V domovih za starejše na Celjskem opravili že veliko testiranj na COVID-19. To so rezultati

24. 03. 2020 09:41

Novi koronavirus se čedalje hitreje širi tudi v Sloveniji. Zadnje številke kažejo, da je v Sloveniji uradno okuženih 443 oseb, realne številke pa so zagotovo za nekaj tisoč okuženih višje.

Danes smo v Sloveniji dobili že četrto smrtno žrtev zaradi koronavirusa, prvo na širšem Celjskem območju. Vsi štirje umrli so spadali v rizično skupino ogroženih oseb. Dva sta bila varovanca Doma starejših Metlika, ki sta imela poleg COVID-19 tudi druge pridružene bolezni, trtja žrtev je bil 67-letnik, ki je imel prav tako hude pridružene bolezni. Danes pa je preminila starejša gospa iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah.

Preverili smo, kako je s situacijo okrog koronavirusa v domovih za starejše na širšem celjskem območju. Ob Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer je okuženih že skoraj 10 % varovancev, je zgolj ena okužba potrjena še v domu Lipa Štore. In kako je s testi na koronavirus med zaposlenimi ter varovanci drugod?

Starejša populacija je nasplošno ena izmed najbolj ogroženih skupin pri okužbah z novim koronavirusom, saj številke kažejo, da smrt kosi predvsem po starejših, pogosto tudi s pridruženimi boleznimi, kar pri tej populaciji ni redkost.

V luči aktualnega dogajanja v domovih starejših v Šmarju pri Jelšah, kjer je po zadnjih podatkih okuženih že 19 stanovalcev in 5 zaposlenih, ter Metliki, katerega dva stanovalca sta novemu koronavirusu že podlegla, nas je zanimalo, kako so na morebitni pojav novega koronavirusa pripravljeni v domovih starejših na širšem Celjskem, ter kakšno je pri njih trenutno stanje z morebitnimi okužbami in samoizolacijami.

Pegazov dom Rogaška Slatina: 

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so doslej že imeli nekaj sumov – zaradi visokega tveganja se kot sum šteje že povišana temperatura – in posledično tudi testiranj na COVID-19. Doslej so opravili tri testiranja pri zaposlenih in dve testiranji pri stanovalcih. Vsi testi na COVID-19 so bili negativni.

Kot poudarja direktorica doma Kristina Kampuš pa so seveda pripravljeni za primer potrjene okužbe. “V primeru zaposlenega bi le ta ostal doma, v izolaciji, v primeru okuženega stanovalca pa imamo pripravljen posebej ločen in izoliran prostor, kjer bodo zaposleni z ustrezno zaščitno opremo poskrbeli za take stanovalce,” pove Kampušova in doda, da pa tudi v tej situaciji, ko v domu še ni okužbe, izvajajo stroge preventivne ukrepe, s katerimi želijo zaščititi tako stanovalce kot zaposlene.

Dom starejših Šentjur:

V Domu starejših Šentjur zaenkrat med stanovalci še niso imeli nobenega suma na okužbo z novim koronavirusom, niti testiranj. Med zaposlenimi pa so zaznali 13 sumov na okužbo, bodisi zaradi rizičnih stikov ali morebitnih znakov obolenja. Izmed teh je bilo testiranih 8 zaposlenih, 7 jih je bilo negativnih, en izvid pa še pričakujejo. Sta pa trenutno dva zaposlena v samoizolaciji.

V šentjurskem domu so v želji preprečevanja pojava okužbe s COVID-19 sprejeli vrsto organizacijskih in logističnih ukrepov, katerim vsakodnevno dodajajo nove. Pri tem so za izhodišča uporabili državne ukrepe in priporočila NIJZ, Ministrstva za zdravje ter Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (dom je zaprt, strog higienski režim, spremljanje stanja stanovalcev in zaposlenih, izogibanje tveganim stikom,…). Poleg izvajanja vrste strogih ukrepov v domu tudi vseskozi spremljajo morebitne spremembe pri stanovalcih oz. zaposlenih, pripravljeno pa imajo tudi izolacijsko sobo za primer pojava okužbe. V domu skrbijo tudi za redno ozaveščenost, tako zaposlenih kot stanovalcev.

Dom Lipa Štore, direktorica Marinka Hrnčič:

V Domu Lipa Štore je bila teden dni nazaj pri zaposleni potrjena okužba z novim koronavirusom. Iz preventivnih razlogov so zato opravili testiranje še pri 16 zaposlenih, vsi izvidi pa so bili negativni. Poleg zaposlenih so bili testirani še 4 stanovalci in tudi pri njih so bili izvidi negativni. V domu tako trenutno nimajo nikogar, ki bi bil v samoizolaciji.

Kot nam je pojasnila direktorica doma Marinka Hrnčič, za zajezitev širjenja okužbe v domu izvajajo številne preventivne ukrepe. Zaposlenim ob prihodu v službo merijo temperaturo, vsi nosijo zaščitne maske in ostalo varovalno opremo, stanovalci jedo v svojih sobah, prepovedan je prinos stvari v dom, spremenili so organizacijo dela, ves čas razkužujejo in zračijo prostore, itd..

