Med poletnimi počitnicami zamenjava zemljine pri vrtcu na Aljaževem hribu

06. 06. 2018 14:52

Mestna občina Celje bo med poletnimi počitnicami zamenjala zemljino na otroškem igrišču enote Vrtca Tončke Čečeve na Aljaževem hribu. Pred nekaj meseci so napovedali, da bodo postopno zamenjali zemljino na vseh igriščih celjskih javnih vrtcev razen na igrišču Vrtca Tončke Čečeve na Ljubečni, kjer so izmerjene vrednosti analiziranih težkih kovin pod mejnimi vrednostmi, in na igrišču vrtca Anice Černejeve na Polulah, ki je  urejen na umetni masi.

Za tak ukrep so se odločili na podlagi končnega poročila kontrolnega monitoringa stanja tal na igriščih celjskih vrtcev, ki so ga prejeli lani v začetku oktobra in iz katerega izhaja, da so z izjemo zgoraj omenjenih igrišč na vseh ostalih presežene opozorilne ali kritične vrednostni kadmija, svinca in cinka. Na nekaterih igriščih je presežena tudi kritična vrednost za arzen.

Čeprav so načrtovali, da bodo med letošnjimi poletnimi počitnicami sanirali otroško igrišče Vrtca Tončke Čečeve v Gaberjih, se je projekt tehnično in finančno zaostril. Vrtčevski prostori so v nekdanji Westnovi vili, ki pa je zaščitena kot kulturni spomenik. Zaščitena je tudi okolica zgradbe oziroma območje, ki je namenjeno igri otrok in je predvideno za sanacijo. Območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je postavila pogoje, pod katerimi lahko izvedejo sanacijo. Ob upoštevanju vseh zahtev varuhov dediščine bi bilo projekt zamenjave zemljine nemogoče končati v času poletnih počitnic, bistveno pa bi se povečali tudi stroški, zato so  se odločili najprej zamenjati zemljino na vrtčevskem igrišču na Aljaževem hribu.

Ob upoštevanju kriterijev, kot so čas izvedbe sanacije, velikost in konfiguracija zemljišča ter gostota zasaditve z drevesi in opremljenost z igrali, so namreč ocenili, da je najprimernejša za sanacijo v tem letu ravno enota na Aljaževem hribu.

Trenutno so še vedno v fazi priprave PZI dokumentacije za sanacijo zemljine in  zunanje ureditve igrišča vrtca v Gaberjih. Upajo, da bodo z območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije sprejeli kompromis in sklenili dogovor, ki bo sprejemljiv za obe strani. Za enoto Sonce Vrtca Anice Černejeve je predviden enak postopek kot za enoto v Gaberjih.

Na Mestni občini Celje smđo se zavezali, da bodo vsako leto zamenjali zemljino na enem od javnih vrtcev. V letošnjem proračunu so v ta namen rezervirali 300.000 evrov. Ravnateljice vrtcev Anice Černejeve, Tončke Čečeve in Zarja so s temi podatki seznanili 24. aprila, saj morajo pravočasno pripraviti načrt organizacije dela med poletnimi počitnicami. V času poletnih počitnic bodo namreč v sklopu celovite energetske obnove potekala tudi gradbena dela v enoti Mavrica Vrtca Anice Černejeve ter v enotah Iskrica in Živ Žav Vrtca Zarja.

Vodstva vseh treh vrtcev so oziroma bodo starše otrok o načrtovanih delih še obvestila. Starši otrok, ki obiskujejo Vrtec Anice Černejeve, so že seznanjeni, v ostalih dveh vrtcih pa jih bodo obvestili preko predstavnikov sveta staršev oziroma sveta zavoda.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 0,932 seconds.