Na celjskem sejmišču včeraj vrata odprl industrijski četverček


sejemski_cetvorcek_kovina_2015_1Od včeraj, 21. aprila, pa vse petka, do 24. aprila 2015, bodo v Celju potekali štirje mednarodni strokovni sejmi. Na sejmih orodjarstva Forma tool, plastike, gume in kemije Plagkem, grafike in pakiranja Graf&Pack ter sejmu Varjenje in livarstvo, se bo predstavilo 658 razstavljavcev in zastopnikov, od tega 307 direktno. 

Optimizem pred odprtjem letošnjega sejma se je s strani razstavljavcev po besedah organizatorjev kazal že od vsega začetka priprav, kar je velika razlika od minulih let. Številni razstavljavci imajo namreč popolnoma zasedene proizvodnje zmogljivosti, ob čemer začenjajo nove investicijske cikle in so ta trenutek eden od vlečnih konjev slovenskega gospodarstva. Kot pretežni izvozniki so se orodjarji, kot tudi varilci in livarji, morali takoj prilagoditi novim razmeram na svetovnih trgih, in zdaj, ko se je gospodarski optimizem vrnil k njihovim ključnim izvoznim partnerjem, lahko izkoristijo priložnosti, ki se jim ponujajo.

Na sejmišču zadnje novosti industrije – Skupinske predstavitve petih držav

Na strokovnem četverčku so se tudi letos zbrali najboljši domači ponudniki te industrije, kot tudi najpomembnejše svetovne blagovne znamke. Zgodile se bodo tudi skupinske predstavitve, in sicer se bodo predstavila podjetja iz Italije, Kitajske, Rusije, Srbije in Tajvana.

So pa tudi letos na celjskem sejmišču razstavljavci predstavili številne novosti v svoji ponudbi (nove tehnične rešitve na področju preoblikovanja pločevine, energijsko varčne izvedbe strojev, industrijski roboti). Obiskovalci si bodo lahko ogledali različne stroje za obdelavo kovin, za optično merjenje, za predelavo umetnih mas, CNC obdelovalne stroje, rezilna in ročna orodja. V razstavnem programu so tudi industrijska maziva, olja, masti, emulzije, čistila in industrijske pralne naprave. Med novostmi bo tudi simulator varjenja.

Na uradnem odprtju letošnjega sejma so zbrane nagovorili Breda Obrez Preskar, izvršna direktorica Celjski sejem d.d, Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje in Zdravko Počivalšek, Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.
Na uradnem odprtju letošnjega sejma so zbrane nagovorili Breda Obrez Preskar, izvršna direktorica Celjski sejem d.d, Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje in Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Razstavljavci bodo svojo predstavitev popestrili tudi z zabavnejšimi vsebinami. Med drugim bo na sejmišču mogoče prisluhniti slovenskim glasbenim divam. Tanji Žagar in Špeli Grošelj. V četrtek in petek se bo dvakrat dnevno zgodil Rok ON Daihen Varstroj show z Rokom Bagorošem, stant voznikom, ki navdušuje s svojimi ognjenimi vragolijami na dvokolesniku.

Spremljajoči program bodo zaznamovali dnevi strok oz. tematsko obarvani dnevi, ki bodo posvečeni posamezni industrijski panogi. Dnevi ponujajo platformo za izmenjavo dobrih praks ter s tem še hitrejši razvoj teh panog.

Prvi sejemski dan (torek, 21. april) je poleg podelitve tradicionalnih sejemskih priznanj minil tudi v znamenju grafične industrije in industrije pakiranja. Drugi sejemski dan (sreda, 22. april) se bodo na sejmišču zbrali strokovnjaki s področja plastičarstva in livarstva. Tretji sejemski dan (četrtek, 23. april) bo Dan kovinske industrije. V petek, 24. aprila, pa bo v Celju še Dan varilne tehnike s tradicionalnim državnim tekmovanjem varilcev.

V Celjskem sejmu so k sodelovanju povabili tudi izobraževalne inštitucije. Šolam in fakultetam so omogočili, da predstavijo posebne dosežke – nagrajene raziskovalne naloge, inovacije, prototipe ipd. – svojih dijakov in študentov v okviru projekta Platforme znanja za prihodnost, ki so ga prvič izvedli na industrijskih sejmih v 2013.  Predstavitve bodo potekale v četrtek, 23. aprila, ko Celjski sejem v sodelovanju z razstavljavci in partnerji pripravlja poseben program za mlade, ki so ga poimenovali Poučen dan na sejmišču.

sejemski_cetvorcek_kovina_2015_3

Na celjskem industrijskem četverčku včeraj podeljena sejemska priznanja

Del sejemskega dogajanja so tudi letos tradicionalna sejemska priznanja, ki so jih podelili včeraj na osrednjem dogodku ob otvoritvi . Strokovne komisije so v okviru sejma Forma tool podelile zlato, srebrno in bronasto priznanje, v okviru sejma Plagkem je bilo zlato, srebrno in bronasto priznanje podeljeno v dveh kategorijah (kategorija domači proizvajalec, razvojnik in kategorija zastopnik), v okviru sejma Varjenje in livarstvo pa so bila podeljena zlato, srebrno in bronasto sejemsko priznanje.

Odprtja sejma se je udeležil tudi minister za za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki se je po odprtju sprehodil med razstavljavci. V nagovoru je izpostavil, da je še vedno pod vtisom podobnega industrijskega sejma v nemškem Hanovru, za katerega pravi, da kaže pozitivno energijo in da se ta prenaša tudi v Celje. ”Že v Nemčiji sem se prepričal, da je veliko slovenskih podjetij, ki jih doslej nisem poznal, zelo dobrih in uspešnih na izvoznih trgih. Verjamem, da je kovinsko-predelovalna industrija, kamor spada tudi orodjarstvo, pomemben del slovenskega gospodarstva. Res me navdaja z optimizmom, kar sem videl,” je dejal po ogledu sejmov.

Štiri mednarodne industrijske sejme je mogoče obiskati od 21. do 24. aprila od 9.00 do 17.30 ure. Vsak obiskovalec sejmišča prejme brezplačno sejemski katalog, v katerem je zbran celovit pregled vseh razstavljavcev na sejmih, kratka predstavitev predstavljenih izdelkov, ter mnenja o razmerah in prihodnosti panog, ki se predstavljajo na sejmih.

Foto: eH