Krožišče na Dečkovi cesti že v uporabi

17. 12. 2020 19:47

Na Dečkovi cesti pri podjetjih Celjski sejem in Inpos je podjetje VOC Celje v začetku decembra začelo s postavitvijo eksperimentalnega krožišča, to pa je danes že prešlo v uporabo.

Izvajalec bo z deli (fina preplastitev krožišča, označbe,…) nadaljeval spomladi, saj so trenutne temperature za nadaljevanje projekta prenizke.

Krožišče bo nekoliko olajšalo pretok prometa na tem območju, kjer je posebej v času prometne konice velika gneča. Krožišče bo bistveno pripomoglo k bolj varnemu vključevanju prometa (tudi kolesarskega) iz Opekarniške na Dečkovo cesto in obratno. Z novim križiščem je tudi Celjski sejem dobil nov uvoz.

Posebnost in novost eksperimentalnega krožišča je levi zavijalni pas znotraj jedra krožišča, ki je predviden za tiste voznike, ki zavijajo levo z Dečkove ceste proti Opekarniški, vendar jim ne daje prednosti pred prometnim tokom, ki poteka v rondoju. Več o projektu tukaj.

Sistem vožnje skozi novo krožišče:

Krožišče je zasnovano kot klasično krožno križišče z vzpostavljenim krožnim prometom. Posebnost krožnega križišča je pas za leve zavijalce v smeri Opekarniške ceste, ki se ga v običajnih razmerah NE koristi. Pas za leve zavijalce in prehajanje preko sredinskega otoka v smeri Opekarniške ceste je namenjen uporabi v času prometnih konic, ko kolona vozil na Dečkovi cesti v smeri Mariborske ceste seže preko krožnega križišča. V takšnem primeru je še vedno mogoče izvažanje v smeri Opekarniške ceste mimo kolone čakajočih vozil. V običajnih razmerah se krožno križišče uporablja kot klasično enopasovno krožno križišče.

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
140 queries in 0,770 seconds.