Mednarodna razstava pasemskih mačk Celje 2014 (foto)


Na mačji razstavi se je predstavilo več kot 200 mačk različnih pasem.
Na mačji razstavi se je predstavilo več kot 200 mačk različnih pasem.

Od 11. do 12. oktobra je na Celjskem sejmu pod okriljem Felinološkega društva Celje  v dvorani E potekala mednarodna razstava pasemskih mačk.

Predstavilo se je rekordnih 222 mačk različnih pasem iz Italije, Avstrije, Madžarske, Nemčije, Hrvaške in Slovenije. Med njimi so še posebno pozornost zbujale redke pasme burma, kurilski bobtail, don sphinx in ameriški koder, na ogled pa so bile postavljene tudi britanke, ruske mačke, norveške gozdne mačke, siamske, eksotske in perzijske mačke, turška angora, ragdoll, devon rex, snow shoe in domače mačke.

Po pasmah je bilo največ predstavnic velikih Maine Coon in britanskih kratkodlakih mačk. Po krajšem zatišju se ponovno dviguje število perzijskih dolgodlakih in norveških gozdnih srednje dolgodlakih, bilo pa je tudi veliko svetih birmanskih mačk. Svojih pet minut slave so si s svojo komunikatovnostjo zagotovile tudi orientalske in perzijske mačke.

Devon rex
Devon rex
Mačja razstava je pritegnila veliko obiskovalcev.  Na fotografiji leglo sivih birmank.
Mačja razstava je pritegnila veliko obiskovalcev.
Na fotografiji leglo sivih birmank.
Kakovost razstavljenih mačk je bila na izredno visoki ravni.
Kakovost razstavljenih mačk je bila na izredno visoki ravni.

Posebno pozornost obiskovalcev so pritegnile domače mačke, ki so sicer nerodovniške, a prikupne hišne ljubljenke, katere so tudi tekmovale v svojem razredu ter osvojile pokal.

Med prikupnimi mucami se je predstavilo tudi društvo za pomoč prosto živečim mačkam Poživ Velenje, ki je izvajalo delavnice za otroke in poslikave obrazov. Društvo pod svoje okrilje vsakodnevno vzame zavržene, poškodovane in bolne mačke ter jim zagotovi topel in ljubeč dom. Eden izmed njihovih najdenčkov je osvojil srca tako obiskovalcev kot sodnikov.

Sodniško ekipo so sestavljali Jaana Jyrkinen, Laura Burani, Yan Roca Folc, Darina Tarabini in Thea Friškovec, ki so v soboto ocenjevali Best of best mladiče, nevtre, odrasle in najlepšega mladiča ZFDS, v nedeljo pa Best of best mladiče, nevtre, odrasle in najlepše leglo, pri čemer je zmagalo leglo sivih birmank. Vsak dan pa sta bila izbrana tudi najlepši mladič in odrasla mačka po izboru obiskovalcev.

Mačke razstavljalcev iz slovenskih društev so imele opravka z močno konkurenco iz tujine, vendar so se kljub temu odlično odrezale. Devon rex Milene Hribar je bil drugi na Best of Best, siamec lastnice Iris Gruber pa je osvojil 1. mesto v kategorijo Best of best. Gre za izredna dosežka glede na že omenjeno kakovost prisotnih mačk. V soboto je zmagal beli perzijec Roberta Marconija iz Italije. Za dodaten vpogled v dogajanje vabljeni k ogledu bogate fotogalerije, ki smo jo posneli na nedeljskem delu mednarodne razstave pasemskih mačk.

[simpleviewer width=100% height=700 id=686]

F/T: Tina Ožvald

novacanova-polsi-klik