Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020: Celje drugo med večjimi mesti, MCC Hostel najboljše mladinsko prenočišče

17. 10. 2020 18:00

Potem ko je Celje nedavno prepričljivo slavilo v spletnem glasovanju akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020 v kategoriji najlepše in najgostoljubnejše večje mesto, so po ocenjevanju strokovne komisije znani še skupni končni rezultati te akcije.

Celje je zasedlo končno drugo mesto v kategoriji najlepše in najgostoljubnejše večje mesto. Zmaga je kljub vsemu ostala v regiji, saj je slavilo Velenje. Celje pa se kljub temu veseli tudi zmage. V kategoriji Mladinska prenočišča je namreč slavil MCC Hostel Celje, ki ga upravlja Celjski mladinski center.

Tudi sicer je Savinjska regija močno zaznamovala letošnjo akcijo. V kategoriji Mala mesta je tretje mesto zasedel Šentjur, v kategoriji Zdraviliški kraji so prva tri mesta zasedli Laško, Rogaška Slatina in Podčetrtek, v kategoriji Trška jedra je šentjurski Zgornji trg zasedel drugo mesto, v kategoriji Glampingi je prvo mesto zasedel Glamping Olimia Adria village.

Spletno glasovanje je štel le za del ocene. Svoje ocenjevanje je nato opravila še državna komisija, ki so jo sestavljali strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi). Ti so po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjevali posamezne kandidate v kategorijah. Njihove ocene najdete tukaj.

Celje sicer, kjlub visoki oceni spletne in strokovne javnosti, spada med mestne občine, ki je trenutno privabila najmanj obiskovalcev s turističnimi boni. Več tukaj.

Avgusta se je na teren odpravila strokovna komisija akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je vseslovensko tekmovanje v urejenosti in gostoljubnosti mest, vasi, krajev, glampingov, hostlov, tamatskih poti ter mestnih, trških in vaških jeder. Petrol je v okviru natečaja ocenjeval svoje bencinske servise. Gre za natečaj, ki so ga pri Turistični zvezi Slovenije pripravili že 29. leto zapored. Ocenjevanje je trajalo vse do sredine septembra. Zmagovalci so bili predstavljeni v posebni prireditveni oddaji na Planet TV, ki so jo organizatorji zaradi trenutnih razmer pripravili namesto običajne prireditve Dnevi slovenskega turizma 2020, ki bi morala biti ta vikend v Laškem, a so dogodek prestavili na decemberski termin.

Častno pokroviteljstvo natečaja je letos prevzel predsednik vlade Janez Janša, v njem pa je sodelovalo 37 izletniških krajev, 39 mest, 13 turističnih krajev, 13 zdraviliških krajev, 7 »youth hostlov«, 19 kampov in glampingov ter 16 tematskih poti ter lepo število Petrolovih servisov, kar pomeni, da je strokovna komisija v dobrem poldrugem mesecu Slovenijo prečesala vzdolž in počez.

Pri Turistični zvezi Slovenije so svoje sile že usmerili v pripravo jubilejnega, že 30. natečaja v letu 2021.

