Pišek bi se širil na Lopati, a mu krajani nasprotujejo. To so njegovi načrti (foto)

19. 03. 2019 20:22

Podjetje Pišek & HSF namerava poleg že obstoječih objektov na Lopati pri Celju zgraditi Mali logistični center (MLC) in cesto s tremi krožišči, ki bi podjetje in bodoči logistični center direktno povezala z avtocestnim križem, kar bi kraj razbremenilo tranzitnega prometa.

Krajani Lopate iz več razlogov Malemu logističnemu centru ostro nasprotujejo in nameravajo z ustanovitvijo civilne iniciative preprečiti izvedbo projekta.

Te dni je prebivalce Lopate razburil načrt sokrajana in podjetnika Petra Piška, ki načrtuje v Lopati še razširiti svojo logistično dejavnost. Na okoli šestih hektarjih zemljišč naj bi namreč podjetje Pišek & HSF Logistics nameravalo zgraditi preko 16 mio evrov vreden Mali logistični center (MLC) z varovanimi parkirišči za okoli 70 tovornjakov, bencinskim srvisom, sanitarijami, restavracijo, servisno delavnico, avtopralnico, nakladalnimi rampami, skladiščem, športno rekreacijsko območje, itd.. Poleg tega naj bi bila v načrtu tudi izgradnja nove navezovalne ceste s krožišči v vrednosti skoraj 4 mio evrov, katero pa naj bi financirala DARS in MO Celje.

Krajane pa so Piškovi načrti o umestitvi tega projekta v njihov kraj močno razburili. Po njihovem mnenju bi namreč ta korenito posegel v kvaliteto življenja in bivanja prebivalcev Lopate. Prostorski načrt, kakršnega so videli, naj bi namreč v sklopu izgradnje MLC predvideval umestitev obvoznice z osmimi krožišči po celotni Lopati, trasa pa naj bi prečkala kar nekaj dvorišč in tudi kakšno hišo. Krajani so zato na nedavni javni razgrnitvi prostorskega načrta, ki ga je Mestna občina Celje pripravila v prostorih KS Ostrožno, prisotnim, med katerimi je bil tudi Peter Pišek, jasno povedali, da logističnega centra v kraju ne želijo. Petru Pišku pa sokrajani zamerijo tudi to, da jih o načrtih ni seznanil sam, ampak so za vse skupaj izvedeli bolj kot ne po naključju.

Krajane, ki so pred dnevi zaradi tega prvič po več desetletjih sklicali zbor krajanov, pa ne moti samo dodatna prometna infrastruktura, ki naj bi zahtevala rušenje hiš in dvorišč, temveč tudi več deset tovornih vozil, ki bi jih logistični center dnevno pripeljal v njihov kraj. Pri tem se namreč odpira več perečih vprašanj tako z okoljskega vidika – civilna iniciativa KS Lopata naj bi že dobila nekaj mnenj Direkcije RS za vode in Zavoda RS za varstvo narave, ki niso v prid MLC -, kot tudi varnostnega vidika, saj bo MLC povzročil velik dnevni pritok tujih voznikov tovornih vozil, kar po mnenju krajanov predstavlja tveganje za pojav kriminala, morebitne prostitucije in ostalih negativnih posledic, ki jih takšna počivališča za tovorna vozila prinašajo in jih krajani nočejo v neposredni bližini svojih bivališč.

Peter Pišek na drugi strani miri krajane

Podjetnik leta 2018 Peter Pišek na drugi strani miri krajane, saj da prostorski načrt, ki je bil tudi nazadnje javno razgrnjen (slika spodaj), predvideva samo tri krožišča v okolici MLC. Poleg tega bi navezovalna cesta tudi omogočala, da bi se MLC direktno povezal na avtocestni križ s čimer bi tako del Medloga, kot Lopato razbremenili tovornega prometa. Je pa prvotni osnutek prostorskega načrta res vseboval dodatnih pet krožišč po naselju, a takšna rešitev ni več aktualna.

Je pa Peter Pišek za Štajerski val komentiral tudi namigovanja o tem, da naj bi bilo potrebno za potrebe izgradnje ceste in krožišč podirati tudi hiše in dvorišča. Pravi da gre pri tem za zavajanje, saj da se po prostorskem načrtu, kot je bil predstavljen nazadnje, ne bo porušilo nobene hiše ali dvorišča ter poudarja, da želijo Mali logistični center zgolj direktno povezati na avtocestni križ, s čimer bi se Lopata izognila vsega tranzitnega prometa. Prav tako je za neresnične označil tudi informacije, po katerih naj bi se v sklopu MLC gradila tudi bencinska črpalka in restavracija. Kot pravi je s strani civilne iniciative slišati veliko zavajajočih informacij.

Peter Pišek potrebo po MLC sicer vseskozi zagovarja tudi s stališčem, da je treba po državi narediti čim več tovrstnih logističnih centrov z varovanimi parkirišči. Po njegovo namreč čez državo vsak dan spuščamo ogromno tranzita, ki pa ga ne oplemenitimo s tem, da bi voznikom prodali servis (pranje vozila, ponudba prehrane,…). Kot pravi pa se je treba zavedati tudi, da sta logistika in transport strateška gospodarska dejavnost, preko katere nenazadnje na naše police prihajajo živila, zdravila, in druge dobrine.

Kljub vsemu krajani Lopate zaenkrat vztrajajo pri tem, da MLC v vasi ne želijo in se sprašujejo, zakaj pristojni situacije ne rešijo tako, da bi Pišek svojo dejavnost razširil na območju praznih Merkurjevih skladišč ali pa na praznem območju v Ljubečni. Edino pri navezovalni cesti med obstoječim podjetjem Petra Piška in avtocestnim križem, ki bi Lopato razbremenila tovornega prometa, so krajani pripravljeni na določene kompromise.

00_15_03_2019-page-001

00_15_03_2019-page-002

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,096 seconds.