Koliko staršev v Celju in po Sloveniji se poslužuje izrednega varstva otrok v vrtcih

08. 12. 2020 06:11

Zaradi poslabševanja stanja epidemije so tudi vrtci 26. oktobra zaprli svoja vrata. Še vedno pa je na voljo izredno varstvo za otroke, katerih starši hodijo v službo, ki je ni mogoče opravljati od doma. Če starši nimajo možnosti koristiti izrednega varstva, vendar pa morajo vseeno zaradi otrok ostajati doma, jim država povrne 80 % plače.

Vlada je sicer sestavila načrt sproščanja ukrepov, po katerem se bodo vrtci znova odprli, ko bo dosežena t.i. “Oranžna faza”. Ta bo dosežena, ko se bo 7-dnevno povprečje dnevnih okužb s koronavirusom ter število hospitaliziranih zaradi bolezni Covid-19 spustilo pod 1000. Več o načrtu sproščanja ukrepov si lahko preberete tukaj.

ZASEDENOST VRTCEV V MESTNI OBČINI CELJE

Za število otrok, ki se poslužujejo izrednega varstva, pa smo povprašali tudi vrtce v mestni občini Celje.

V zasebnem vrtcu Vesela Hiša so nam pojasnili, da njihov vrtec trenutno obiskuje okoli 15 % otrok, prav tako pa na delo prihaja 15 % zaposlenih.

V treh javnih vrtcih mestne občine Celje je trenutno prisotnih okoli 140 otrok, kar predstavlja 8.5 % vseh otrok, ki so v vrtce vključeni. Zaradi priporočil NIJZ imajo oblikovane oddelke, v katerih je manjše število otrok kot ponavadi. Tako imajo 13 oddelkov, kjer delo opravlja 26 strokovnih delavcev.

Na delu pa so prisotni tudi ostali zaposleni v podpornih službah. To so vodstvo, tehnični delavci, hišniki, čistilke, kuhinjsko osebje in drugi. Skupaj v službo prihaja okoli 15 % delavcev.

 

ZASEDENOST VRTCEV IZVEN MESTNE OBČINE CELJE

Raziskavo o zasedenosti vrtcev smo izvedli tudi v občinah Kozjanskega. To so občina Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Rogaška slatina, Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Dobje.

Ugotovili smo, da v občinah Kozjanskega izredno varstvo obiskuje okoli 15% vseh otrok, prijavljenih v vrtce. Malo večji je delež uslužbencev, ki prihajajo v službe. Ta znaša okoli 30% zaposlenih.

Raziskava o zasedenosti vrtcev pa je bila izvedena tudi na ravni Slovenije. Ugotovili so, da se je nujnega varstva na začetku posluževalo 5,5 % otrok, čez tedne pa je delež narastel na kar 13% otrok, prijavljenih v vrtce. V mestnih središčih na varstvo hodi nekoliko večji odstotek otrok, ta se giba od 15 do 20%. V Ljubljani pa je v vrtcih 25% otrok, kar je vsak četrti.

D.K.

 

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 2,757 seconds.