Ovadeno vodstvo celjske bolnišnice. To svari pred kriminalizacijo in pritistki pred koncem preiskave. Odstopil predsednik sveta zavoda

23. 09. 2022 08:38

Z Ministrstva za zdravje so sporočili, da so v povezavi z izrednim dogodkom nedavne zamenjave pacientov v Splošni bolnišnici Celje prejelo prve izsledke izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu. Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti bodo zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona.

Na napovedano ovadbo se je odzvala tudi Splošna bolnišnica Celje. Med drugim so zapisali, da je bil pacient, ki je kasneje umrl, za akutno bolezen zdravljen ustrezno, skladno s smernicami zdravljenja zaznanega akutnega stanja in ni umrl zaradi prekinitve zdravljenja njegovih kroničnih bolezni. Poudarili, zaposleni ne morejo in ne smejo postati krivci za dolgoletne sistemske anomalije, zato pričakujemo, da se do zaključka preiskave odločevalci izogibajo kriminalizaciji dogodka in javnim pritiskom na celotno zdravstveno osebje. 

Sveta zavoda SB Celje sicer v torek ni sprejel ponujenega odstopa vodstva celjske bolnišnice. Zaradi vzdržanega glasu je zato vlada včeraj razrešila enega izmed svojih petih predstavnikov v svetu zavoda, saj se je glasovanja o zaupnici strokovnemu direktorju vzdržal. O trem smo pisali tukaj.

Pisno odstopno izjavo je danes podal tudi predsednik sveta zavoda Andrej Klasinc.

Ministrstvo je predstavilo prve ugotovitve, dobljene v postopku izrednega notranjega nadzora. Ugotovljeno je bilo, da je bila reševalcema Zdravstvenega doma Sevnica predana vsa zdravstvena dokumentacija vsakega izmed stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico. “V oči pa bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca,” so zapisali na ministrstvu.

Pacient nazaj v dom prišel v svojih oblačilih, a z dokumentacijo drugega pacienta

Dodajajo, da pa je nenavadna okoliščina, ki bi lahko bila morda pomembna, če ne celo ključna, za razjasnitev izrednega dogodka v SB Celje, predvsem ta, da je bil preživeli pacient ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta.

“Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in tekom zdravljenja v celjski bolnišnici, bo Ministrstvo za zdravje zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona.

Sicer pa na podlagi vseh dejstev, ki so bila proučena ob izvedbi izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu, postopek nadzora ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej,” so sporočili z ministrstva za zdravje. O izsledkih vseh ostalih nadzorov in posledični uvedbi ukrepov bo Ministrstvo za zdravje javnost sproti obveščalo, so še dodali.

SB Celje: pričakujemo, da se do zaključka preiskave odločevalci izogibajo kriminalizaciji dogodka

Na napovedano ovadbo ministrstva so se odzvali tudi v SB Celje. Kot so zapisali, “ob napovedi ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, ki jo je napovedalo ministrstvo, še enkrat sporočamo, da je izredni interni strokovni nadzor nedvoumno pokazal, da je bil pacient, ki je kasneje umrl, za akutno bolezen zdravljen ustrezno, skladno s smernicami zdravljenja zaznanega akutnega stanja. Prekinitev terapije njegovih kroničnih bolezni je bila tako kratkotrajna,  da ni privedla do dokumentiranega zapleta. Pacient je bil ves čas klinično spremljan.”

Dodajajo, da so dogodek sami takoj tudi prijavili policiji, jim predali vse zahtevane informacije in bodo z njo aktivno sodelovali tudi vnaprej. Enako sodelovanje bodo zagotovili vsem nadzornikom, ki bodo v celjski bolnišnici izvajali eksterne upravne, zdravstvene, finančne in druge napovedane nadzore. Enako bodo ravnali v primeru ovadbe, ki jo je napovedalo Ministrstvo za zdravje.

“Glede ministrovih stalnih pozivov k odstopu vodstva bolnišnice, bi radi še enkrat poudarili naslednje. Na ministrov poziv je vodstvo Splošne bolnišnice Celje podalo odstopne izjave. Svet zavoda jih je prejel in o njih odločal. Glede na to, da ni končnih rezultatov skupnega eksternega nadzora vseh ustanov, ki so obravnavale pacienta, odstopa vodstva ni potrdil. Tako direktor kot strokovni direktor bolnišnice sta javno že večkrat povedala, da bosta v primeru, da bi eksterni nadzori dokazali izključno krivdo bolnišnice, s funkcije takoj odstopila sama,” so v sporočilu za javnost zapisali ter dodali, da v Splošni bolnišnici Celje ves čas od zaznave dogodka zamenjave identitete dveh pacientov poudarjajo, da podpirajo celovito preiskavo sistema obravnave pacientov z zmanjšano sposobnostjo komunikacije in njihovega prehajanja med ustanovami, ki jih obravnavajo. Le podroben pregled postopkov v vseh institucijah in njihova analiza bodo pomagali k izboljšanju kakovosti in uvedbi sprememb, ki bodo zmanjšale tveganje, da se kaj podobnega v bodoče še zgodi.

“Vodstvo bolnišnice je odgovorno v skladu z veljavno zakonodajo za vse dogodke, ki se zgodijo v bolnišnici. Hkrati poudarjamo, da naši zaposleni ne morejo in ne smejo postati krivci za dolgoletne sistemske anomalije, zato pričakujemo, da se do zaključka preiskave odločevalci izogibajo kriminalizaciji dogodka in javnim pritiskom na celotno zdravstveno osebje,” so zaključili svoj odziv na napovedano ovadbo.

Odstopil še predsednik Sveta zavoda SB Celje

Po tem, ko je vlada včeraj iz sveta zavoda celjske bolnišnice že razrešila Mitjo Pirmana, ki se je na torkovi izredni seji sveta zavoda vzdržal glasovanja pri odločanju o razrešitvi strokovnega direktorja mag. Franca Vindišarja, je odstopno izjavo podal tudi predsednik Sveta zavoda SB Celje Andrej Klasinc. Poleg Klasinca naj bi vlada na današnji seji obravnavala tudi razrešitev še enega predstavnik vlade v svetu bolnišnice, in sicer Primoža Stošickega, ki je bil v torek na izredni seji upravičeno odsoten, saj je obstal v zastoju, ki je na avtocesti nastal zaradi prometne nesreče. Stošički naj bi sicer v primeru prisotnosti na seji razrešitev obeh direktorjev podprl. Namesto njiju naj bi mesto v Svetu javnega zdravstvenega zavoda Splošne bolnišnice Celje zasedla Mojca Kert in Tadej Hat. Namesto Pirmana je bil že včeraj za vladnega predstavnika člana sveta imenovan Tomaž Subotič.

Po zadnjih informacijah vlada o predlogu za razrešitev Klasinca in Stošickega na današnji dopisni seji ni odločala. Kot poroča portal N1 naj bi minister Bešič Loredan moral predlog umakniti z dnevnega reda dopisne seje, ker naj bi nekatere člane Gibanja Svoboda razburilo imenovanje Tadeja Hata v svet zavoda celjske bolnišnice.

B.S.

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
160 queries in 3,966 seconds.