Dirka po Sloveniji 2019 tudi na Celjskem (vse trase, časovnice, 3D predstavitev tras in zapore cest)


zemljevid_po_sloveniji26. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji se bo odvijala med 19. in 23. junijem 2019. Tudi letošnja dirka bo trajala pet dni, na trasi, dolgi nekaj več kot 814 kilometrov pa se bo pomerilo več kot 125 kolesarjev iz 18 ekip, od tega pet ekip svetovne serije UCI World Tour.

Tudi letos del dirke po sloveniji potekal v krajih na Celjskem:

V prvi etapi (predvidoma med 14.00 in 16.30 uro): Laško, Celje, Teharje, Štore, Šentjur, Planina, Podčetrtek, Rogaška Slatina.

V drugi etapi (predvidoma med 12.30 in 15. uro): Zreče, Slovenjske Konjice, Poljčane, Šmarje pri Jelšah, Šentjur, Štore, Celje (cilj na Prešernovi ulici).

V tretji etapi (predvidoma med 10.50 in 11.30 uro): Žalec, Šempeter in Vransko.

1. etapa (Ljubljana – Rogaška Slatina)

Prva etapa se bo začela v slovenski prestolnici, Ljubljani. Kolesarji se bodo na 170 kilometrov dolgo prvo etapo podali s Kongresnega trga. Že prvi del trase do Litije je razgiban in vodi preko Laškega, Celja in Šentjurja. In ponovno, kot lani, sledi vzpon na Planino pri Sevnici. Tudi zaključek etape je izredno razgiban in tehnično zanimiv, saj bodo kolesarji preko Podčetrtka in Kozjanskega vrteli pedala proti cilju. Rogaška Slatina, naša izredno poznana turistična destinacija, je že drugič zapored gostiteljica etapnega cilja, kjer se pričakuje zaključni šprint glavnine.

Natančna časovnica prve etape (klik)

3D predstavitev prve etape

prva-etapa

2. etapa (Maribor – Celje)

Druga etapa slovenske kolesarske pentlje se bo začela v drugem največjem slovenskem mestu, Mariboru. Pred kolesarji bo izredno zanimiva etapa z več krajšimi vzponi in spusti ter priložnostmi za pobege. V zadnjem delu etape čaka kolesarje prvi resnejši test, vzpon iz Štor na Celjsko kočo. Celje bo letos pričakalo kolesarje v centru mesta (Prešernova ulica). Tekmovalce v zaključku etape čaka še 8 kilometrov dolg krog po mestnih ulicah, ki na nek način daje možnost šprinterjem, da se vključijo v boj za etapno zmago. Na cilju se ponovno pričakuje izredno navijaško atmosfero.

Natančna časovnica druge etape (klik)

3D predstavitev druge etape:

druga-etapa

dirka_zapora_celje_2019
3. etapa (Žalec – Idrija)

Tretjo etapo bodo kolesarji začeli v Žalcu. Po nevtralni vožnji in startu pred znamenito pivsko fontano, se bo kolesarska karavana iz »objema zelenega zlata« podala preko osrednje Slovenije in Gorenjske proti cilju etape. Medvode, Žiri in dvakrat Medvedje Brdo so zagotovilo, da bo etapa izredno zanimiva, dala pa bo prve obrise, kdo bi lahko konkuriral za končno zmago na 26. kolesarski dirki Po Sloveniji. Idrija, mesto, ki je dalo športu ogromno kolesarskih talentov in zmagovalcev, je po letu 1994 ponovno partner kolesarske dirke Po Sloveniji.

Natančna časovnica tretje etape (klik)

3D predstavitev tretje etape:

tretja-etapa

Podrobnosti ostalih etap:

Natančna časovnica četrte etape (klik)

Natančna časovnica pete etape (klik)

Podrobnosti za Celje (program in zapore):

Cilj 2. etape bo v Celju v četrtek, 20. junija, predvidoma med 14.30 in 15.30. Navijaški FAN CONI bosta na Prešernovi ulici in na Trgu celjskih knezov, kjer bomo na velikem zaslonu skupaj navijali in spremljali prihod kolesarjev na cilj. Ta dan bo v Celju tudi Dan brez avtomobila in s tem znova poudarili, da smo usmerjeni v trajnostni razvoj in da si v centru mesta ne želimo avtomobilov.

