Ljudska univerza Celje uspešno izpeljala program spodbujanja socialne vključenosti državljanov tretjih držav (foto in video)


svet_je_eden_eden_za_vse_1Minulo nedeljo je v prostorih Ljudske univerze Celje potekala zaključna slovesnost s kulturnim programom, s katero so obeležili zaključek izredno uspešnega projekta, imenovanega Svet je eden – eden za vse, katerega glavni cilj je uporabiti neformalne pristope kot obliko spodbujanja socialne vključenosti državljanov tretjih držav v slovensko okolje. V program, ki je potekal pretekli teden, je bilo vključenih približno sto državljanov tretjih držav (ženske, otroci, mladi in starejši), ki živijo v Celju in njegovi okolici, ter ostali prebivalci Celja z okolico.

Enotedenski program z aktivnostmi za spodbujanje socialne posebnih ciljnih skupin – državljanov tretjih držav se je pričel s ponedeljkovo ekskurzijo po mestu Celje, se nadaljeval s torkovim športno-zabavnim dogodkom za mlade, sredinim srečanjem “Dobimo se na kavi“, petkovo in sobotno kulturno-kulinarično stojnico na celjski tržnici in se zaključil z nedeljskim kulturno-kulinarično-plesnim večerom. Od ponedeljka pa vse do petka je na Ljudski univerzi Celje v okviru projekta potekala karierna svetovalnica, borza neformalnih znanj, izvedli pa so tudi celodnevno organizirano varstvo otrok.

Vodja projekta Maja Bizjak je pojasnila, da je v projekt bilo vključenih šest narodnostnih skupin: Slovenci, Bosanci, Albanci, Rusi, Kitajci in Ukrajinci. Teden je po njenih besedah potekal v duhu povezovanja, druženja, skupnega ustvarjanja in veselja. Predvsem slednje se je še kako izražalo na nedeljskem zaključnem delu.

Ob zaključku je bilo poskrbljeno tudi za zanimiv in pester kulturno-plesni program.
Ob zaključku je bilo poskrbljeno tudi za zanimiv in pester kulturno-plesni program.

Po uvodnem trebušnem plesu mladih Celjank se je s posebnim kitajskim pihalom predstavila gospa Zhank, prav tako je udeleženec s Kitajske predstavil gibe Tai chi. Sledila je harmonikarska točka najmlajšega udeleženca glasbene šole LU Celje, 8-letnega Stefana Josipovića. Udeleženci so lahko uživali ob petju 12-letne Mie Vučković, ki je zapela pesem Ne čakaj na maj, za njo se je predstavil mladi Arlind, ki je ob spremljavi na sintetizator zapel albansko pesem Te ka lali.

Tik pred zaključkom uradnega dela je zbrane nagovorila direktorica Ljudske univerze Celje Dubravka Milovanović, ki se je zahvalila sodelavkam za odlično izpeljan projekt, zahvalila pa se je tudi udeležencem, ki so s svojo prisotnostjo presegli vsa pričakovanja. Presežena pričakovanja so žarela tudi iz oči udeleženk in udeležencev, ki so po končanem kulturnem programu skupaj plesali in se veselili ob prijetni glasbi in odlični kulinariki. Za slednjo so poskrbeli kar sami, moč je bilo okušati hrano iz vseh omenjenih držav, vključenih v projekt.

Na koncu so zaplesali udeleženci skupaj z organizatorji projekta.
Na koncu so skupaj zaplesali udeleženci in organizatorji projekta.

Tudi nedelja je minila v znamenju spoznavanja ljudi in njihove kulture, kar je zagotovo korak v pravo smer. Navsezadnje gre za ljudi, ki živijo čisto blizu nas, a se številnim (v prvi vrsti zaradi neznanja in nerazumevanja) vse prevečkrat zdijo tuji in oddaljeni.

svet_je_eden_eden_za_vse_4

Pred kamero smo povabili vodjo projekta Majo Bizjak, ki nam je zaupala nekatere podrobnosti projekta. Prisluhnete ji lahko v prvem video posnetku. V drugem pa lahko prisluhnete vtisom udeleženk programa, ob koncu pa si lahko ogledate utrinke z zabavnega dela druženja. Vabljeni seveda tudi k ogledu spodnje galerije fotografij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=835]

eH

S CELJE.INFO NA 2. LAŠKI KROG BREZPLAČNO

Na naši strani z ugodnimi ponudbami Polovička.si članom brezplačno (za cekine) ponujamo 8 startnin za 2. Laški krog. Na Polovička.si se lahko včlanite brezplačno.

Brezplačne prijavnine naročite tukaj:

laski-krog2