Ob 30-letnici osamosvojitve Republike Slovenije Celje gostilo Milana Kučana (foto, video)

23. 06. 2021 06:22

Na Glavnem trgu v Celju so pripravili slovesnost ob počastitvi dneva državnosti in 30-letnice samostojnosti Republike Slovenije. Slavnostni govornik je bil takratni predsednik predsedstva RS, Milan Kučan.

V torek, 22. junija, je na osrednji prireditvi v počastitev dneva državnosti in 30. obletnice samostojnosti Slovenije slavnostni govor izvedel prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, ki je prišel v spremstvu soproge Štefke Kučan. Na prireditvi, ki je sledila obisku staroste slovenske politike pri županu Mestne občine Celje Bojanu Šrotu, smo zasledili precej znanih obrazov, o čemer se lahko prepričate v fotogaleriji.

Utrinki ob prireditvi. Foto: DejC

Milan Kučan slavnostni govorec

Operativno je sicer osamosvojitev Slovenije vodila koalicija DeMOS, kateri je kot predsednik vlade načeloval krščanski demokrat Lojze Peterle.

Kučan je kot predsednik predsedstva imel manj operativnega dela, vendar je kot zadnji komunistični voditelj nedemokratične države, iz katere smo odšli, ter prvi demokratično izvoljeni, dal svoj doprinos.

Med drugim je prvi slovenski predsednik, čigar besede, izrečene ob razglasitvi samostojnosti na ljubljanskem Trgu republike 26. junija 1991, še danes označujejo začetek naše samostojne poti “Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan”, poudaril, da je sam želel več za Slovenijo. Obregnil se je tudi ob preprečevanje dostopa Trga republike, na katerem smo razglasili svobodo.

Spomnil se je ponosa Celjanov in Celjank, ko je zaplapolala slovenska trobojnica s celjskimi zvezdami v grbu.

Petje in ples ob 30-letnici samostojnosti. Foto: DejC

Odlomek govora

Na poti, ki smo jo v svoji državi prehodili, moramo biti ponosni. V tem je vir moči, ki jo bomo potrebovali tudi v prihodnje. 30-letnice rojstva naše države se danes spominjamo v posebnih okoliščinah. Z manj navdušenja, kot bi si ga zaslužila. Zaznamovala sta ga spopadanje z virusom in vse večje nezadovoljstvo z ukrepanji vlade ter z njenimi posegi v pravno tkivo države. Med ukrepi, ki jih je vlada sprejela, so tudi takšni, ki z virusom niso povezani, spreminjajo pa demokratično in ustavno esenco slovenske družbe in države. Na to opozarjajo protesti in padanje podpori vladi.

Z upanjem, da bi pričakovanja uresničili, lahko ostanemo optimisti. Tudi jutri je nov dan in za njim še mnogi dnevi odgovornega upravljanja države, v smeri, ki smo jo želeli z osamosvojitvijo. Veliko bo razlogov, da bomo na svojo državo ponosni. Zato vam ob prazniku čestitam. Prihodnost je v naših rokah.Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije

Milan Kučan:

Fotogalerija:

DejC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
253 queries in 4,171 seconds.