Mali logistični center Lopata: postopki tečejo naprej

21. 07. 2019 21:29

V prostorih Območne Obrtno-podjetniške zbornice Celje so gostili predstavitev vplivov gradnje malega logističnega centra na Lopati na lokalno okolje in gospodarstvo.

Predstavitev sta vodila predsednik OOZ Celje, Miran Gracer st., in Radovan Romih iz podjetja Razvojni center Planiranje.

Romih je ob predstavitvi zasnove dejal, da so bojazni krajanov odveč in da tudi še ni prepozno, da se v načrtih kaj spremeni oz. so se nekatere stvari tudi spremenile.

Ideja MLC Lopata, foto: Arheja d.o.o.
Ideja MLC Lopata, foto: Arheja d.o.o.

Prav tako ne gre prezreti jasnega interesa, ki ga izkazuje podjetnik Peter Pišek, ki je že zgradil in odprl logistični center, ki se šteje kot prva faza celotnega projekta, sam pa se nahaja v različnih vlogah, ne samo kot investitor. Je namreč tudi akter pri krajevni skupnosti – podpredsednik KS Ostrožno, prav tako je podpredsednik OOZ Celje, deluje pa tudi na državni ravni, kjer je npr. predsednik sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije.

Ob samem spreminjanju državnega prostorskega načrta je bilo obveščanje “na minimumu”, krajani pa so marca ustanovili civilno iniciativo , ki se je preoblikovala v društvo, saj se ne strinjajo z delom načrta. Prejšnji mesec pa so po poročanju Dela skušali sklicati zbor krajanov, a so ostali pred vrati gasilskega doma. Na tokratno predstavitev društvo ni prejelo vabila.

Pri OOZ Celje so v stališču po predstavitvi zapisali, da bi se po izgradnji MLC Lopata zmanjšal oz. popolnoma omejil promet tovornjakov na relaciji Lopata-Ostrožno-Celje in v smeri Lopata-Medlog-priključek Celje-vzhod. Poudarili so tudi pridobitev 25 delovnih mest in da je gradnja tovrstnih MLC za Slovenijo po evropskih direktivah zavezujoča. Skupaj jih je v naši državi predvidenih 12.

Predmet pobude za spremembo državnega prostorskega načrta zajema okoli 70 varovanih parkirišče za tovornjake, objekt za voznike, objekt za servisiranje, objekt za skladiščenje, rekreacijsko območje, parkirišče za avtomobile, povezovalno cesto s priključka Celje-zahod do lokalne ceste Celje-Galicija in priključno cesto za navezavo naselja Lopata.

V nadaljevanju postopka bodo pripravljalci papirjev sestavili optimiziran predlog pobude.

b

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 1,053 seconds.