Kakšen delež celjskih otrok, napotenih v šole, se je udeležil pouka in prišel v vrtec

27. 01. 2021 20:43

V torek, 26. januarja so se v devetih regijah otroci vrnili v vrtce ter prve tri razrede osnovnih šol. Šole in vrtce na celjskem smo povprašali o deležu otrok, ki sedaj obiskujejo ustanovo ter kolikšen delež je bil prisoten lani v začetku leta, ko je bilo veliko otrok odsotnih zaradi raznih viroz.

Povprašali smo jih tudi, kaj bi ob začetku šole izpostavili ter kako otroci upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa. 

ŠOLE:

Nedvomno je, da so vsi učenci veseli vrnitve v šolo. Učitelji iz večih šol poročajo, da tako razigranih in veselih učencev še niso videli. V III. OŠ Celje se je v šolo vrnilo 176 učencev, kar je skoraj 97% vseh, v II. OŠ Celje pa 93%. Lani je bila ob takem času odsotnost veliko večja, ta je dosegala celo eno tretjino vseh otrok. Iz tega lahko sklepamo, da otroci večinoma očitno ne kažejo znakov okužbe s koronavirusom, obenem pa starši nad možnostjo okužbe otrok v šoli niso toliko v skrbeh, da bi jih držali doma.

Osnovna šola Glazija, kjer se šolajo otroci s posebnimi potrebami, se je odprla že 5. januarja. V šolo se je vrnilo 82 % otrok, do danes pa so zaradi vnosa okužbe v karanteni pristali štirje razredi. V času karantene ni nihče, ki je bil v stiku, zbolel. Pri vračanju v šolo je bilo opazno posebej veselje, opaziti pa je bilo tudi skrb s strani staršev. Zaradi navodil NIJZ so oblikovali “mehurčke”, v katerih pa so otroci iz večih razredov, kar za nekatere učence predstavlja težavo, še posebej za otroke z avtizmom.

VRTCI:

Tako kot v šolah, je bilo prav tako v vrtcih opaziti veliko veselja med starši in delavci, največ pa seveda med otroci. Pri slovesu od staršev je pri nekaterih mlajših poteklo tudi nekaj solz. V vrtce se je povprečno vrnilo okoli 60% otrok, še večjo udeležbo pa pričakujejo naslednji teden.

Lansko leto je bilo v januarju prisotnih okoli 75 % otrok.

Letošnjo manjšo udeležbo lahko pripišemu temu, da je več staršev doma, zato ne rabijo varstva. Ena od med možnosti je prav tako, da starši otrok ne želijo vrniti v vrtec zaradi strahu pred potencialno okužbo. Odsotnost večjega števila otrok zaradi okužbe s koronavirusom je malo vrjetna, saj pri obisku šol nismo zaznali velike odostnosti, ki bi se zagotovo pojavila tudi tam, če bi bili otroci okuženi.

Še posebej manjšim otrokom je bilo prvi dan neprijetno videti vzgojiteljice z maskami na obrazu. Ukrepov se vsi redno in pridno držijo, pri tem pa so še posebej vzorni starejši otroci. O zasedenosti smo vrtce povprašali tudi v času, ko so bili ti na voljo samo za izredno varstvo. Takrat se je udeležba gibala med 10 in 15%. Več o tem lahko preberete tukaj.

Enaka vprašanja smo zastavili tudi vrtcem in šolam kozjanskih občin. V šolo se je tam vrnila velika večina otrok, skoraj povsod nad 95%. V vrtce se je, podobno kot na celjskem, vrnilo okoli 60% otrok.

D.K.

 

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 0,974 seconds.