Primerjava uporabe sistema KolesCE po občinah: v povprečju ga najbolj vozijo v Laškem, Žalcu in na Polzeli

19. 01. 2020 18:10

Lani je sistemu za javno izposojo koles – KolesCE pristopilo še nekaj občin na Celjskem. Skupaj je tako sedaj v celotno mrežo KolesCE vključenih že sedem občin: Celje, Laško, Žalec, Polzela, Zreče, Slovenske Konjice in Štore.

Preverili smo, kako se sistem KolesCE obnese po posameznih občinah.

V povprečju največ kilometrov prevozijo na Polzeli, največ minut najema na uporabnika pa beležijo v Laškem, kumulativno pa pričakovano prednjači “rojstni kraj” sistema KolesCE Celje, ki ima tudi največ postaj.

Sistem KolesCE v vseh občinah skupaj  trenutno beleži skupaj 5.500 uporabnikov, samo lani (v letu 2019) pa se jih je v sistem registriralo 3.500 uporabnikov.

Glede na registracije in vsakodnevne poti se ocenjuje, da je v sistemu KolesCE od 85 do 90 odstotkov uporabnikov iz občin in širše okolice. V poletnem času pa je bilo registriranih več obiskovalcev iz Slovenije in tudi tujine.

Najdaljša razdalja, ki jo je uporabnik v enem dnevu naenkrat prekolesaril, je znašala 20 kilometrov. Ta uporabnik si je KolesCE izposodil na postaji Občina Zreče in ga vrnil na postaji Mariborska cesta – Tuš Celje. Sicer pa je sistem zabeležil, da je eden izmed uporabnikov v enem dnevu prekolesaril kar 40 kilometrov, vendar ne naenkrat. KolesCE si je namreč v enem dnevu večkrat izposodil. Gre pri slednji morda za to, ki jo je opravila ekipa Celje.info?

Najpogostejše poti uporabnikov med občinami so relacije: Polzela – Žalec – Celje,  Trubarjevo nabrežje v Laškem – Celje, Štore – Celje in Zreče – Slovenske Konjice.

Uporaba sistema KolesCE po posameznih občinah

Mestna občina Celje (v Celju je na voljo 17 postaj):

V Mestni občini Celje so uporabniki od uvedbe sistema v septembru 2018 prevozili več kot 61.000 kilometrov. Samo lani so uporabniki prekolesarili več kot 56.000 kilometrov. Od uvedbe sistema so v Mestni občini Celje v povprečju zabeležili 94 najemov koles na dan oz. 2.800 na mesec. V lanskem letu je bilo v povprečju 114 najemov na dan in 3.400 najemov na mesec. V Celju so najbolj obiskane postaje Bolnica Celje, Ljubljanska cesta, Na zelenici Tuš, Lava, Citycenter, Dečkova cesta in Nova vas. Povprečen čas najema kolesa po uporabniku v Mestni občini Celje je 14 minut, povprečna prevožena razdalja na en najem pa 1,4 kilometra.

Občina Žalec (v Žalcu je na voljo 6 postaj):

V občini Žalec so uporabniki od uvedbe sistema v novembru 2018 prevozili več kot 5.000 kilometrov. Podatka o tem, koliko od teh je bilo prevoženih lani, nam niso posredovali. Od uvedbe sistema so v občini Žalec v povprečju zabeležili 4 najeme koles na dan oz. 90 na mesec. V lanskem letu je bilo v povprečju zabeleženih 100 najemov na mesec. V Žalcu so najbolj obiskane postaje Občina Žalec, Avtobusna postaja Žalec in Čopova ulica. V letu 2019 je bil povprečen čas najema kolesa po uporabniku v občini Žalec 24 minut, povprečna prevožena razdalja na en najem pa 4,6 kilometra.

Občina Štore (v Štorah je na voljo 1 postaja):

V občini Štore so uporabniki od uvedbe sistema v oktobru 2019 prevozili več kot 150 kilometrov. V treh mesecih obratovanja sta v Štorah zabeležena povprečno dva najema na dan in povprečno 20 najemov na mesec. V Štorah je najbolj pogosta zabeležena pot uporabnikov med postajo Lipa – Mercator in Citycenter v Celju. V letu 2019 je bil povprečen čas najema kolesa po uporabniku v občini Štore 19 minut, povprečna prevožena razdalja na en najem pa 2,6 kilometra.

Občina Zreče (v Zrečah so na voljo 4 postaje):

V občini Zreče so uporabniki od uvedbe sistema v oktobru 2019 prevozili več kot 300 kilometrov. V treh mesecih obratovanja so v Zrečah zabeleženi povprečno trije najemi na dan in povprečno 65 najemov na mesec. V Zrečah sta najbolj obiskani postaji Občina Zreče in Večgeneracijski center. V letu 2019 je bil povprečen čas najema kolesa po uporabniku v občini Zreče 8 minut, povprečna prevožena razdalja na en najem pa 1,5 kilometra.

Občina Laško (v Laškem je na voljo 5 postaj):

V občini Laško so uporabniki od uvedbe sistema v septembru 2018 prevozili več kot 4.000 kilometrov. Samo lani so uporabniki prekolesarili več kot 2.900 kilometrov. Od uvedbe sistema so v občini Laško v povprečju zabeležili 4 najeme koles na dan oz. 100 na mesec. V lanskem letu je bilo v povprečju 5 najemov na dan in 130 najemov na mesec. V Laškem so najbolj obiskane postaje Trubarjevo nabrežje, Dvorana Tri Lilije in Thermana Laško. V letu 2019 je bil povprečen čas najema kolesa po uporabniku v občini Laško 26 minut, povprečna prevožena razdalja na en najem pa 2,1 kilometra.

Občina Slovenske Konjice (v Slovenskih Konjicah so na voljo 4 postaje):

V občini Slovenske Konjice so uporabniki od uvedbe sistema v oktobru 2019 prevozili več kot 250 kilometrov. V treh mesecih obratovanja so v Slovenskih Konjicah zabeleženi povprečno štirje najemi na dan in povprečno 105 najemov na mesec. V Slovenskih Konjicah sta najbolj obiskani postaji Avtobusna postaja Slovenske Konjice in Poslovna cona LIP. V letu 2019 je bil povprečen čas najema kolesa po uporabniku v občini Slovenske Konjice 13,5 minut, povprečna prevožena razdalja na en najem pa 0,8 kilometra.

Občina Polzela (na Polzeli sta na voljo 2 postaji):

V občini Polzela so uporabniki od uvedbe sistema v novembru 2018 prevozili več kot 1.500 kilometrov. Podatka o tem, koliko od teh je bilo prevoženih lani, nam niso posredovali. Od uvedbe sistema so v občini Polzela v povprečju zabeležili 2 najema koles na dan oz. 15 na mesec. V Polzeli so zabeležene poti uporabnikov najbolj pogoste med postajami Športna dvorana Polzela in parkiriščem v Ločici ob Savinji ter postajo Občina Žalec. V letu 2019 je bil povprečen čas najema kolesa po uporabniku v občini Polzela 22 minut, povprečna prevožena razdalja na en najem pa 7,8 kilometra.

*mesece, ko so kolesa na “zimovanju”, nismo upoštevali v izračune

B.S.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini

In kaj pravite vi? Svoje (ne)zadovoljstvo z bivanjem v vaši občini izrazite v spodnji anonimni anketi

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Celje.info objavili konec meseca

Oznake: , , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 0,695 seconds.