Prireditev Dan brez avtomobila bo po vzoru nekaterih tujih mest izveden izven običajnega termina Evropskega tedna mobilnosti, ki je sicer v septembru. Odvijal se bo na Trgu celjskih knezov in na Prešernovi ulici od 9. do 15. ure.

Zaradi dirke bodo seveda tudi zapore prometa, zato voznike prosimo za razumevanje in strpnost. V sredo, 19. junija, ko gre dirka mimo mesta, bodo nekateri odseki cest za kratek čas zaprti med 14.10 in 15. uro. V četrtek, 20. 6., ko bo v Celju cilj 2. etape, bosta Ljubljanska cesta (od Maksimilijana proti Narodnemu domu), Razlagova in Prešernova ulica v centru mesta zaprti med 6. in 18. uro. Vstop bo dovoljen stanovalcem in dostavi. Podrobnosti spodaj…

PROGRAM

Od 9.00 do 15.15

Na Prešernovi ulici in Trgu celjskih knezov bomo v navijaški coni skupaj navijali in spremljali prihod kolesarjev v cilj na velikem zaslonu. Z domiselnimi idejami ob trasi si lahko Celje izbori naziv NAJ GOSTITELJA.

Med 13.15 in 13.30 se začne oddajanje kolesarske dirke Po Sloveniji v živo.

Od 9.00 do 13.15:

  • Top-fit (spinning kolesa, nastop vaditeljev in plesalcev »pump in attack«)
  • Kolesarsko društvo knežjega mesta Celje (mladi kolesarji na spinning kolesih)
  • Feestyle klub Celje – trampolin in Air Track
  • predstavitev starodobnih kolesarjev iz Šentjurja (13.00)
  • nastopi glasbenih skupin z osnovnih in srednjih šol
  • za otroke iz vrtcev in šol (in otroke po srcu) bodo na voljo krede za risanje po cesti

ZAPORE CEST in PARKIRIŠČ

  • V sredo, 19. junija, ko gre dirka mimo mesta, bodo nekateri odseki cest za kratek čas zaprti med 14.10 in 15. uro. V četrtek, 20. 6., ko bo v Celju cilj 2. etape, bosta Ljubljanska cesta (od Maksimilijana proti Narodnemu domu), Razlagova  in Prešernova ulica v centru mesta zaprti med 6. in 18. uro. Vstop bo dovoljen stanovalcem in dostavi.

Ostale zapore parkirišča in ulic:

  • Spodnji grad – desni asfaltni del parkirišča: 20. 6., od 5.30 do 17.00
  • Jurčičeva ulica – ulično parkiranje: 20. 6., od 5.30 do 17.00
  • Razlagova – ulično parkiranje: 20. 6., od 5.30 do 17.00
  • Turška mačka – od 19. 6., od 12.00, do 20. 6., do 17.00
  • Gledališka ulica – ulično parkiranje pred optiko Rožič: od 19. 6., od 12.00, do 20. 6., do 17.00
  • Ulica XIV. divizije – polovica parkirišča: od 19. 6., od 12.00, do 20. 6., do 17.00
  • Prešernova ulica – 20. 6., od 5.30 do 17.00
  • Ljubljanska cesta – ulično parkiranje: 20. 6., od 5.30 do 17.00

Zapore cest bodo označene z ustrezno prometno signalizacijo. Pri vseh zaporah bo prisoten signalist.

Splošno:

26. dirke Po Sloveniji bo sicer že tretje leto poteka pod prepoznavnim sloganom Fight for Green / Boj za zeleno. Dejanski favoriti bodo znani kasneje, že zdaj pa je jasno, da bodo na dirki močne ekipe z izrednimi posamezniki.

Celotno dirko bo prenašal Eurosport in sicer v več kot 120 državah sveta, neposredni prenos pa bo zagotovila tudi Televizija Slovenija. Že lanska izvedba je potrdila dejstvo, da si je slovenska dirka izborila pozornost kolesarskih navdušencev po vsem svetu, saj je število lanskih ogledov presegalo devet milijonov. Izjemno navdušenje pa so pokazali tudi številni sledilci na družbenih medijih.