Na celjske tire bodo zapeljali novi vlaki


Slovenske železnice bodo letos vozni park posodobile z več deset novimi vlaki. Med prvimi bodo teh deležni potniki na Celjskem, in sicer na relacijah Celje – Velenje ter Celje – Imeno. Prvi bodo potnike popeljali že v naslednjih dneh. Celje je sicer prvega novega Stadler Flirta dobilo že poleti leta 2020.

Ob januarskem premiernem prihodu prvega dvonadstropnega (dvopodnega) elektromotornega vlaka KISS na slovenske tire, o čemer smo pisali tukaj, so na Slovenskih železnicah napovedali tudi nadaljnjo posodobitev voznega parka. Ta naj bi se postopoma vršila vse do leta 2024. Po napovedih se bo tako 29 novim sodobnim vlakom Stadler, od katerih je 10 dvonadstropnih, do konca leta pridružilo še dodatnih 23 novih vlakov. Skupaj bo torej na slovenskih tirih letos vozilo 52 novih vlakov. Poleg tega bo v prvi četrtini letošnjega leta izveden še razpis za dodatnih 20 novih potniških vlakov, ki naj bi v Slovenijo predvidoma prispeli do sredine leta 2024.

Med prvimi novih vlakov deležne proge na Celjskem

Med prvimi progami, ki bosta novih vlakov deležni iz paketa letošnje posodobitve voznega parka, sta relaciji Celje – Velenje in Celje – Imeno. Po naših neuradnih informacijah naj bi najpozneje do začetka marca prvi vlak zapeljal na relaciji Celje – Velenje, malo za tem pa še na relaciji Celje – Imeno. Še nekaj novih vlakov naj bi za tem na proge na Celjskem prihajalo postopoma. Gre za vlake Stadler Flirt na dizelski pogon. Vsak izmed njih bo imel prostora za skupaj 171 potnikov, od teh je večina sedežev v drugem razredu. Vsi vlaki bodo prilagojeni invalidom (dva prostora, WC, vstopna vrata,itd.), opremljeni pa bodo tudi s senzorji za dim in nadzornimi kamerami. Najvišja hitrost vlaka je 140 km/h. Vlaki naj bi vozili v dopoldanskih in popoldanskih urah.

Sreče v obliki posodobitve železniškega voznega parka pa zaenkrat še ne bodo deležni potniki na relaciji Stranje – Rogatec. Ti naj bi se namreč morali še nekaj časa voziti v dotrajanih vlakih, ki potnike že vrsto let spravljajo v obup, in bi prej kot na progo, sodili v kakšen muzej. Vendar pa so nam na Slovenskih železnicah zagotovili, da naj bi tudi na železniški progi Celje – Rogatec zelo kmalu vozili novi vlaki proizvajalca Stadler. Na vprašanje, kaj to pomeni ‘zelo kmalu’, so na SŽ odgovorili, da zagotovo še letos.

Da nekaj novih vlakov na železniške tire na Celjskem prihaja že v tako zgodnji fazi načrtovane posodobitve, naj bi šlo del zaslug tudi prizadevanjem nekaterih županov občin, po katerih bodo prvi novi vlaki zapeljali.

B.S.