Nov sodoben vlak že na celjskih progah (foto, video)

17. 07. 2020 06:34

Slovenske železnice so testirale nov sodoben vlak Stadler FLIRT na železniški progi med Celjem in Žalcem. Na redne linije naj bi jih začeli vpeljevati septembra oz. oktobra.

V zgodnjem popoldnevu 16. julija se je iz Ljubljane pripeljal nov sodoben vlak, s katerim so testirali primernost proge med Celjem in Žalcem. Gre za vlak FLIRT (Fast Light Innovative Regional Train) z dizelskim motorjem, kakršni bodo vozili na progah brez električne infrastrukture za napajanje. Tako bodo, kot kaže, Gomulke in Kanarčki, katerih povprečna starost je 15 let večja od življenjske dobe vozil, zelenega Mercedesa in rdeče-rumenega Fiata pa krepko čez 25 let, šli v zasluženi pokoj.

Nov sodoben vlak FLIRT DMV na železniški postaji v Celju. Foto: DejC

Na progah kmalu 26 novih garnitur

Slovenske železnice so 17. aprila 2018 s podjetjem Stadler iz Švice podpisale pogodbo za nakup novih vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 169 milijonov evrov brez DDV. Skupaj 26 potniških garnitur. SŽ so naročile 10 enonadstropnih večsistemskih, 10 dvonadstropnih enosistemskih ter 5 dizelskih potniških vlakov. Med pogajanji so SŽ dosegle, da za to skupno ceno dobimo še dodatni enonadstropni električni vlak.

Nov sodoben vlak  že na progi

Morda ste med Celjem in Žalcem opazili modri vlak, kateri na tej relaciji še ni peljal. Šlo je za FLIRT DMV, ki ga poganja dizelski motor. Dobrih 70 metrov dolg vlak s tremi vagoni doseže hitrost 140 km/h. V njem je 171 sedežev, od tega 12 v prvem razredu, 167 stojišč, 2 prostora za gibalno ovirane osebe ter prostor za 5 koles.

Še dve verziji novega vlaka

Električna verzija zgoraj omenjenega se imenuje FLIRT EMV. Ta je 10 metrov daljši, v njem je 235 sedežev, od tega 12 v prvem razredu, 227 stojišč, 2 prostora za gibalno ovirane osebe ter prostor za 5 koles. Drveli bodo s hitrostjo do 160 km/h.

Poleg omenjenih enonadstropnih kompozicij se bomo peljali tudi z dvonadstropno verzijo imenovano KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn). Gre za slabih 80 metrov dolg vlak, prav tako s tremi vagoni. V njem je 292 sedežev, od tega 16 v prvem razredu, 264 stojišč, 2 prostora za gibalno ovirane osebe ter prostor za 5 koles. KISS tako kot njegov manjši brat doseže 160 km/h.

Vlaki bodo opremljeni z Wi-Fi omrežjem.

Do konca leta 2022 še 26 novih vlakov

Do konca leta 2022 bo po omrežju železniških poti po Sloveniji skupaj zapeljalo 52 novih vlakov (21 enonadstropnih in 10 dvonadstropnih električnih ter 21 enonadstropnih dizelskih). Skupna vrednost naročila znaša 320 milijonov evrov brez DDV-ja.

Podrobnosti o vlakih si preberite TUKAJ!

FLIRT DMV pripelje v Celje:

 

DejC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
149 queries in 0,854 seconds.