Uradni rezultati akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna v posameznih kategorijah:
 • V kategoriji Večja mesta je prvo mesto zasedlo VELENJE, sledita pa CELJE na drugem mestu in KRANJ na tretjem.
 • V kategoriji Srednja mesta je prvo mesto zasedel SLOVENJ GRADEC, sledita pa PTUJ na drugem mestu in NOVA GORICA na tretjem.
 • V kategoriji Mala mesta so prvo mesto zasedle CERKLJE NA GORENJSKEM, sledita pa RADLJE OB DRAVI na drugem mestu in ŠENTJUR PRI CELJU na tretjem.
 • V kategoriji Zdraviliški kraji je prvo mesto zasedlo LAŠKO, sledita pa ROGAŠKA SLATINA na drugem mestu ter PODČETRTEK na tretjem mestu.
 • V kategoriji Turistični kraji je prvo mesto zasedel BOVEC, sledita pa RADOVLJICA na drugem mestu in BOHINJ – BOHINJSKA BISTRICA na tretjem mestu.
 • V kategoriji Izletniški kraji je prvo mesto zasedel GORSKO TURISTIČNI CENTER KOPE, sledita pa ČRNA NA KOROŠKEM na drugem in BEGUNJE NA GORENJSKEM na tretjem mestu.
 • V kategoriji Mestna jedra je prvo mesto zasedel ČRNOMELJ, sledita pa KAMNIK na drugem mestu in SLOVENJ GRADEC na tretjem mestu.
 • V kategoriji Vaška jedra je prvo mesto zasedla vas ŠMARTNO V BRDIH, sledita pa STARA FUŽINA na drugem mestu ter ADERGAS na tretjem mestu. Posebno priznanje je strokovna komisija podelila vasi SELŠČEK.
 • V kategoriji Trška jedra je prvo mesto zasedla ČRNA NA KOROŠKEM, sledita pa ŠENTJUR – ZGORNJI TRG na drugem mestu ter RIBČEV LAZ na tretjem mestu.
 • V kategoriji Kampi je prvo mesto zasedel KAMP DANICA BOHINJSKA BISTRICA, sledita pa KAMP KOREN KOBARID na drugem mestu ter CAMPING PLANA PIVKA na tretjem mestu.
 • V kategoriji Glampingi je prvo mesto zasedel GLAMPING OLIMIA ADRIA VILLAGE, sledita pa GOZDNA VASICA THEODOSIUS ter FOREST GLAMPING RESORT BLEGUŠ.
 • V kategoriji Mladinska prenočišča je prvo mesto zasedel MCC HOSTEL CELJE, sledita pa HOSTEL PEKARNA MARIBOR na drugem mestu ter YOUTH HOSTEL PROTEUS POSTOJNA.
 • V kategoriji Naj tematska pot je prvo mesto zasedla UČNA POT DRVOŠEC, sledita pa POHODNIŠKA POT JULIANA TRAIL na drugem mestu ter RAZGLEDNA UČNA POT DOVŽANOVA SOTESKA na tretjem mestu.
 • V kategoriji Naj Petrolovi bencinski servisi je prvo mesto zasedel  BS KOPER KOLODVORSKA, sledita pa BS SELNICA OB DRAVI na drugem mestu ter BS GORENJA VAS na tretjem mestu.
 • V kategoriji Spletno glasovanje – glas ljudstva je bil za najlepši zdraviliški kraj izbrano LAŠKO, za najlepši turistični kraj IZOLA, za najlepše večje mesto pa CELJE.

“Nedvomno je Celje vredno obiska za en dan ali ves teden. Je relativno majhno, ampak ponuja ogromno. Staro mestno jedro Celja je očarljivo in romantično, na vsakem koraku so vidne sledi nekih drugih časov, ki nas spominjajo na veličastno rimsko Celeio in čase, ko so območju vladali Celjski grofje. Imamo Turistično informacijski center, ki je prejel najpomembnejšo nagrado, ki jo mesto lahko prejme na področju konservatorstva: Europa Nostra. Imamo največje pokrito arheološko razstavišče v Sloveniji, Celeia – mesto pod mestom. Pa tudi sicer smo v marsičem edinstveni … Pravkar smo odprli največji znanstveno–zabavni park v Sloveniji, Tehnopark Celje, naš grad je največja srednjeveška utrdba na Slovenskem, po našem mnenju tudi najlepša. V Celju je edini otroški muzej v Sloveniji: Hermanov brlog. Velika prednost je, da nas obdaja čudovita narava v neposredni bližini starega mestnega jedra ali nekaj minut vožnje stran. Mestni gozd ponuja številne možnosti za sprostitev in rekreacijo, Celjska koča je raj za pohodnike in adrenalinske navdušence z zip-linom in adrenalinskim parkom, na Šmartinskem jezeru smo odprli Wake park.

Iz leta v leto se trudimo, da mesto postane še bolj prijetno, še bolj prijazno. Postopno umikamo promet iz središča mesta in veliko pozornosti namenjamo projektom trajnostne mobilnosti,” so ob prejemu priznanja zapisali na Mestni občini Celje.

foto: Celjski mladinski center

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
162 queries in 1,227 seconds.