Ker ne gre drugače, z redarji nad neodgovorne lastnike psov, s policisti pa nad vandale


Težava, o kateri smo na Celje.info nedavno že pisali v prispevku tukaj, se očitno ne izboljšuje. Nasprotno, stanje se zdi, da je vse slabše, zato je Mestna občina Celje sprejela ukrep, s katerim upajo, da se bo stanje v Celju izboljšalo. Nad neodgovornimi lastniki psov, ki za svojimi ljubljenčki ne počistijo, bodo namreč bdeli mestni redarji in če bo treba, tudi izrekali globe.

“Čeprav smo lastnike psov že večkrat prosili, da v urbanem okolju počistijo iztrebke in tako pripomorejo k čistemu in urejenemu mestu, se je v zadnjem času stanje na tem področju znova poslabšalo. Mnogi občani so nezadovoljni, ker med sprehodom opažajo, da po zelenicah, sprehajalnih poteh in tudi po mestnih ulicah ležijo pasji iztrebki. Neodgovorno ravnanje nekaterih lastnikov psov je nedopustno, zato bo mestno redarstvo poostrilo nadzor. Če lastnik psa kljub opozorilu ne bo počistil iztrebkov, mu bo mestni redar izrekel globo v višini 80 evrov,” razlagajo na Mestni občini Celje.

V Celju imamo sicer na različnih lokacijah okoli 80 košev za pasje iztrebke, ki jih družba Simbio redno prazni in predaja v mehansko-biološko obdelavo. Ker je pobiranje pasjih iztrebkov nujno potrebno iz higienskega in okoljevarstvenega vidika, lastnike psov občina znova poziva, da ravnajo odgovorno do ostalih ljudi in okolja.

V pasjih iztrebkih je izredno veliko bakterij, parazitov in glist, ki so škodljivi za ostale pse in tudi ljudi, zlasti za otroke in tiste, ki imajo oslabljen imunski sistem. Poleg tega pasji iztrebki onesnažujejo zemljo s patogenimi klicami. Prav tako je nedopustno, da so fasade zgradb v starem mestnem jedru, kandelabri in tlakovci onesnaženi s pasjim urinom. Tega morajo nato počistiti delavci Simbia ali zraven živeči stanovalci, čeprav se madežev popolnoma ne da odstraniti.

Celje se sooča tudi z naraščajočim vandalizmom 
Prizor na obrežju Savinje v Celju izpred enega tedna, ko so se vandali znova znesli nad koši za smeti. (foto: občanka)

Da to ne bi bilo dovolj, se je v zadnjem času v Celju razširil tudi vandalizem. Neznanci uničujejo koše za odpadke in jih mečejo v Savinjo, o čemer smo na Celje.info poročali tudi v prispevku tukaj, za tem pa so se prizori uničevanja v Celju še nekajkrat ponovili.

Vandali pa se ne znašajo samo nad koši za smeti, temveč tudi nad kolesi iz sistema KolesCE. S svojim ravnanjem povzročajo veliko škodo.

“Namerno uničevanje javne lastnine in kakršnokoli obliko vandalizma strogo obsojamo. V sodelovanju s policijo bomo storili vse, kar je v naši moči, da bomo tovrstno početje preprečili,” so odločeni na občini.

R. Č.