Kmalu se nam obeta podražitev avtocestnih vinjet


Še pred začetkom poletne sezone se nam obeta podražitev avtocestnih vinjet, dodatno pridobljena sredstva pa bodo namenjena avtocestnim projektom, kot je tretja razvojna os.

Po zadnji podražitvi leta 2013 se bodo letos za 6,8 % podražile avtocestne vinjete. Na Darsu si želijo cene povečati še pred letošnjo poletno turistično sezono, točen datum za podražitev pa naj bi bil 15. junij. Kot razlog za dvig cen odgovorni navajajo inflacijo ter več kot 30 % dvig povprečne plače v obdobju od zadnje podražitve.

Kot je povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, je vlada upoštevala predlog Darsa, saj je potrebno zagotoviti dolgoročno finančno vzdržnost družbe, da bodo uspešno izvedeni projekti, kot sta karavanški predor in tretja razvojna os. Prav tako je dodala, da večina Slovencev letos še ne bo občutila podražitve, saj so mnogi letno vinjeto kupili že pred podražitvijo.

Na Darsu so izračunali, da bi naj zaradi povišanja cen ob podobnem številu prodanih vinjet letos pridobili dodatnih 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov.

Koliko bodo znašale nove cene vinjet

Nova cena letne vinjete za avtomobile se bo tako iz trenutnih 110 evrov dvignila na 117,50 evra, za mesečno bo potrebno namesto 30 odšteti 32 evrov, tedenska pa se bo podražila za en evro in bo stala 16 evrov. Za vozila, ki pri nakupu vinjete spadajo v višjo kategorijo, to so na primer kombiji, se bo letna vinjeta podražila z 220 evrov na 235 evrov, za mesečno bodo vozniki morali odšteti dobre 4 evre več in bo sedaj stala 64,10 evra, tedenska pa bo dražja za dva evra in bo sedaj znašala 32 evrov.

Za motorje se bo cena letne vinjete dvignila s 55 evrov na 58,70 evra, polletne bodo za dva evra dražje in bodo znašale 32 evrov, tedenske pa se bodo s 7,50 podražile na 8 evrov.