KolesCE septembra rekordno

06. 10. 2021 19:36

Sistem KolesCE je letošnje poletje iz meseca v mesec beležil naraščajoče število uporabnikov z vrhuncem v septembru, ko je zabeležil nov rekord.

Sistem KolesCE je septembra dosegel mesečni rekord, saj je število mesečnih najemov prvič preseglo mejo 7.000 in se ustavilo pri številki 7.217 oz. v povprečju 241 najemov na dan. Od vzpostavitve sistema pred tremi leti pa je bilo skupaj zabeleženih že 131.860 najemov.

Povprečno število najemov je bilo v septembru ponovno višje med delovnimi dnevi. V primerjavi s prejšnjimi meseci je bil opazen izrazit jutranji porast najemov, ko so občani kolesa večinoma uporabili za pot v službo, šolo in za ostale opravke. Najvišja frekvenca najemov koles je bila v jutranjih in popoldanskih konicah, kar pomeni, da tako električna kot navadna kolesa sistema KolesCE predstavljajo pomembno, okolju prijazno alternativo drugim oblikam transporta. Med vikendi je bilo povprečno število najemov v primerjavi z delovnimi dnevi višje le v nočnih urah. Maksimalno povprečno število najemov v delovnih dneh je bilo zabeleženo ob 16. uri, maksimalno povprečno število najemov ob vikendih pa je ob 20. uri.

V mesecu septembru 2021 sta bili v sistem KolesCE dodani tudi dve tandemski kolesi, ki omogočata skupno vožnjo dveh uporabnikov. Sicer pa uporabniki še vedno dajejo prednost električnim kolesom, čeprav se septembrsko število najemov med njima ni bistveno razlikovalo, saj so bila električna kolesa najeta 3992-krat (55 % vseh najemov), navadna kolesa pa 3225-krat (45 % vseh najemov).

Večje tudi število registriranih uporabnikov

Skladno s porastom števila najemov se je povečalo tudi število novo registriranih uporabnikov. V mesecu septembru je bilo tako opravljenih 594 novih registracij, s čimer je bil presežen avgustovski rekord s 484 novimi registracijami v sistem.

Največ registracij je bilo v septembru pričakovano opravljenih preko mobilne aplikacije, in sicer 336 oz. 56 % vseh mesečnih registracij, 150 jih je bilo opravljenih preko terminala, 100 preko spletne strani, 8 pa s klicem v klicni center. Skupaj je bilo od vzpostavitve sistema pa do konca meseca septembra 2021 zabeleženih 10.687 registracij uporabnikov.

Skupen povprečen čas najema kolesa v celotnemu sistemu KolesCE je 15 minut, v septembru je bil ta čas v Mestni občini Celje 14 minut. Nadpovprečno visok pa je bil v Celju povprečen čas najema, saj je znašal skoraj 16 minut. Uporabniki sistema KolesCE so v septembru prekolesarili 9.950 kilometrov, od vzpostavitve sistema pa že več kot 181.700 kilometrov.

V Celju se obetajo nove kolesarske poti in dva kolesarska mostova

Pred nekaj tedni je Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko objavila dolgo pričakovane odločitve o gradnji kolesarskih povezav, med katerimi so številni kolesarski odseki v naši regiji. Med drugim sta bila potrjena tudi dva odseka kolesarskih stez v Celju z okolico. Do leta 2023 bosta tako vzpostavljeni kolesarski povezavi na relacijah Celje-Štore-Šentjur in Celje-Žalec. V sklopu projektov pa bosta zgrajena tudi dva nova kolesarska mostova. Eden pri celjski Špici, drugi pa čez Voglajno na relaciji Celje – Šentjur. Več o tem smo pisali tukaj.

M.G.A., B.S.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 0,814 seconds.