Koliko odpadnih sveč je bilo v zadnjih letih ob dnevu spomina na mrtve odvrženih na celjskih pokopališčih?


Naglo se bliža november, s tem pa dan spomina na mrtve. Na ta praznik Slovenci tradicionalno obiščemo grobove svojih bližnjih ter za spomin prižgemo sveče. Čeprav je to za marsikoga lepa gesta, so sveče sicer nenevaren odpadek, ki pa pripomore k višanju emisij ter onesnaževanju okolja. Zato se v zadnjih letih odvijajo akcije, ki želijo preprečiti preveliko porabo sveč.

Kolikšna je bila ta v zadnjih letih na celjskem, smo se pozanimali pri podjetju Simbio, ki je odgovorno za odvažanje odpadnih sveč po pokopališčih v občinah Celje, Vojnik, Dobrna, Štore, Šentjur, Žalec, Braslovče, Prebold, Polzela, Vransko, Tabor in Dobje.

Iz podjetja so nam pojasnili, da je bilo lani novembra odvrženih za 15.560 kilogramov odpadnih sveč. Oktobra istega leta je bilo odvrženi 21.220 kilogramov sveč, kar nakazuje, da so lani ljudje verjetno zaradi zaprtja ter izogibanja večjim množicam obiskovali grobove že pred praznikom. Prejšnja leta, ko se je na grobove hodilo ob “normalnih” časih, je bila vedno največja količina sveč pobrana meseca novembra. Leta 2016 je bila oktobra masa pobranih sveč 18.960 kilogramov, novembra pa kar 43.340 kilogramov. Podatki nam dajo vedeti, da so razne akcije o zmanjšanju števila prižganih sveč obrodile sadove, saj se količina teh vidno zmanjšuje.

Količina porabljenih sveč na celjskem
Kako ob dnevu spomina na mrtve prispevati k čistejšem okolju?

K manjši porabi sveč, in posledično čistejšemu okolju, lahko prispevamo tudi sami. Na grobovih prižgimo čim manjše število sveč, ali pa še bolje, uporabimo alternativne sveče, kot so virtualne sveče, elektronske ter solarne sveče ali pa sveče iz okolju prijaznih materialov. Če želimo iti še dlje, lahko na grob namesto sveč postavimo okolju veliko prijaznejšo zastavico sočutja, ki jih lahko najdemo na večjih pokopališčih ali pa jo izdelamo kar sami. Na grobove namesto plastičnih cvetlic raje prinesimo prave.

D.K.