S KolesCEm od Žalca do Laškega: koliko smo potrebovali za pot in koliko za to zapravili (foto)


S kolesoma – navadnim in električnim, kakršne ponuja sistem javne izposoje KolesCE, smo se odpravili na 21 kilometrov dolgo pot med Žalcem in Laškim. Pri tem smo ugotavljali, koliko časa potrebujemo za vožnjo z navadnim in koliko z električnim kolesom (s slednjim le do Celja). Ter seveda, koliko nas to stane.

Sistem KolesCE beleži že preko 2500 registriranih uporabnikov. Ti so od septembra lani, ko je bil uveden sistem javne izposoje koles, skupaj prekolesarili že več kot 11.000 kilometrov.

Predstavljamo naša dognanja s poti in čas, ki smo ga potrebovali za vsako izmed dveh etap.

Kljub temu, da je bila intenziteta našega kolesarjenja na zelo “turistični” stopnji, pa je morda lahko naš doseženi čas izziv ljubiteljskim kolesarjem, da poskušajo isto pot z enakim kolesom premagati v krajšem času.

V dneh, ko se je začela ena izmed največjih kolesarskih dirk na svetu Giro d’Italia, prav tako pa nas le še nekaj tednov loči od začetka Dirke po Sloveniji, ki jo bo v prvi in drugi etapi ponovno gostilo Celje, smo se tudi na Celje.info podali na kolo. Iz gole radovednosti smo se lotili preizkusa, s katerim smo preverili, kako se kolo za javno izposojo KolesCE obnese na relaciji Žalec – Celje – Laško.

kolesce-zalec-celje-lasko003Osnovni namen je bil sicer preveriti, do kam se lahko pripeljemo v času obljubljenih brezplačnih prvih 30 minut, a smo takoj ugotovili, da je 30 minut podarjenih le tistim, ki imajo plačano eno izmed letnih naročnin, ne pa tudi zgolj preko mobilne aplikacije registriranim uporabnikom.

Cena 30 minut vožnje z navadnim kolesom sicer stane 0,50 €, z električnim kolesom pa 1 €. Cena letnega najema je 10 € za navadno in 20 € za električno kolo, pri čemer je prvih 30 minut brezplačnih. A z navadnim kolesom, ob turističnem tempu, slednje ne zadostuje niti za razdaljo Žalec-Celje, kaj šele Celje-Laško.

Kako hitro se pripeljete na cilj ter koliko truda boste morali v to vložiti?

Žalec (pokopališče) – Celje (Prešernova ulica):

kolesce-zalec-celje-lasko001
Start v Žalcu

Na to relacijo smo se podali z dvema kolesoma, električnim in navadnim. Pot do Celja smo pričeli pri žalskem pokopališču, ciljni šprint pa je bil na Prešernovi ulici v Celju. Z navadnim kolesom smo 8,4 km dolgo etapo premagali v zajetnih 38 minutah, električno kolo pa je pot zmoglo v zgolj 24 minutah. Povprečna hitrost z navadnim kolesom je bila 13 km/h, najvišja dosežena hitrost pa 25 km/h.

Prvi del poti od Žalca do Celja poteka po lokalnih cestah Novega Celja in Petrovč. V nadaljevanju poti pa je vseskozi možno peljati po kolesarski stezi, ki pa je v Medlogu v precej slabem stanju. Pot je nezahtevna in za KolesCE s tristopenjskim menjalnikom zelo lahko premagljiva.

Na občini obljubljajo obnovitev dotrajanih odsekov kolesarskih stez ter izgradnjo 30 km novih kolesarskih poti.

Celje (Krekov trg, nasproti železniške postaje) – Laško (Trubarjevo nabrežje):

kolesce-zalec-celje-lasko062
Začetek vzpona

Prva etapa (Žalec – Celje), ki bi na lestvici zahtevnosti verjetno pristala med najmanj zahtevnimi, je bila kot naročena za okrepitev samozavesti pred drugo etapo (Celje – Laško).

Ta je v prvi polovici proge še kazala svoj prijaznejši obraz, kakšen kilometer vožnje od nove kolesarske brvi na Tremerjah pa se je začel najtežji del druge etape. Brutalen vzpon na Rifengozd, ki je bil za navadno KolesCE in njega pilota enostavno prehud zalogaj.

