Kakšno je zdravje otrok v Celju in okoliških občinah

22. 08. 2017 20:44

zdravje-otrokOtroci so naše največje bogastvo. Če želimo, da tako tudi ostane, pa moramo biti pozorni na zdravo prehrano in gibanje najmlajših. Pogosto so težavni tudi zunanji dejavniki.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) med drugim razkrivajo tudi zdravje otrok. V svoji raziskavi so spremljali astmo pri otrocih, telesni fitnes otrok  in njihovo prekomerno prehranjenost. Preverili smo, kako je s tem v Celju in  okoliških občinah.

Astma pri otrocih: Tabor pri samem slovenskem vrhu

Astma predstavlja pomembno breme zaradi slabše kakovosti življenja. Sodi med obstruktivne bolezni dihalnih poti in je pri otrocih najpogostejša kronična bolezen, prizadene pa tudi številne odrasle.

Največ otrok trpi za astmo v občini Tabor, kjer ima 3.1 otrok na 1000 prebivalcev težave z dihali. Sledijo Štore z 1,5 otrok na 1000 prebivalcev z astmo in Slovenske Konjice s faktorjem 1.3. Tudi Polzela ne zaostaja. Dihala otrok in mladostnikov so najbolje ohranjena na Dobrni, v Braslovčah in Vranskem, še posebej pa v pozitivni smeri izstopajo v Rogaški Slatini. 

Telesni fitnes otrok: Štore, Vitanje in Mozirje z nezavidljivo statistiko

Telesni fitnes otrok je del ocene gibalne učinkovitosti in kaže na nivo z zdravjem povezanega telesnega fitnesa posameznega otroka. Nizek nivo gibalne učinkovitosti je pokazatelj zdravstvenega tveganja, ki je lahko posledica telesne nedejavnosti, prekomerne prehranjenosti ali kombinacije obeh.

Zanimivo je, da se v Celju in okolici telesni fitnes otrok večinoma giblje v slovenskem povprečju. Ko pa se nekoliko oddaljimo, je zgodba precej drugačna. V Štorah, ki sicer trpijo tudi zaradi višje umrljivosti od bolezni srca in ožilja ter različnih vrst raka, je fitnes otrok daleč pod slovenskim povprečjem. Enako velja za občini Vitanje in Mozirje. Pohvaliti pa velja občini Braslovče in Podčetrtek, kjer so po podatkih NIJZ otroci v izvrstni formi. 

Telesni fitnes otrok je pomemben zdravstveni indikator, saj slabše stanje povečuje tveganje poškodb v vsakdanjem življenju otroka in znižuje kvaliteto njegovega življenja, na dolgi rok pa vodi v resna tveganja srčno-žilnih in presnovnih bolezni.

debelost

Prekomerna prehranjenost otrok: sosednje občine v rdečih številkah

zajeta-slikaPogostnost prekomerne prehranjenosti otrok po svetu hitro narašča. Povezana je s številnimi dejavniki tveganja za srčne in druge kronične bolezni kasneje v življenju. Prekomerna prehranjenost otroka pomembno vpliva tudi na kvaliteto njegovega življenja. Zaradi velikega vpliva na javno zdravje je torej potrebno trende prekomerne prehranjenosti pri otrocih pozorno spremljati. Kako je s tem v okoliških občinah?

V občini Dobrna je prekomerna prehranjenost otrok bistveno nad povprečjem. Enako velja za Vitanje, Zreče, Mozirje in Laško. Stanje je skrb vzbujajoče tudi v Štorah, ki jim sledijo še občine Kozje, Podčetrtek, Rogatec in Šmarje pri Jelšah. Kozjanska pokrajina nam lahko ponudi mnogo lepot, vendar pa ne more jamčiti za zdravje otrok.

Pri tem je še posebej zaskrbljujoče stanje v Štorah, ki se pri vse indikatorjih glede zdravja otrok gibljejo pod slovenskim povprečjem. Verjetno bi se lahko naučili kaj od sosednje, celjske občine, ki veliko investira v športne aktivnosti. To dokazujejo tudi podatki NIJZ, saj so celjski otroci po zdravju in fitnesu v okviru slovenskega povprečja, glede prekomerne prehranjenosti pa sodijo med najbolj suhe otroke v Sloveniji. 

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 0,938 seconds.