Ministrstvo združuje Srednjo ekonomsko in Poslovno-komercialno šolo v Celju

13. 06. 2012 10:16

Pristojno ministrstvo namerava septembra 2012 ukiniti dve celjski srednji šoli. To sta Srednja ekonomska šola Celje in Poslovno-komercialna šola Celje. Združili naj bi ju v eno samo, ki bi jo poimenovali Ekonomska šola Celje .

Vodstvo obeh šol je ogorčeno, ministrstvo pa opozarja, da takšno združevanje za zdaj predvideva le delovni osnutek, noben konkreten ukrep pa še ni sprejet.

Zakaj ukinitev ekonomske in poslovne šole v Celju?

Srednjo ekonomsko šolo bi septembra obiskovalo 450 dijakov, Poslovno-komercialna šola Celje pa bi izobraževala 420 srednješolcev. Skupaj gre torej za 870 dijakov.

V osnutku je ministrstvo zapisalo, da se je na obeh šolah v zadnjih 7 letih skupaj zmanjšalo število vpisanih dijakov za skoraj 800. Ker izvajata podobne in celo en enak program (Ekonomski tehnik), si večno konkurirata, poleg tega »trošita« denar za enako šolsko opremo, ugotavljajo na ministrstvu.

Kaj bo z dijaki obeh šol?

Dijaki bodo še naprej hodili v isti program in šolo. Šoli bosta dobili enak delež denarja za materialne stroške, saj se ta izplačuje glede na število dijakov. Po oceni ministrstva obe v šolskem letu za ta namen porabita 264 tisoč evrov.

A kot so zapisali, lahko vodstvo šole na ta način tudi kaj prihrani – z združitvijo kakšnega oddelka bi lahko prihranilo pri čiščenju in ogrevanju, v deležu pa tudi pri knjižničarju, svetovalnem delavcu, administrativno tehničnih delavcih in pri vzdrževalcu učne tehnologije.

Odstavili ravnateljico Srednje ekonomske šole Celje

Zaradi združevanja šol tudi drugod po državi nihče od učiteljev naj ne bi izgubil službe. Drugače je pri ravnateljih. Ministrstvo je v osnutku zapisalo, da v omenjenih šolah v Celju ni potrebe po dveh ravnateljih.

Zato naj bi obema ravnateljicama septembra ukinilo mandat, ravnateljico Poslovno-komercialne šole Celje Bernardo Marčeta pa naj bi imenovalo za v.d. ravnateljice. Druga ravnateljica bi menda lahko obdržala delo kot učiteljica, piše v osnutku.

Zaposleni na Srednji ekonomski šoli so ogorčeni. Novo ravnateljico Marijo Sodin so potrdili pred manj kot mesecem dni, zdaj pa je ministrstvo njihovo voljo gladko prezrlo, pravijo. O tem so v pismu seznanili tudi prvega moža SVIZ Branimirja Štruklja.

Združevanje šol po Sloveniji: vodstvo srednje šole iz Maribora napoveduje »ulico«

Ministrstvo sicer do septembra letos predvideva združevanje 8 šol po Sloveniji, a po njihovi oceni gre samo za spremembo pravnega statusa šol.

Ravnatelja Srednje šole Kočevje in Gimnazije Kočevje se z združitvijo šol strinjata. Ravnatelja Srednje ekonomske in trgovske šole ter Tehniškega šolskega centra v Novi Gorici predvideni ukrep razumeta. Podobno je tudi z združitvijo šol v Slovenj Gradcu.

Najbolj pa se zapleta v Mariboru, kjer naj bi pod enim vodstvom delovale TŠC Maribor, Lesarska šola in Srednja elektro-računalniška šola. Direktor le-te Ivan Ketiš je za 24ur.com zagrozil z državljansko nepokorščino. Po njegovih besedah se lahko zgodi tudi ulica!

Več tudi v člankih:

Ministrstvo zanika navedbe, da o združevanju šol ni obvestilo ravnateljev

Ministrstvo: ne gre za ukinitev ali zaprtje šole

t&f: ŠK

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
184 queries in 2,038 seconds.