Ljudska univerza Celje se je poklonila tednu vseživljenjskega učenja s številnimi aktivnostmi (foto, video)

20. 05. 2019 06:14

Mesec maj je že tradicionalno mesec, posvečen znanju in pridobivanju le-tega. V sklopu projekta Teden vseživljenjskega učenja namreč vsako leto ob tem času po vsej Sloveniji poteka promocija vseživljenjskega učenja pod okriljem Andragoškega centra Slovenije.

Ljudska univerza (LU) Celje je tudi letos prevzela vlogo območnega koordinatorja Tedna vseživljenjskega učenja, ki je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Z njo želijo pokazati, kako lahko vseživljenjsko učenje izboljša življenje in možnosti posameznikov tako na osebni kot na strokovni ravni.

Z 10. majem so tako tudi v knežjem mestu utelesili Teden vseživljenjskega učenja, saj lahko vedoželjneži do 30. junija izkoristijo pestro paleto aktivnosti, ki jo je skovala Ljudska univerza Celje v sodelovanju s svojimi partnerji. Njihov program zajema več kot 50 brezplačnih delavnic, predavanj in izobraževanj, namenjenih različnim ciljnim skupinam.

Poslanstvo projekta je obiskovalce in mimoidoče opozarjali na pomembnost in vseprisotnost izobraževanja in učenja, ne glede na starost. Prav vsak dan se namreč nekaj naučimo in pomembno je, da se tega tudi zavedamo. Že pol stoletja znan rek izpostavlja, da je v znanju moč in v kolikor znamo to tudi unovčiti, lahko vsak dan rastemo.

Osrednjo prireditev so spremljale tople besede, dobra glasba, orientalski ritmi in iskreni nasmehi.
Osrednjo prireditev so spremljale tople besede, dobra glasba, orientalski ritmi in iskreni nasmehi.

Osrednja prireditev ob Tednu vseživljenjskega učenja je potekala v četrtek, začenši z dopoldanskim dogajanjem na ploščadi pred Mestnim kinom Metropol. Ob tej priložnosti so se mimoidočim in obiskovalcem predstavila društva in organizacije ter celjske osnovne šole, ki sodelujejo z LU Celje, dogodek pa je spremljal tudi kulturno glasbeni-program.

Dogajanje pa je vrhunec doseglo zvečer v Mestnem kinu Metropol, kjer je tudi potekala osrednja prireditev Tedna vseživljenjskega učenja s stand-upom Uroša Kuzmana. Ob tej priložnosti za zbrane nagovorila predstavnik Andragoškega centra Slovenije mah. Andrej Sotošek in poslanka državnega zbora Janja Sluga. Oba s pomembnim sporočilom, kako pomembno in dragoceno je naše znanje za razvoj vsakega posameznika in širše družbe. Sotošek je ob tem še posebej izpostavil medgeneracijsko sožitje kot ključ za razvoj naše družbe. Prav tako je izrazil veselje, da je njegovo mesto del dogajanja in da lahko projekt izvajajo s partnerjem, kot je LU Celje.

Prireditev je za piko na i začinil matematik in stand-up komik Uroš Kuzman, ki je poskrbel za salve smeha s humorjem skozi prizmo znanosti. Večer, posvečen znanosti, se je tako zaključil v duhu kritičnega razmisleka in smeha, ob čemer je tudi Mestni kino Metropol pokal po šivih. Nekaj utrinkov s prireditve si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji.

Ljudska univerza aktivna tudi na drugih področjih

Širjenje znanja pa je le en aspekt poslanstva, ki ga opravlja Ljudska univerza Celje. Pri svojem delu se namreč aktivno srečujejo tudi z ranljivimi skupinami, ki se dotaknejo slehernega izmed zaposlenih. Prav njihove življenjske zgodbe so tiste, ki LU Celje vodijo k dodatnemu razumevanju – ne samo posameznikov, temveč tudi družbe -, k vedno večji motivaciji in delu s srcem. Zato vsakemu ponudijo roko in s tem predstavljajo pomemben doprinos na lokalni ravni ter zgled pozitivnih praks.

Poleg Tedna vseživljenjskega učenja je LU Celje tudi del projekta EU PROJEKT, MOJ PROJEKT, ki izpostavlja predvsem dobre zgodbe, ki jih v Sloveniji pišejo s pomočjo evropskih sredstev. Ob tej priložnosti je v četrtek opoldne v prostorih LU Celje potekala okrogla miza, kjer so govorci strokovni in širši javnosti predstavili izzive, s katerimi se srečujejo pri delu s posebno ranljivo ciljno skupino, in sicer z albansko govorečimi ženskami.

okrogla-miza-4

LU Celje je namreč zavezana projektu Socialna aktivacija albansko govorečih žensk, znotraj katerega pod svoje okrilje vzamejo udeleženke, katerim pomagajo na poti njihove socialne vključenosti. Pri tem albansko govorečim ženskam skozi različne aktivnosti približajo slovenski jezik in kulturo, ob čemer se udeleženke ob zabavi učijo pomembnih mehkih veščin in drugih znanj, s čimer si povečajo tudi svoje izobraževalne in zaposlitvene možnosti.

Okrogla miza pa je opozarjala prav na težave, s katerimi se srečujejo tako stroka kot tudi ranljive skupine. Pri tem bi bil potreben nek sistemski pristop na ravni celotne Slovenije, ne pa samo na posameznih segmentih. Vse prepogosto namreč prihaja do težav na upravni enoti ali pri zaposlovanju, zaradi česar si na LU Celje še posebej prizadevajo, da bi se udeleženke projekta čim bolj aktivno vključile v družbo. Sodeč po njihovih širokih nasmehih in motivaciji jim to s projektom odlično uspeva, je pa tudi okrogla miza ključna pri tem, da se s problematiko spoprime tudi širša družba.

Nekaj utrinkov z okrogle mize smo ujeli v spodnjem video posnetku.

Vabimo pa vas tudi k ogledu fotogalerije.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
285 queries in 7,693 seconds.