Vzroce mesa s prepovedanimi aditivi našli tudi v Celju

10. 10. 2019 20:26

cevapcici-pleskaviceV Sloveniji je odjeknila nova afera z mesom. Tokrat so v nekaterih mesnicah večjih trgovskih centrov dodajali aditiv žveplov dioksid, oziroma žveplo v prahu. Ker gre za alergen aditiv je uporaba le tega pri nas prepovedana.

Žveplov dioksid, oziroma žveplo v prahu se uporablja za to, da se mesu povrne rdeč in svež videz.

Inšpektorji za varno hrano so v nekaterih mesnicah večjih trgovskih verig odkrili prepovedano rabo aditiva žveplov dioksid (E220-E228) v čevapčičih in pleskavicah. Uporaba tega aditiva v mesnih pripravkih ni dovoljena saj spada v skupino alergenov, ki lahko pri alergikih povzročijo hude reakcije. Sicer pa po pojasnilih strokovnjakov naj takšno meso ljudem, ki na aditiv nimajo alergijskih reakcij, ne bi škodovalo. Nevarnost predstavlja zgolj ljudem, ki imajo razvito alergijo na sulfite in SO2.

Žvepla v prahu se uporabljajo predvsem zato, da mesu povrnejo rdečo barvo in svež videz.

Nekaj spornih vzorcev tudi v Celju, trgovski centri poostrili nadzor

Po poročanju večih medijev, naj bi nekaj vzorcev mesa s prepovedanimi aditivi našli tudi v Mercatorjevem hipermarketu v Celju. Drugod po Sloveniji naj bi pozitivne vzorce odkrili še v Tuševih in Intersparovih trgovskih centrih.

V Mercatorju so za portal 24ur, kjer so razkrili vse lokacije s spornim mesom, povedali, ”da je bilo ugotovljeno, da je šlo za posamične in izjemne primere, ki so v nasprotju z visoki internimi standardi kakovosti, zato smo v Mercatorju takoj reagirali in ukrepali v vseh mesnicah. Takoj smo izvedli poostren interni nadzor in dodatno vzorčenje, z vsemi mesarji so bili opravljeni pogovori, izdali smo tudi pisni opomin zaradi samovoljnega ravnanja. Naši mesarji so strokovno usposobljeni in izurjeni, visoko raven kakovosti izdelkov in storitve pa bomo še naprej zagotavljali z dodatnim izobraževanjem in stalnimi kontrolami.”

Iz Spar Slovenija so sporočili, da so zaradi suma o neustreznosti ene serije mesnih izdelkov vso serijo preventivno nemudoma zavrgli. “Nato smo opravili lastna naključna vzorčenja mesnih pripravkov in mletega mesa, ki so pokazala neoporečnost.” Dodali so, da v podjetju Spar Slovenija sicer nenehno skrbijo za varnost in ustreznost živil v trgovinah, poleg tega vse izdelke (tako domače kot tudi tuje) natančno preverjajo skladno z veljavno zakonodajo.

Iz Tuša pa so sporočili, da omenjenega aditiva ni v nobeni njihovi recepturi, ter da gre gre za izreden primer, ki ni skladen z njihovimi visokimi standardi kakovosti. “Uvedli smo poostren nadzor, s katerim bomo še naprej zagotavljali varnost živil, skladno s standardi.,’ so še dodali za 24ur.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 0,735 seconds.