti SNS/SNS Slovenske Konjice/Slovenske Konjice 520 62 6
Aleksander Reberšek NSi/NSi Žalec 2/Žalec 2 82 93 1
Nik Prebil LMŠ/LMŠ Žalec 2/Žalec 2 75 94 1
Lidija Ivanuša SNS/SDS Šentjur/Žalec 1 64 96 1
Janja Sluga SMC/Gibanje Svoboda Celje 1/Celje 2 40 94 2
Franc Rosec SDS/SDS Velenje 2/Velenje 2 19 97 1
Bojan Podkrajšek SDS/SDS Slovenske Konjice/Slovenske Konjice 19 96 2
Matjaž Han SD/SD Laško/Laško 15 87 5
Robert Polnar DeSUS/SNS Šentjur/Šentjur 3 98 1
POVPREČJE 67 91

Janja Sluga (VO Celje 1) je v parlamentu od začetka mandata leta 2018. Vanj je vstopila kot poslanka SMC, se nato preselila med nepovezane poslance, na tokratnih volitvah pa bo skušala v parlament priti preko Gibanja Svoboda. Tokratni je bil že njen drugi mandat. Janja Sluga je v zadnjih štirih letih zmogla skupaj 40 poslanskih vprašanj in pobud, kar je občutno manj od povprečnega poslanca, ki je v zadnjem mandatu postavil 67 poslanskih vprašanj in pobud. Je pa bila Sluga prisotna na 94 % vseh glasovanj, kar je 3 % več od povprečja.

Je članica osmih odborov/komisij/preiskovalnih komisij/skupin.

Kako je glasovala:

Robert Polnar (VO Šentjur pri Celju) je v parlamentu od začetka mandata leta 2018. Vanj je vstopila kot poslanec DeSUS-a, na tokratnih volitvah pa bo skušala v parlament priti preko stranke SNS. Tokratni je bil njegov prvi mandat. Robert Polnar je v zadnjih štirih letih zmogel skupaj le 3 poslanska vprašanja in pobude, in je po tem kriteriju med najmanj aktivnimi poslanci. Je pa bil prisoten na 98 % vseh glasovanj, kar je 7 % več od povprečja.

Je član štirih odborov/komisij.

Kako je glasoval:

Lidija Ivanuša (VO Šentjur) je v parlamentu od začetka mandata leta 2018. Vanj je vstopila kot poslanka SNS, na tokratnih volitvah pa bo skušala v parlament priti preko stranke SDS. Tokratni je bil njen prvi mandat. Lidija Ivanuša je v zadnjih štirih letih zmogla skupaj 64 poslanskih vprašanj in pobud, kar je malenkost manj od povprečnega poslanca. Je pa bila prisotna na 96 % vseh glasovanj, kar je 5 % več od povprečja.

Je članica sedmih skupin/komisij/odborov.

Kako je glasovala:

Nik Prebil (VO Žalec 2) je v parlament prišel marca 2019, potem ko je zaradi ‘afere sendvič’ parlament moral zapustiti njegov strankarski kolega v LMŠ Darij Krajčič. Tudi na tokratnih volitvah bo kandidiral na listi LMŠ. Tokratni je bil njegov prvi mandat. Nik Prebil je v zadnjih štirih letih zmogel skupaj 75 poslanskih vprašanj in pobud, kar je bolje od povprečnega slovenskega poslanca. Prebil je bil prisoten na 94 % vseh glasovanj, kar je 3 % več od povprečja.

Je član 30-ih odborov/preiskovalnih komisij/komisij/delegacij/skupin.

Kako je glasoval:

Matjaž Han (VO Laško) je v parlamentu od začetka mandata leta 2018. Tudi na tokratnih volitvah bo kandidiral na listi SD. Tokratni je bil njegov peti mandat. Matjaž Han je v zadnjih štirih letih zmogel skupaj 15 poslanskih vprašanj in pobud, kar je občutno slabše od povprečnega slovenskega poslanca v tem sklicu. Je bil pa prisoten na 87 % vseh glasovanj, kar je 4 % manj od povprečja.

Je član šestih odborov/preiskovalnih komisij/kolegijev/skupin.

Kako je glasoval:

Aleksander Reberšek (VO Žalec 2) je v parlamentu od začetka mandata leta 2018. Tudi na tokratnih volitvah bo kandidiral na listi NSi. Tokratni je bil njegov prvi mandat. Aleksander Reberšek je v zadnjih štirih letih zmogel skupaj 82 poslanskih vprašanj in pobud, kar je občutno bolje od povprečnega slovenskega poslanca. Bil je prisoten na 93 % vseh glasovanj, kar je 3 % več od povprečja.

Je član šestih odborov/preiskovalnih komisij/komisij/skupin.

Kako je glasoval:

Zmago Jelinčič Plemeniti (VO Slovenske Konjice) je v parlamentu od začetka mandata leta 2018. Tudi na tokratnih volitvah bo kandidiral na listi SNS. Tokratni je bil njegov šesti mandat. Zmago Jelinčič Plemeniti je v zadnjih štirih letih zmogel skupaj kar 520 poslanskih vprašanj in pobud, kar je daleč nad povprečjem in ga po tem kriteriju uvršča med bolj aktivne poslance (največ, kar 934 poslanskih vprašanj in pobud je v tem mandatu zmogel dr. Franc Trček) in je občutno bolje od povprečnega slovenskega poslanca. Je pa bil prisoten na 62 % vseh glasovanj, kar je 29 % manj od povprečja.

Je član 50-ih odborov/preiskovalnih komisij/komisij/delegacij/skupin.

Kako je glasoval:

Bojan Podkrajšek (VO Slovenske Konjice) je v parlamentu od začetka mandata leta 2018. Tudi na tokratnih volitvah bo kandidiral na listi SDS. Tokratni je bil njegov drugi mandat. Bojan Podkrajšek je v zadnjih štirih letih zmogel skupaj 19 poslanskih vprašanj in pobud, kar je občutno manj od povprečnega slovenskega poslanca. Bil je prisoten na 96 % vseh glasovanj, kar je 5 % več od povprečja.

Je član štirih odborov/preiskovalnih komisij.

Kako je glasoval:

Franc Rosec (VO Velenje 2) je v parlamentu od začetka mandata leta 2018. Tudi na tokratnih volitvah bo kandidiral na listi SDS. Tokratni je bil njegov prvi mandat. Franc Rosec je v zadnjih štirih letih zmogel skupaj 19 poslanskih vprašanj in pobud, kar je občutno manj od povprečnega slovenskega poslanca. Bil je prisoten na 97 % vseh glasovanj, kar je 6 % več od povprečja.

Je član štirih odborov/komisij.

Kako je glasoval:

B.S., vir: Parlameter