Makedonska mesta si želijo sodelovanja s Celjem

29. 02. 2012 16:24

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je danes sprejel veleposlanika Republike Makedonije v Sloveniji Nj. eksc. gospoda Igorja Popova.

Veleposlanik se je prišel po enoletnem delu v Sloveniji predstaviti celjskemu županu, predvsem pa je želel govoriti o možnem tesnejšem sodelovanju med Celjem in makedonskimi mesti.

Ob obisku knežjega mesta je Nj. eksc. Igor Popov povedal: »Celje in vsa Slovenija sta za Makedonijo zgled. Želimo si tesnejšega sodelovanja, predvsem na področju turizma in gospodarstva. Celjska regija je za nas zanimiva tudi zaradi mnogih zdravilišč in term. Veselilo nas bi, če bi Celje vzpostavilo sodelovanje z makedonskim mestom Kočani, kjer se razvija termalni turizem.«

Celje je od leta 1979 pobrateno z makedonskim mestom Veles, sodelovanje je sicer po razpadu Jugoslavije zamrlo, redni stiki pa so nekoliko oteženi tudi zaradi velike razdalje med mestoma.

Celjski župan Bojan Šrot je obžaloval pomanjkanje stikov med pobratenima mestoma : »Škoda je, da smo gospodarske stike med Celjem in Velesom po razpadu skupne države nekoliko zanemarili in trudimo se, da bi stike ohranili. Nekdanji župan Velesa je v Celju že bil, s sedanjim pa smo stike navezali ob obisku v srbskem Somborju, s katerim sta obe mesti pobrateni. Vsekakor smo pripravljeni sodelovati tudi z drugimi mesti, če bodo iz Makedonije prišle konkretne pobude.«

Župan je veleposlaniku izročil monografijo Celja, Nj. eksc. Igor Popov pa se je vpisal tudi v knjigo spominov mesta Celje.

A.T.H.

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 0,858 seconds.