Niti premik ročice v najnižjo prestavo ni mogel za dolgo preprečiti sestopa s kolesa. Vsaj polovica kilometer dolgega vzpona je bila tako opravljena brez potiskanja pedal, torej s hojo ob kolesu.

Sledila je odrešujoča osvojitev najvišje točke etape na 328 metrih nadmorske višine in blagodejen spust s še dvema blažjima vmesnima vzponoma proti Laškemu.

kolesce-zalec-celje-lasko087
Zasedena vsa “modra” mesta za oddajo navadnega kolesa

Na postajališču za KolesCE pri Thermani v Laškem, kjer je bil načrtovan cilj etape, se je ura ustavila pri 53 minutah. A, ker so bila vsa parkirna mesta za navadna kolesa že zasedena, smo bili cilj etape prisiljeni spremeniti (obstaja elegantnejša rešitev, obrazložitev spodaj*). 12,5 km dolgo etapo smo tako po 62 minutah zaključili na Trubarjevem nabrežju. Povprečna hitrost z navadnim kolesom na tej etapi je bila 12,1 km/h, najvišja izmerjena hitrost pa 26,34 km/h.

Tudi ta pot večinoma poteka po urejeni kolesarski stezi, razen krajši odsek skozi “divjino” na začetku etape in 3 km poti čez Rifengozd, ki poteka po lokalni cesti. Pot je za povprečnega ljubiteljskega kolesarja, ki upravlja z navadnim KolesCEm, morda malenkost prezahtevna. A tudi s slabim kilometrom hoje ob kolesu, še vedno zelo prijetna in varna.

Koliko vas bo stalo in kaj vas utegne pozitivno in kaj negativno presenetiti

Naša turistična vožnja z navadnim kolesCEm od Celja do Laškega je tako skupaj trajala 100 minut, za kar smo zapravili 2 € (za 10 minut dodatne uporabe se zaračuna polna cena polurne tarife).

Če bi se na isto pot podali z avtomobilom, nas bi gorivo stalo okoli 1,45 €, če bi vožnjo opravili z varčnim dizlom ki za 100 kilometrsko razdaljo potrebuje 5,5 litra goriva. Z bencinskim avtomobilom se bi peljali za odtenek dražje. Precej cenejša bi bila ta pot z električnim avtomobilom, še posebej, če bi ga polnili doma, saj bi nas prevoz od Žalca do Laškega stal komaj okoli 0,5 €. Po tarifi za izračun potnih stroškov (0,18 €/km) vas bi pot stala 1,80 € več od kolesarjenja oz. skupaj okoli 3,8 €.

Za isto pot z vlakom bi potrebovali okoli 30 minut. Cena vozovnice Žalec – Laško je 1,85 €. Če pa se želite vmes na kratko ustavite v Celju in morate zato kupiti posamični vozovnici, pa boste za vozovnico od Žalca do Celja odšteli 1,28 €, za vozovnico med Celjem in Laškim pa še dodatnih 1,85 €. Skupaj torej 3,13 €.

V primeru pa, da se pri premiku od Žalca do Laškega odločite za avtobus, pa boste za celotno 40 minutno pot odšteli 3,6 € (1,8 € za vozovnico Žalec – Celje in 1,8 € za vozovnico Celje – Laško).

Plusi:

  • zelo udobno kolo za vožnjo po mestu in drugih nezahtevnih terenih
  • večji del prevožene kolesarska povezava Žalec – Laško poteka po varnih in lepo urejenih kolesarskih poteh
  • hitra in enostavna registracija ter izposoja kolesa

Minusi:

  • popolnoma zasedena stojala, zaradi česar je za oddajo kolesa potrebno kolesariti na drugo postajališče*
  • en registriran član lahko preko mobilne aplikacije naenkrat najame samo eno kolo, kar zna biti neprijetno predvsem, če se po mestu odloči kolesariti cela družina
  • brez plačila letne naročnine prvih 30 minut ni brezplačnih

*Bralec nas je opomnil, da v takšnih primerih ni potrebno kolesariti na drugo postajališče, temveč z elektronsko ključavnico, s katero je opremljeno vsako KolesCE, izposojeno kolo priklenemo na eno izmed koles parkiranih v stojalu. Istočasno boste dobili možnost, da na mobilni aplikaciji ustavite čas izposoje.

Blaž Skok