Univerza za tretje življenjsko obdobje: učijo se dela z računalniki in pametnimi telefoni


Živimo v informacijski dobi in digitalnih veščin se pospešeno učijo tudi starejši. Teh je v Sloveniji vse več, povprečna starost pa znaša 44 let in je ena najvišjih na svetu.

Mestna občina Celje je s povprečno starostjo prebivalstva 44,7 let še malo nad slovenskim povprečjem. Tukaj živi 10.780 starejših od 65 let, kar je  22 % vseh občanov. Pred 15 leti je bilo nad 65 let starih 8.400 Celjanov, oziroma  17 %.

Zato so programi Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki jih izvaja Osrednja Knjižnica Celje, ve pomembnejši. Tokrat izpostavljamo sodelovanje starejših v enem izmed njihovih šestih digitalnih izobraževalnih programov.

Člani in članice UTŽO v okviru Osrednje knjižnice Celje imajo na voljo pester program aktivnosti, od izletov in popotovanj, do potopisnih predavanj ter seveda raznovrstnih izobraževalnih programov – v januarju jih je bilo kar 24.

Tako je bilo na enem od januarskih dogodkov UTŽO:

Potekajo pa tudi začetni in nadaljevalni tečaji iz obvladovanja digitalne tehnologije.

“Hvala g. Slonjšaku za potrpežljivost in primernost podajanja znanja uporabe pametnih telefonov (začetni in nadaljevalni), souporabe pametnega telefona z računalnikom in fotografije s pametnim telefonom,” so zapisali v eni od FB objav in objavili spodnje fotografije poteka tečaja:

V zapisu so še povabili na ponovno izvajanje začetnega in nadaljevalnega IP uporabe pametnih telefonov – še v tem študijskem letu – predvidoma konec meseca februarja. Prijave že zbirajo.

In kaj na Univerzi za tretje življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici Celje počnejo v februarju? Kot je razvidno iz spodnjega razporeda, jim ni dolgčas: