Muzejski trg zasijal v novi podobi (foto, video)

26. 04. 2019 06:40

V ponedeljek zvečer smo lahko skupaj s predstavniki Mestne občine Celje in Pokrajinskega muzeja Celje obeležili zaključek gradbenih del na Muzejskem trgu, kjer so z dvema podzemnima hodnikoma povezali nov podzemni objekt in klet Stare grofije. 

Ob glasbeni spremljavi Glasbene šole Celje je Muzejski trg v ponedeljek zvečer zasijal v novi podobi. Ob tej priložnosti pa nismo proslavili le nove gospodarske infrastrukture, temveč predvsem izjemnega arheološkega zaklada, ki leži v novo zgrajenem podzemnem objektu in dopolnjuje našo bogato kulturno dediščino, na katero smo v Celju izjemno ponosni.

Muzejski trg skrival enega večjih zakladov knežjega mesta

muzejski-trg-13Kot je dejal župan Bojan Šrot, so pred pričetkom obnove Muzejskega trga pričakovali različne arheološke najdbe, niso pa si predstavljali, da bodo našli nekaj tako izjemnega kot so odlično ohranjene freske rimske vile iz 1. stoletja. Strokovnjaki pravijo, da gre za eno pomembnejših arheoloških odkritij na slovenskih tleh. V Evropi se je namreč ohranilo zelo malo primerov monumentalnega slikarstva rimskega cesarstva. Takšne poslikave, kot jih imamo v Celju, so samo še v Avenchesu na zahodu Švice, Narbonneju v Franciji, Pompejih, Stabiji, Herkulaneju in v Rimu.

Ministrstvo za kulturo je celjski biser tudi prepoznalo in kompleks rimske vile priznalo za najdbo izjemnega pomena. Tako so v petek sporočili, da bodo odobrili sredstva za nadaljnja konzervatorska in restavratorska dela. Zato lahko nestrpno pričakujemo dan, ko bodo restavratorji zaključili zahtevno delo in javnosti pokazali čudovite živobarvne freske, na katerih sta med drugim upodobljena tudi Amor in Psiha.

Z obnovo Muzejskega trga so sicer začeli avgusta 2016. V vmesnem času so obnovili celotno gospodarsko infrastrukturo, položili nove tlake in namestili novo urbano opremo ter javno razsvetljavo. Postavili so pitnik, posadili nova drevesa, namestili tudi podzemne zbiralnike komunalnih odpadkov. Obnovili so 2873 kvadratnih metrov trga, mu vrnili nekdanji ugled, atraktivnost in s tem poudarili njegovo zgodovinsko vrednost. Hkrati so uredili tudi približno 800 kvadratnih metrov trga Na okopih, kjer so uredili manjše parkirišče in skladno z zahtevami celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija zgradili opečni zid.

Knežje mesto se tako lahko pred približajočo se turistično sezono pohvali z novo podobo, ki jo toplo sprejemajo predvsem občani. Freske pa bodo v prihodnje zagotovo pritegnile še veliko zanimanja.

V spodnjem video posnetku si lahko ogledate nagovor celjskega župana Bojana Šrota, ki je s ponosnimi besedami pospremil odprtje prenovljenega Muzejskega trga.

Prav tako pa vas vabimo k ogledu fotogalerije s slovesnega odprtja.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
208 queries in 4,612 seconds.