Dom Nine Pokorn Grmovje:

V Domu Nine Pokorn Grmovje so imeli doslej sume na novi koronavirus pri dveh stanovalcih, ki sta imela povišano telesno temperaturo. Pri obeh sta bila bila rezultata na COVID 19 negativna. Na testiranje so iz preventivnih razlogov odšli tudi štirje zaposleni, ki so bili prav tako negativni.

Razglasitev epidemije je tudi v njihovem domu zahtevala nekaj organizacijskih prilagoditev. Organizacijo dela so že pred izbruhom epidemije spremenili na način, da imajo posamezne enote stalni kadrovski tim tako da ne prehajajo med različnimi enotami. Strogo se držijo tudi vseh ukrepov (kontrolirani prihodi/odhodi, prepoved obiskov, omejitev gibanja…), ki jih je predpisala Vlada RS. Omejitve uvajajo z izredno mero subtilnosti in posluha za vsakega posameznika.

Kot dodaja direktor doma Tomaž Lenart, imajo trenutno dovolj zaposlenih. Nekaj oseb pa dela od doma. Pesti jih zgolj pomanjkanje zaščitne opreme. Sicer pa imajo v domu za primer izbruha izdelan natančen načrt ravnanja. Predvideli smo prostor za izolacijo, izbrali ekipo, čakajo še na prepotrebno opremo.

Dom starejših – Špesov dom Vojnik:

V Domu starejših Vojnik so imeli doslej dva suma na COVID -19 pri stanovalcih po odpustu iz bolnišnice. Za oba je bilo odrejeno testiranje, rezultat pa je bil negativen.

Centrala SeneCura, ki upravlja z domom v Vojniku, je poslala preventivna navodila že v začetku januarja. Prav tako upoštevajo vsa interna navodila, ki veljajo v primeru epidemij ter hkrati ravnajo skladno z navodili države, pristojnega ministrstva za delo in NIJZ ter jih striktno izvajajo (kontrolirani prihodi/odhodi, prepoved obiskov, omejitev gibanja…). V domu imajo trenutno tudi mesečno zalogo zaščitnih sredstev.

Naš Dom Vransko:

V Našem domu Vransko so imeli enega stanovalca s sumom na okužbo. Bil je poslan na odvzem brisa, ki pa je bil negativen na COVID-19. Trenutno dom tudi nima nikogar med stanovalci oz. zaposlenimi v samoizolaciji.

Sicer pa so v domu na Vranskem sprejeli vse potrebne ukrepe, ki jih tudi temeljito izvajajo. Pripravljeno imajo izolacijsko sobo/oddelek ter organizacijsko prilagoditev procesov in kadrov.

Dom sv. Jožef Celje:

Domu sv. Jožef, ki skrbi za 121 stanovalcev, za njih pa skrbi 80 zaposlenih, je trenutno povsem zaprt za vse zunanje obiskovalce. V domu skrbno izvajajo vse predpisane ukrepe za preprečevanje vdora novega koronavirusa v njihov dom.

Ob trenutni situaciji je zanimivo dejstvo, da so Dom sv. Jožefa in tamkajšnjo cerkev na hribu, zavetniku sv. Jožefu postavili Celjani, kot zaobljubno cerkev pred kugo. Na Jožefovem hribu se temu svetniku priporočajo tudi tokrat.

Dom ob Savinji Celje:

V Domu ob Savinji so trenutno zdravi vsi stanovalci in zaposleni. Minuli vikend pa je domski zdravnik dva stanovalca, zaradi povišane temperature, poslal na odvzem brisa, vendar sta bila oba negativna. V minulih dneh so se tudi pri petih zaposlenih delavcih pojavili simptomi, ki so prisotni tudi pri COVID-19, zato so bili vsi izločeni iz procesa in napoteni na odvzem brisa. Tudi ti so bili negativni. Ena zaposlena je preventivno ostala v samoizolaciji zaradi okužb v njeni okolici.

Dom ob Savinji Celje sicer dosledno sledi navodilom s strani države in domskega zdravnika. Redno se sestaja tudi Strokovni svet in sprejema ukrepe, ki so pomembni za delo in varnost. Zaposleni delajo v ekipah A in B tako, da se med sabo ne srečujemo. Delajo na stalnih nadstropjih. Redno izvajajo tudi meritve telesne temperature.

Dom starejših Laško:

V Domu starejših Laško v tem trenutku nimajo okuženih niti sumov na okužbo z virusom Covid-19. Do sedaj se je testirala le ena zaposlena, pri kateri je bil izid na okužbo s Covid-19 negativen in je k sreči šlo le za prehladno obolenje.

V Domu starejših Laško sicer skrbijo za visoke protokole varnosti, ukrepi za preprečevanje okužbe pa so na najvišjem nivoju.

Pripravljen imajo tudi načrt obravnave osebe s sumom oziroma potrjeno okužbo z novim koronavirusom, ki je skladen s priporočili NIJZ in Ministrstva za zdravje.

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)

B.S.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
174 queries in 0,823 seconds.